SvD: Fosfor i mat kopplas till för tidig död
14 inlägg
• Sida 1 av 1
SvD: Fosfor i mat kopplas till för tidig död
SvD: Fosfor i mat kopplas till för tidig död
En studie med 2400 varor i Ohio befanns följande andel av produkterna att ha tillsatt fosfat:
* 72% fryst mat innehåller tillsatser med fosfat
* 70% halvfabrikat i form av torrmix innehöll tillsatser med fosfat. Som t.ex taco, chili, köttfärssås, grytor och stuvningar och används som smakförstärkare, stabiliseringsmedel och antiklumpmedel till att skydda färgen, binda vätska och förkorta koktiden.
* 65% charkvaror har tillsats av t.ex polyfosfat E450-E452.
* 60% juicer och 65% kolsyrade läskedrycker innehåller fosfattillsatser.
* 57% bröd och bageriprodukter såsom industribröd som fejkjäsning. Fejkost i skivor eller burk.
* 51% yoghurtprodukter bl.a som konsistensgivare.
* 54% konserverad soppa innehåller ofta tillsatt fosfat.
* 43% frusna grönsaker.
* 40% frukostflingor innehöll salt- och kalciumfosfat för att förbättra färgen
* 27% snacks för att skapa illusionen av en bubblig, friterad yta på potatischips. Men även t.ex göra skal mjukare och mer lättöppnade på jordnötter.
Varning för dessa tillsatser:
Färgämnen:
* E101 Riboflavin-5-fosfat
Antioxidationsmedel:
* E338 Fosforsyra
* E339 Nateriumfosfater
* E340 Kaliumfosfater
* E341 Kalciumfosfater
* E343 Magnesiumfosfater
Övriga tillsatser:
* E442 Ammoniumfosfatider
* E450 Natrium-, kalium- och kalciumdifosfater
* E451 Natrium och kaliumtrifosfater
* E452 Natrium-, kalium- och kalciumpolyfosfater
(E450, 451 och 452 hittas exempelvis i fryst kyckling, falukorv och kassler)
* E1410 Monostärkelsefosfat
* E1412 Distärkelsefosfat
* E1414 Acetylerat distärkelsefosfat
* E1442 Hydroxipropyldistärkelsefosfat
foodnavigator-usa.com: Study rekindles debate over widespread use of phosphorus additives in food
American journal of clinical nutrition
SvD skrev:Fosfor är ett av de vanligaste ämnena i människokroppen och behövs för alla levande celler. Men lagom är bäst. Patienter med njursvikt har svårt att rensa bort överskottet vilket kan leda till åderförkalkning.
På senare år har höga halter som uppmäts i serum även kopplats till ökad total dödlighet och ökad dödlighet i hjärtsjukdomar i breda befolkningsgrupper.
SvD skrev:intaget av fosfor på ett dosberoende sätt är kopplat till ökad dödlighet vid nivåer över 1400 mg per dygn. Under den gränsen fanns inget sådant samband.
SvD skrev:Fosfor finns naturligt i exempelvis mejerivaror, kött, fisk, ägg, nötter och baljväxter. Men det som framför allt drivit upp intaget på senare år är fosfater i tillsatser. Dessa används som smak- och konsistensgivare, antiklumpmedel, för att minska koktiden och för att binda vätska i exempelvis korv, kyckling och skinka.
I naturliga råvaror finns organisk fosfor medan livsmedelstillsatser innehåller oorganiska fosfater som kroppen lättare tar upp.
SvD skrev:– Vi har länge sett det här sambandet för människor med njursjukdomar men det är först nyligen vi insett att det också har betydelse för hela befolkningen.
SvD skrev:Det organiska fosfor som finns i naturliga råvaror som mjölk, ägg, kött, fisk, spannmål och baljväxter tas inte upp av kroppen i lika hög grad som de oorganiska varianter som används i tillsatser. Orsakerna är flera men bland annat innehåller baljväxter och spannmål fytinsyra som begärnsar upptaget. De halter vi får i oss enbart från naturliga råvarior är inte skadligt höga, enligt den nya studien.
SvD skrev:Livsmedelstillsatser med fosfor kopplas i en ny stor studie till en fördubblad risk för att dö i förtid, bland annat i hjärt- och kärlsjukdomar.
En studie med 2400 varor i Ohio befanns följande andel av produkterna att ha tillsatt fosfat:
* 72% fryst mat innehåller tillsatser med fosfat
* 70% halvfabrikat i form av torrmix innehöll tillsatser med fosfat. Som t.ex taco, chili, köttfärssås, grytor och stuvningar och används som smakförstärkare, stabiliseringsmedel och antiklumpmedel till att skydda färgen, binda vätska och förkorta koktiden.
* 65% charkvaror har tillsats av t.ex polyfosfat E450-E452.
* 60% juicer och 65% kolsyrade läskedrycker innehåller fosfattillsatser.
* 57% bröd och bageriprodukter såsom industribröd som fejkjäsning. Fejkost i skivor eller burk.
* 51% yoghurtprodukter bl.a som konsistensgivare.
* 54% konserverad soppa innehåller ofta tillsatt fosfat.
* 43% frusna grönsaker.
* 40% frukostflingor innehöll salt- och kalciumfosfat för att förbättra färgen
* 27% snacks för att skapa illusionen av en bubblig, friterad yta på potatischips. Men även t.ex göra skal mjukare och mer lättöppnade på jordnötter.
