SvD: Fosfor i mat kopplas till för tidig död

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, atoms

SvD: Fosfor i mat kopplas till för tidig död

Inläggav plåtmonster » 2013-11-29 9:30:03

SvD: Fosfor i mat kopplas till för tidig död

SvD skrev:Fosfor är ett av de vanligaste ämnena i människokroppen och behövs för alla levande celler. Men lagom är bäst. Patienter med njursvikt har svårt att rensa bort överskottet vilket kan leda till åderförkalkning.

På senare år har höga halter som uppmäts i serum även kopplats till ökad total dödlighet och ökad dödlighet i hjärtsjukdomar i breda befolkningsgrupper.


SvD skrev:intaget av fosfor på ett dosberoende sätt är kopplat till ökad dödlighet vid nivåer över 1400 mg per dygn. Under den gränsen fanns inget sådant samband.


SvD skrev:Fosfor finns naturligt i exempelvis mejerivaror, kött, fisk, ägg, nötter och baljväxter. Men det som framför allt drivit upp intaget på senare år är fosfater i tillsatser. Dessa används som smak- och konsistensgivare, antiklumpmedel, för att minska koktiden och för att binda vätska i exempelvis korv, kyckling och skinka.

I naturliga råvaror finns organisk fosfor medan livsmedelstillsatser innehåller oorganiska fosfater som kroppen lättare tar upp.


SvD skrev:– Vi har länge sett det här sambandet för människor med njursjukdomar men det är först nyligen vi insett att det också har betydelse för hela befolkningen.


SvD skrev:Det organiska fosfor som finns i naturliga råvaror som mjölk, ägg, kött, fisk, spannmål och baljväxter tas inte upp av kroppen i lika hög grad som de oorganiska varianter som används i tillsatser. Orsakerna är flera men bland annat innehåller baljväxter och spannmål fytinsyra som begärnsar upptaget. De halter vi får i oss enbart från naturliga råvarior är inte skadligt höga, enligt den nya studien.


SvD skrev:Livsmedelstillsatser med fosfor kopplas i en ny stor studie till en fördubblad risk för att dö i förtid, bland annat i hjärt- och kärlsjukdomar.


En studie med 2400 varor i Ohio befanns följande andel av produkterna att ha tillsatt fosfat:
* 72% fryst mat innehåller tillsatser med fosfat
* 70% halvfabrikat i form av torrmix innehöll tillsatser med fosfat. Som t.ex taco, chili, köttfärssås, grytor och stuvningar och används som smakförstärkare, stabiliseringsmedel och antiklumpmedel till att skydda färgen, binda vätska och förkorta koktiden.
* 65% charkvaror har tillsats av t.ex polyfosfat E450-E452.
* 60% juicer och 65% kolsyrade läskedrycker innehåller fosfattillsatser.
* 57% bröd och bageriprodukter såsom industribröd som fejkjäsning. Fejkost i skivor eller burk.
* 51% yoghurtprodukter bl.a som konsistensgivare.
* 54% konserverad soppa innehåller ofta tillsatt fosfat.
* 43% frusna grönsaker.
* 40% frukostflingor innehöll salt- och kalciumfosfat för att förbättra färgen
* 27% snacks för att skapa illusionen av en bubblig, friterad yta på potatischips. Men även t.ex göra skal mjukare och mer lättöppnade på jordnötter.

Varning för dessa tillsatser:

Färgämnen:
* E101 Riboflavin-5-fosfat

Antioxidationsmedel:
* E338 Fosforsyra
* E339 Nateriumfosfater
* E340 Kaliumfosfater
* E341 Kalciumfosfater
* E343 Magnesiumfosfater

Övriga tillsatser:
* E442 Ammoniumfosfatider
* E450 Natrium-, kalium- och kalciumdifosfater
* E451 Natrium och kaliumtrifosfater
* E452 Natrium-, kalium- och kalciumpolyfosfater
(E450, 451 och 452 hittas exempelvis i fryst kyckling, falukorv och kassler)
* E1410 Monostärkelsefosfat
* E1412 Distärkelsefosfat
* E1414 Acetylerat distärkelsefosfat
* E1442 Hydroxipropyldistärkelsefosfat

foodnavigator-usa.com: Study rekindles debate over widespread use of phosphorus additives in food

American journal of clinical nutrition
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet


SvD: Fosfor i mat kopplas till för tidig död

Inläggav Millan8950 » 2013-11-29 12:15:43

Det är inte första gången det kommer varningar om vad som är farligt att äta Känner att snart kan man nog inte äta något utan att det är farligt. Visst finns det saker som är bevisat farligt att äta. Men kan det inte vara så att det mesta är farligt/mindre nyttigt i större mängder?

Vissa produkter krävs det mindre av för att vara onyttig och endel annat kan du äta mer av. Enligt en studie jag läste för något år sen är det farligt att dricka för mycket vatten också och när du dricker en viss mängd kan du dö av det också (även om det är väldigt mycket) och vatten är ju nödvändig för oss.

