Ät smart mat (antioxidanter m m)

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: Alien, atoms

Ät smart mat (antioxidanter m m)

Inläggav mikael » 2013-02-22 20:30:26

omalzheimer.se skrev:Ät smart mat

Kosten är en viktig del av din livsstil. Det finns ännu inga tydliga bevis på att rätt kost skulle kunna förhindra en sjukdom som Alzheimers sjukdom. Inom andra områden såsom hjärt- och kärlsjukdomar har det länge talats om kostens betydelse och i dag ökar antalet specialister som förespråkar kostens betydelse även inom demens. Det är så enkelt att den mat som är bra för hjärta och kärl även är bra för hjärnan. "Medelhavskost" rekommenderas ofta, eftersom den är rik på omega 3 och antioxidanter.

Exempel på bra mat för hjärnan:

Fisk - fet, färsk fisk som är rik på omega 3
Omega 3 i kapselform
Avokado
Vitlök
Antioxidanter (till exempel grönt te, gurkmeja, Ginkgo biloba)
Blåbär
Granatäpple
Nötter
Mörk choklad

Våra Boktips ger exempel på läsning om mat som är bra för din hälsa och hjärna.

http://www.omalzheimer.se/livsstil/at_smart_mat.shtml


Admin: lade in texten i en citatruta och lade till en länk.
mikael
 
Inlägg: 1591
Anslöt: 2009-06-21
Ort: Stockholm

Ät smart mat

Inläggav mikael » 2013-02-22 20:31:59

Epoch Times skrev:Kosten har betydelse vid demenssjukdomar
Susanne Larsson, Epoch Times Sverige
06.10.2009 22:37

Ännu en ny svensk forskningstudie har påvisat kostens betydelse för att förhindra uppkomsten av sjukdom. Örebroforskaren Nils-Olof Hagnelius har upptäckt att demensjuka ha brist på folsyra. Folsyra och folat är olika former av samma B-vitamin och folat finns naturligt i mat, bland annat i gröna bladgrönsaker och kål. (AFP PHOTO / MYCHELE DANIAU

Rätt kost och motion är av stor betydelse för att förhindra uppkomsten av demenssjukdom. Det tror en svensk forskare som har upptäckt att det är vanligt att dementa personer har brist på B-vitaminet folsyra. Samtidigt har han också sett att en försämrad funktion hos blodkärlen kan vara en del av förklaringen till Alzheimers sjukdom, på samma sätt som vid vaskulär demens (blodkärlsdemens).

Demenssjukdom innebär ett stort lidande för både den drabbade och de anhöriga. En ny forskningsstudie presenterar resultat som kan ha betydelse för att förhindra uppkomsten av de två vanligaste demenssjukdomarna. Medicinforskaren Nils-Olof Hagnelius, överläkare vid geriatriska kliniken vid Örebro universitetssjukhus, har funnit nya rön som kan ha viktig betydelse, att man med rätt kost och motion kan minska risken för demens.

De vanligaste demenssjukdomarna är Alzheimers sjukdom och vaskulär demens (blodkärlsdemens). Vid Alzheimers sjukdom förtvinar nervcellerna i ett eller flera områden i hjärnan. Vaskulär demens uppkommer när blodflödet till hjärnans kärl minskar vilket medför att delar av hjärnan får för lite syre och näring och nervcellerna skadas.

Genom att undersöka olika riskfaktorer för demens har Örebroforskaren kommit fram till att både arv och matvanor spelar en roll. Vid tidigare studier som har gjorts, har man riktat in sig på sambandet mellan vitamin B12 och demens men Nils-Olof Hagnelius studie visar att folsyra har lika stor betydelse. Folsyra är ett slags vattenlösligt B-vitamin.

– Vi fann att personer som hade fått recept på B12 även visade tecken på intracellulär brist på folsyra. Därför bör man kombinera de båda vitaminerna, säger Hagnelius i ett pressmeddelande.

Folsyra och folat är olika former av samma B-vitamin. Folat finns naturligt i mat. Folsyra är ett konstgjort framställt folat som används vid berikning och i kosttillskott. Enligt Livsmedelsverket anses folsyra vara lättare för kroppen att ta upp än folat.

Frukt, bär och grönsaker, liksom lever, är kända goda folatkällor. Torkade linser och bönor, kikärter, groddar och mörkgröna bladgrönsaker innehåller också rikligt med folat.

Det är både brist på vitaminer och ärftliga faktorer som påverkar transporten av vitaminer till det centrala nervsystemet. Nils-Olof Hagnelius studie bekräftar förekomsten av några vanliga mutationer i den gen som styr cellernas receptorer för folsyra. I forskningsarbetet fann man också en mer ovanlig förändring i arvsanlagen som verkade leda till en lägre mängd folsyra i blodet och inne i cellernas metabolism, bland personer med misstänkt demensutveckling.

En annan viktig upptäckt i Nils-Olof Hagnelius forskning var att personer med Alzheimers sjukdom hade en tydlig påverkan av blodkärlen som visade sig genom en högre halt i blodet av de ämnen som löser upp blodproppar än hos de icke dementa äldre personer som ingick i studiens kontrollgrupp.

– Det innebär att åtgärder som exempelvis motion och behandling av blodtryck kan verka förebyggande mot Alzheimers sjukdom, liksom för andra sjukdomar som har ett inslag av kärlpåverkan, som hjärtinfarkt och stroke, kommenterar Nils-Olof Hagnelius.

För samhället är den totala kostnaden för Alzheimers sjukdom större än för all cancer, hjärt- och kärlsjukvård tillsammans. Varje år insjuknar cirka 25 000 personer i Sverige i en demenssjukdom, varav cirka 60 procent får diagnosen Alzheimers sjukdom.


Admin: lade in texten i en citatruta.
mikael
 
Inlägg: 1591
Anslöt: 2009-06-21
Ort: Stockholm

Ät smart mat

Inläggav elle » 2013-02-22 20:44:32

Ja precis som Hippocrates sa :
”Låt din mat vara din medicin och låt din medicin vara din mat”.
Det är spännande med mat.
Senast redigerad av elle 2013-02-22 20:52:42, redigerad totalt 1 gång.
elle
 
Inlägg: 8128
Anslöt: 2011-01-09
Ort: Supernova

Ät smart mat

Inläggav Nibor » 2013-02-22 20:51:37

Ja. Kost är spännande att diskutera.

Och som sagt: Ät smart mat!
Nibor
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 896
Anslöt: 2011-12-30

Ät smart mat

Inläggav fredrik_192 » 2013-02-22 21:16:20

Jag brukar köra på Sertralin, Strattera, Donken och Bärs blandat med lite popcorn på fredagar ;)
fredrik_192
 
Inlägg: 86
Anslöt: 2013-01-25

Ät smart mat

Inläggav Dagobert » 2013-02-22 21:25:39

mikael skrev:Ät smart mat

Kosten är en viktig del av din livsstil. Det finns ännu inga tydliga bevis på att rätt kost skulle kunna förhindra en sjukdom som Alzheimers sjukdom. Inom andra områden såsom hjärt- och kärlsjukdomar har det länge talats om kostens betydelse och i dag ökar antalet specialister som förespråkar kostens betydelse även inom demens. Det är så enkelt att den mat som är bra för hjärta och kärl även är bra för hjärnan. "Medelhavskost" rekommenderas ofta, eftersom den är rik på omega 3 och antioxidanter.

Exempel på bra mat för hjärnan:

Fisk - fet, färsk fisk som är rik på omega 3
Omega 3 i kapselform
Avokado
Vitlök
Antioxidanter (till exempel grönt te, gurkmeja, Ginkgo biloba)
Blåbär
Granatäpple
Nötter
Mörk choklad

Våra Boktips ger exempel på läsning om mat som är bra för din hälsa och hjärna.

Citerat härifrån: http://www.omalzheimer.se/livsstil/at_smart_mat.shtml
Dagobert
 
Inlägg: 14584
Anslöt: 2010-11-30

Ät smart mat

Inläggav Nibor » 2013-02-22 23:26:49

Oj!