Var ju även farligt med gröna vindruvor ett tag tex. Jag vet ju inte hur jag kommer må om 50 år men jag kör på det att man kan äta det mesta (av mat, livsmedel som är gjort för att vi ska kunna äta det så räknar inte dit att man kan äta lite tvättmedel tex) i rimlig mängd och inte överdriva och äta lite mindre av det som är mindre nyttigt som choklad tex och lite mer av grönsaker tex och hitintills mår jag utmärkt
Millan8950
Ny medlem
 
Inlägg: 8
Anslöt: 2013-11-27

SvD: Fosfor i mat kopplas till för tidig död

Inläggav plåtmonster » 2013-11-29 12:51:24

Tips, ät obesprutade och obearbetade råvaror så kommer du långt. De flesta larmen rör nämmligen tillsatser, bearbetning och oklara källort eller rent kriminella handlingar.
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

SvD: Fosfor i mat kopplas till för tidig död

Inläggav Millan8950 » 2013-11-29 12:59:30

Visst är det så. Man behöver inte göra som en jag vet att sätta sig och äta banan med skal och allt som det är då det är där de flesta beskämpningsmedel hamnar.....
Millan8950
Ny medlem
 
Inlägg: 8
Anslöt: 2013-11-27

SvD: Fosfor i mat kopplas till för tidig död

Inläggav plåtmonster » 2013-11-29 13:26:18

Om du äter giftfritt odlade bananer så kan du säkert komma undan med att äta de med skall och allt.
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

SvD: Fosfor i mat kopplas till för tidig död

Inläggav weasley » 2013-12-03 17:34:53

För mycket fosfor över för lång tid kan leda till riktigt otäcka saker. Googla Phossy Jaw.

Spoilern innehåller bilder på patienter som har fått fosforföreningar vid cancerbehandling. En del av dem utvecklar Phossy Jaw - en sjukdom som man upptäckte i tändsticksfabriker i slutet av 1800-talet. Där var orsaken dålig ventilation och användning av vit fosfor. Fosforet dödar käkbenet (lång förklaring varför, fråga om ni vill veta..)

Spoiler: visa
Dött käkben:
Bild

Killen längst upp till vänster har utvecklat fistlar där var och dött käkben puttrar ut. Nedre vänster visar dött käkben med tandbrygga, över höger visar helt dött käkben utan tänder. Nedre höger visar delvis läkt underkäke, för att åstadkomma detta måste man avlägsna tänder+angripet käkben och sätta in tex titanplattor. Och omedelbart avsluta all kontakt med fosfor i alla former, förståss!
Bild
weasley
 
Inlägg: 9949
Anslöt: 2007-04-18
Ort: eth0

SvD: Fosfor i mat kopplas till för tidig död

Inläggav Miche » 2013-12-03 19:24:03

Millan8950 skrev:Visst är det så. Man behöver inte göra som en jag vet att sätta sig och äta banan med skal och allt som det är då det är där de flesta beskämpningsmedel hamnar.....

Halterna av bekämpningsmedel lär vara höga även i fruktköttet på besprutade bananer (har ingen källa på det) så det bästa är de ekologiska bananerna (och då lär ju skalet vara ganska ofarligt).
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

SvD: Fosfor i mat kopplas till för tidig död

Inläggav plåtmonster » 2013-12-03 19:32:19

Här är en källa till det påståendet. Observera dock att det skiljer sig beroende på vilket ämne det gäller.

http://www.testfakta.se/livsmedel/article89206.ece
Testfakta skrev:Resultatet blir att gifterna finns, inte bara i skalet, utan också i bananens fruktkött.
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

SvD: Fosfor i mat kopplas till för tidig död

Inläggav Flawed » 2013-12-03 21:15:13

Korrelation är inte kausalitet.
Man kan nog koppla dålig njurfunktion till för tidig död också.

Jag gissar på att fosfor ifrån vegetabiliska källor tas upp sämre de ifrån kött och mjölk produkter på grund av fytalaterna och liknade ämnen.
Flawed
Inaktiv
 
Inlägg: 3880
Anslöt: 2007-05-04

SvD: Fosfor i mat kopplas till för tidig död

Inläggav Flawed » 2013-12-03 21:32:59

Bild
Fosfor dödar!
Flawed
Inaktiv
 
Inlägg: 3880
Anslöt: 2007-05-04

SvD: Fosfor i mat kopplas till för tidig död

Inläggav plåtmonster » 2013-12-03 21:55:46

Flawed skrev:Jag gissar på att fosfor ifrån vegetabiliska källor tas upp sämre de ifrån kött och mjölk produkter på grund av fytalaterna


Precis detta står i forskningsmaterialet ;)
(det behöver dock inte vara hela historien)
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

SvD: Fosfor i mat kopplas till för tidig död

Inläggav Flawed » 2013-12-03 22:11:24

plåtmonster skrev:
Flawed skrev:Jag gissar på att fosfor ifrån vegetabiliska källor tas upp sämre de ifrån kött och mjölk produkter på grund av fytalaterna


Precis detta står i forskningsmaterialet ;)
(det behöver dock inte vara hela historien)

Ett högt intag av fosfor ifrån kött och mjölk kommer då att vara ett högt intag av kött och mjölk och då blev det plötsligt lite svårt med kausaliteten.
En hög serumhalt av fosfor indikerar väl att man är döende i njurpaj och om man dör då så är det ju inte så jätte revolutionerande.
Men medias och allmänhetens hunger efter dödsmat tar aldrig slut.
Flawed
Inaktiv
 
Inlägg: 3880
Anslöt: 2007-05-04

SvD: Fosfor i mat kopplas till för tidig död

Inläggav Flawed » 2013-12-04 11:11:18

Får man inget fosfat så dör man.

Finns det verkligen tillräckligt med fosfat i tillsatsform i maten för att det ska vara relevant att tänka på överhuvudtaget?
2 liter cola innehåller 360mg.
En portion keso innehåller 340mg.
Flawed
Inaktiv
 
Inlägg: 3880
Anslöt: 2007-05-04

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in