Aldrig bra att glömma nämna källor...
Nibor
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 896
Anslöt: 2011-12-30

Ät smart mat

Inläggav Parvlon » 2013-02-22 23:31:33

Nej, det är väldigt dumt speciellt med tanke på att det bara är att markera texten och välja "sök på google" i de flesta webbläsare. Ibland lär man sig något nytt.
Parvlon
Inaktiv
 
Inlägg: 14823
Anslöt: 2006-07-28
Ort: ∴ℜ∴Ψ∴ℜ∴

Ät smart mat

Inläggav mnordgren » 2013-02-23 17:52:30

Admin:

När man citerar vad någon annan har skrivit hör det till god netikett att lägga in det i en citatruta, så det syns tydligt att det inte är ens egen text, och även länka till källan så att människor lätt kan se varifrån det kommer.

Det är också brukligt att man skriver lite själv så att inlägget inte enbart består av ett citat.
mnordgren
 
Inlägg: 9545
Anslöt: 2007-09-16
Ort: Vaffövillduvetadedå?

Ät smart mat

Inläggav mikael » 2013-03-03 5:22:41

mikael
 
Inlägg: 1591
Anslöt: 2009-06-21
Ort: Stockholm

Ät smart mat

Inläggav mikael » 2013-03-03 5:24:01

Baljväxter och hälsa: bönor, ärtor och linser - näring, energiinnehåll
482200_27799609.jpg
Baljväxter som bönor, ärtor och linser är väldigt näringsrika!

Baljväxter innehåller gott om kolhydrater och fibrer och i många fall även gott om proteiner, upp till 20 - 30 % av torrvikten.

De innehåller mängder med B-vitamin, bl.a. B9 - folsyra, B1, B6 m.f. samt är väldigt rika på många mineraler som järn, kalium, fosfor, magnesium, zink mm.

Sojabönan innehåller lika mycket vitaminer och mineraler som kött och är därför vegetarianernas favorit. Innehåller även en hel del av fett, kolhydrater och proteiner.

Bönor innehåller phytoestrogenerna, ett ämne som liknar östrogen och som påverkar receptorerna för det kvinnliga könshormonet.

De flesta baljväxter ger relativt mycket energi.


Här nedan redovisas energiinnehåll och näringsinnehåll, men bara för de vitaminer och mineraler som det finns mest av, för mer info sök i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas (SLV) eller hos KTL.

Sojabönor

Ärtor


*****

Energi-

nivå
Ämne Per 100 gram (371 kcal)
Sojabönor



energimatare_hog_ganska

Ganska

hög


Fett


Protein

Kolhydrater

Fibrer



B9 - folsyra

B1

B6

B3

B2

E-vitamin

Fosfor

Järn

Kalium

Kalcium

Magnesium

Zink



Antioxidant


18 gram: 2,5 gram mättat fett. 4,2 gram enkelomättat fett, mest oljesyra. 10 gram fleromättat fett, mest linolsyra.



34 gram

19 gram

15 gram



375 mikrogram (125 % av RDI)

1,1 milligram (79 % av RDI)

0,81 milligram ( 58 % av RDI)

2,2 milligram (12 % av RDI)

0,31 milligram (19 % av RDI)

0,85 milligram (8 % av RDI)

550 milligram (69 % av RDI)

8,4 milligram (60 % av RDI)

1700 milligram (55 % av RDI)

225 milligram (28 % av RDI)

265 milligram (88 % av RDI)

4,9 milligram (33 % av RDI)



Soja är ett superlivsmedel, innehåller mängder med olika näringsämnen. Den är det fullgoda alternativet för vegetarianer för kött då den förutom massor av vitaminer, mineraler och fibrer även innehåller mycket protein, mer än i kött! Soja innehåller de 8 essentiella proteinerna som kroppen inte själv kan tillverka. Världshälsoorganisationen, WHO säger att sojaprotein har samma goda kvalitet som animaliskt protein.

Soja innehåller även flavonoider en antioxidant som motverkar cancer, bl.a. bröstcancer, lungcancer och prostatcancer.

Soja är bra mot hjärt- och kärlsjukdomar, sänker blodtrycket samt det onda LDL-kolesterolet.

Soja håller också blodsockret på en jämn nivå då den har ett lågt GI-värde (20).

Soja är även ett bra livsmedel mot benskörhet. Kan mildra mot klimakteriebesvär då det innehåller det östrogenliknande ämnet phytoestrogener. Se östrogen.

Soja innehåller fytoöstrogener en typ av växthormoner som även finns i broccoli, morötter, vitlök, selleri, linfrön, solrosfrön och äpplen.

Tofu görs av sojabönor. Sojabönor och tofu anses även vara bra mot tungmetaller.

Tips!

Blanda sojamjöl i din gröt eller müsli!

Notera:
Man äter soja i många olika former på den japanska ögruppen Okinawa som har högst medellivslängd i världen!


Notera:
Man ska undvika för mycket soja produkter till små barn då det innehåller det östrogenliknande ämnet phytoestrogener.


Bönor


Ärtor


Bönor


Röda bönor (kidney)


Mungbönor


*****


mikael skrev:http://www.halsosidorna.se/Baljvaxter.htm
mikael
 
Inlägg: 1591
Anslöt: 2009-06-21
Ort: Stockholm

Ät smart mat (antioxidanter m m)

Inläggav Alien » 2014-01-29 1:12:38

Antioxidanter tycks vara bra mot det mesta. T ex mot ögonsjukdomen grå starr.

unt skrev:Kvinnor som får i sig mycket och många sorters så kallade antioxidanter från mat och dryck löper sänkt risk att få ögonsjukdomen grå starr.

Det visar resultaten av en studie bland drygt 30 000 medelålders och äldre kvinnor i Uppsala och Västmanlands län, som publiceras i facktidskriften JAMA Ophthalmology.
– Våra resultat ger stöd för att en kost rik på många sorters antioxidanter motverkar skador på ögonlinsen som orsakas av så kallad oxidativ stress, säger professor Alicja Wolk vid Karolinska institutet.
http://www.unt.se/uppsala/antioxidanter ... 86966.aspx

Riskfaktorer för att få grå starr är åldern, rökning, alkohol och för mycket intensivt solljus.

Efter att kvinnorna hade besvarat enkäten om sina mat- och dryckesvanor följdes de under i medeltal nära åtta år upp med hjälp av olika hälsoregister. Under den tiden utvecklade var sjunde kvinna en så svår form av grå starr att den grumlade ögonlinsen måste bytas ut mot en ny, konstgjord lins.


Frukt, grönsaker, fullkornsprodukter och kaffe bidrog till mer än tre fjärdedelar av det totala intaget av antioxidanter.

Själv så dricker jag inte kaffe men äter så mycket mer choklad, som också innehåller antioxidanter.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47495
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Ät smart mat (antioxidanter m m)

Inläggav Flawed » 2014-01-29 20:59:58

Alien skrev:Antioxidanter tycks vara bra mot det mesta. T ex mot ögonsjukdomen grå starr.

unt skrev:Kvinnor som får i sig mycket och många sorters så kallade antioxidanter från mat och dryck löper sänkt risk att få ögonsjukdomen grå starr.

Det visar resultaten av en studie bland drygt 30 000 medelålders och äldre kvinnor i Uppsala och Västmanlands län, som publiceras i facktidskriften JAMA Ophthalmology.
– Våra resultat ger stöd för att en kost rik på många sorters antioxidanter motverkar skador på ögonlinsen som orsakas av så kallad oxidativ stress, säger professor Alicja Wolk vid Karolinska institutet.
http://www.unt.se/uppsala/antioxidanter ... 86966.aspx

Riskfaktorer för att få grå starr är åldern, rökning, alkohol och för mycket intensivt solljus.

Efter att kvinnorna hade besvarat enkäten om sina mat- och dryckesvanor följdes de under i medeltal nära åtta år upp med hjälp av olika hälsoregister. Under den tiden utvecklade var sjunde kvinna en så svår form av grå starr att den grumlade ögonlinsen måste bytas ut mot en ny, konstgjord lins.


Frukt, grönsaker, fullkornsprodukter och kaffe bidrog till mer än tre fjärdedelar av det totala intaget av antioxidanter.

Själv så dricker jag inte kaffe men äter så mycket mer choklad, som också innehåller antioxidanter.

Melatonin är en antioxidant.
Melatonin kan skydda mot grå starr säkert men å andra sidan kan det öka risken för grön starr eller minska den kanske man kan alltså säga att melatonin både ökar och minskar risken för starr på ett tämligen svåranalyserat sätt som troligen aldrig kommer att resultera i käck populärvetenskaplig artikel i DN.

Grön starr är sämre än grå eftersom grå starr är enkelt avhjälpt numera.
Flawed
Inaktiv
 
Inlägg: 3880
Anslöt: 2007-05-04

Ät smart mat (antioxidanter m m)

Inläggav Mountain_lion » 2014-01-29 22:26:26

Försöker ligga på fisk, gärna fet sådan, rotfrukter, grönsaker, frukt, nötter, lite mejerivaror. Om det ska vara kött så vitt kött.
Sedan skulle jag säkert behöva mer baljväxter.
Mountain_lion
 
Inlägg: 1255
Anslöt: 2013-07-18
Ort: Halland

Ät smart mat (antioxidanter m m)

Inläggav Parvlon » 2014-01-30 0:05:32

Alien skrev:Antioxidanter tycks vara bra mot det mesta. T ex mot ögonsjukdomen grå starr.
...

Riskfaktorer för att få grå starr är åldern, rökning, alkohol och för mycket intensivt solljus.


Antioxidanter kan förvärra cancer
Kosttillskott och E-vitaminer, så kallade antioxidanter, kan förvärra och påskynda lungcancer. Nu uppmanas rökare och patienter med KOL att undvika kosttillskott.
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.226 ... rra-cancer
Parvlon
Inaktiv
 
Inlägg: 14823
Anslöt: 2006-07-28
Ort: ∴ℜ∴Ψ∴ℜ∴

Ät smart mat (antioxidanter m m)

Inläggav Alien » 2014-01-30 1:44:36

Man kan bli förvirrad för mindre. Ena dagen "ät antioxidanter, det är nyttigt" - andra dagen "undvik antioxidanter, de kan ge cancer".

Fast det kan ju vara så att antioxidanter är bra utom för dem som röker el redan har cancer el KOL. För dem är det inte smart att äta mycket antioxidanter:

GP skrev:Nu uppmanas rökare och patienter med KOL att undvika kosttillskott.
Antioxidanter finns i många kosttillskott och marknadsförs ofta som en hjälp att motverka cancer. Det finns dock inga vetenskapliga belägg för att de har någon sådan effekt.

Nu visar en ny studie från forskare vid Sahlgrenska akademin att möss med lungcancer som äter antioxidanter får fler och aggressivare tumörer och därför dör snabbare. Resultaten bekräftas i försök med lungcancerceller från människor.
---
- Vi förväntade oss ingen skillnad, eller att mössen som fick antioxidanter möjligtvis skulle få mindre tumörer. I stället blev lungcancern hos dessa möss betydligt mer aggressiv, säger han.

Studiens resultat kan leda till en översyn av behandlingen av KOL-patienter. I studien har forskarna undersökt två flitigt använda antioxidanter, E-vitamin och acetylcystein.

- Många KOL-patienter som får slemlösande acetylcyestein har varit rökare och har därmed en ökad risk att utveckla lungcancer. Det är för tidigt att ge rekommendationer om användning av acetylcystein för de patienterna, men vår studie väcker ett behov av ny forskning, säger Martin Bergö.
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.226 ... rra-cancer

Eller kan det vara att det är just kosttillskott med antioxidanter som är farligt och att den man får i sig via maten är mindre farlig?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47495
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Ät smart mat (antioxidanter m m)

Inläggav Parvlon » 2014-01-30 2:07:47

Fattat det som att de sett ett samband mellan ökad cancertillväxt hos de som redan var drabbade, ja. Men rökare går ofta med KOL utan att veta om det, så därför varnas även dem.
Parvlon
Inaktiv
 
Inlägg: 14823
Anslöt: 2006-07-28
Ort: ∴ℜ∴Ψ∴ℜ∴

Ät smart mat (antioxidanter m m)

Inläggav plåtmonster » 2014-01-30 4:15:10

Det kan ju vara så att antioxidanterna skyddar celler men cancerceller kan dra extra nytta av det eftersom de delar sig snabbt. Det finns kort sagt flera faktorer. Men för en standard frisk person lär antioxidanter göra stor nytta i färsk form och lagom mängd.

Om jag minns rätt så är t.ex morötter bra för friska medan de är skadliga för de som röker. Knivigt!
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Ät smart mat (antioxidanter m m)

Inläggav Flawed » 2014-01-30 10:01:04

plåtmonster skrev:Det kan ju vara så att antioxidanterna skyddar celler men cancerceller kan dra extra nytta av det eftersom de delar sig snabbt. Det finns kort sagt flera faktorer. Men för en standard frisk person lär antioxidanter göra stor nytta i färsk form och lagom mängd.

Om jag minns rätt så är t.ex morötter bra för friska medan de är skadliga för de som röker. Knivigt!

Fria syre radikaler ingår i hanteringen av främmande saker av immunförsvaret.
Så antioxidanter är bra och dåligt samtidigt ,det gäller mycket saker i kroppen.

Det kan också vara så att om man på något sätt lyckas "stimulera" immunförsvaret med antioxidanter så bildas det mer vita blodkroppar som flaxar runt i lungorna och sprider en massa komplement faktorer och proteaser elastas andra grejjor dessa orsakar skador på dnat vilket ger mer cancer.
Flawed
Inaktiv
 
Inlägg: 3880
Anslöt: 2007-05-04

Ät smart mat (antioxidanter m m)

Inläggav notwoodstock » 2014-01-30 14:26:31

Trodde redan jag hade postat detta?!

/notwoodstock

116 SVT Text Torsdag 14 okt 2010
INRIKES Publicerad 14 oktober

Varierad kost minskar sjukdomsrisk

Att enskilda livsmedel kan förebygga
sjukdomar är väl känt. Nu har forskare
i Lund satt samman flera sådan livs-
medel till en specialkost och låtit en
testgrupp äta den i en månad. Och
resultatet förvånade forskarna.

Flera riskindikatorer minskade kraf-
tigt. Till exempel sjönk det farliga
kolesterolet med 33 proc, blodfetterna
med 14 proc, blodtrycket 8 proc och
risken för blodpropp med 26 procent.

I studien ingick 44 friska personer
mellan 50 och 75 år. En av deltagarna
uppger att hon mådde väldigt bra och
att kosten var både mättande och god.
Detta innehåller portföljkosten 160-
160 SVT Text Torsdag 14 okt 2010
NYHETSBAKGRUND Publicerad 14 oktober

Detta är portföljkosten

Baseras på dessa aktiva
beståndsdelar:

Lågt glykemiskt index:
Vinäger
Kanel
Lösliga kostfiber (bröd med lågt
glykemiskt index)
Havrebaserad fiberdryck,
Frukostcerealie med beta-glukain
Vassleprotein

Kolesterolsänkande:
Växtsteroler
Sojabönor och sojaprotein
Mandel
Lösliga kostfiber
Fortsättning följer på sida 161

161 SVT Text Torsdag 14 okt 2010
NYHETSBAKGRUND Publicerad 14 oktober

Antioxidanter:
Kanel
Blåbär

Fullkorn:
Korn i form av hela kokta kornkärnor
samt mörkt bröd
Frukostceralie med glukan

Prebiotika och probiotika:
Mjölksyrabakterier
Lösliga kostfiber

Omega-3 fettsyror:
Feta fiskprodukter
Rapsolja
notwoodstock
 
Inlägg: 3939
Anslöt: 2013-12-22
Ort: Stockholm

Återgå till Intressanta intressen



Logga in