Varning för dessa tillsatser:
Färgämnen:
* E101 Riboflavin-5-fosfat
Antioxidationsmedel:
* E338 Fosforsyra
* E339 Nateriumfosfater
* E340 Kaliumfosfater
* E341 Kalciumfosfater
* E343 Magnesiumfosfater
Övriga tillsatser:
* E442 Ammoniumfosfatider
* E450 Natrium-, kalium- och kalciumdifosfater
* E451 Natrium och kaliumtrifosfater
* E452 Natrium-, kalium- och kalciumpolyfosfater
(E450, 451 och 452 hittas exempelvis i fryst kyckling, falukorv och kassler)
* E1410 Monostärkelsefosfat
* E1412 Distärkelsefosfat
* E1414 Acetylerat distärkelsefosfat
* E1442 Hydroxipropyldistärkelsefosfat
foodnavigator-usa.com: Study rekindles debate over widespread use of phosphorus additives in food
American journal of clinical nutrition
- plåtmonster
- Inlägg: 15480
- Anslöt: 2010-03-23
- Ort: Nära havet
SvD: Fosfor i mat kopplas till för tidig död
Ursprungspublikation:
nih.gov: Am J Clin Nutr. 2013 Nov 13. High dietary phosphorus intake is associated with all-cause mortality: results from NHANES III
ajcn.nutrition.org: American journal of clinical nutrition: High dietary phosphorus intake is associated with all-cause mortality: results from NHANES III Am J Clin Nutr 2014 ajcn.073148; first published online November 13, 2013.
nih.gov: Am J Clin Nutr. 2013 Nov 13. High dietary phosphorus intake is associated with all-cause mortality: results from NHANES III
ajcn.nutrition.org: American journal of clinical nutrition: High dietary phosphorus intake is associated with all-cause mortality: results from NHANES III Am J Clin Nutr 2014 ajcn.073148; first published online November 13, 2013.
- plåtmonster
- Inlägg: 15480
- Anslöt: 2010-03-23
- Ort: Nära havet
SvD: Fosfor i mat kopplas till för tidig död
Det är inte första gången det kommer varningar om vad som är farligt att äta Känner att snart kan man nog inte äta något utan att det är farligt. Visst finns det saker som är bevisat farligt att äta. Men kan det inte vara så att det mesta är farligt/mindre nyttigt i större mängder?
Vissa produkter krävs det mindre av för att vara onyttig och endel annat kan du äta mer av. Enligt en studie jag läste för något år sen är det farligt att dricka för mycket vatten också och när du dricker en viss mängd kan du dö av det också (även om det är väldigt mycket) och vatten är ju nödvändig för oss.
Var ju även farligt med gröna vindruvor ett tag tex. Jag vet ju inte hur jag kommer må om 50 år men jag kör på det att man kan äta det mesta (av mat, livsmedel som är gjort för att vi ska kunna äta det så räknar inte dit att man kan äta lite tvättmedel tex) i rimlig mängd och inte överdriva och äta lite mindre av det som är mindre nyttigt som choklad tex och lite mer av grönsaker tex och hitintills mår jag utmärkt
Vissa produkter krävs det mindre av för att vara onyttig och endel annat kan du äta mer av. Enligt en studie jag läste för något år sen är det farligt att dricka för mycket vatten också och när du dricker en viss mängd kan du dö av det också (även om det är väldigt mycket) och vatten är ju nödvändig för oss.
Var ju även farligt med gröna vindruvor ett tag tex. Jag vet ju inte hur jag kommer må om 50 år men jag kör på det att man kan äta det mesta (av mat, livsmedel som är gjort för att vi ska kunna äta det så räknar inte dit att man kan äta lite tvättmedel tex) i rimlig mängd och inte överdriva och äta lite mindre av det som är mindre nyttigt som choklad tex och lite mer av grönsaker tex och hitintills mår jag utmärkt
- Millan8950
- Ny medlem
- Inlägg: 8
- Anslöt: 2013-11-27
SvD: Fosfor i mat kopplas till för tidig död
Tips, ät obesprutade och obearbetade råvaror så kommer du långt. De flesta larmen rör nämmligen tillsatser, bearbetning och oklara källort eller rent kriminella handlingar.
- plåtmonster
- Inlägg: 15480
- Anslöt: 2010-03-23
- Ort: Nära havet
SvD: Fosfor i mat kopplas till för tidig död
Visst är det så. Man behöver inte göra som en jag vet att sätta sig och äta banan med skal och allt som det är då det är där de flesta beskämpningsmedel hamnar.....
- Millan8950
- Ny medlem
- Inlägg: 8
- Anslöt: 2013-11-27
SvD: Fosfor i mat kopplas till för tidig död
Om du äter giftfritt odlade bananer så kan du säkert komma undan med att äta de med skall och allt.
- plåtmonster
- Inlägg: 15480
- Anslöt: 2010-03-23
- Ort: Nära havet
SvD: Fosfor i mat kopplas till för tidig död
För mycket fosfor över för lång tid kan leda till riktigt otäcka saker. Googla Phossy Jaw.
Spoilern innehåller bilder på patienter som har fått fosforföreningar vid cancerbehandling. En del av dem utvecklar Phossy Jaw - en sjukdom som man upptäckte i tändsticksfabriker i slutet av 1800-talet. Där var orsaken dålig ventilation och användning av vit fosfor. Fosforet dödar käkbenet (lång förklaring varför, fråga om ni vill veta..)
Spoilern innehåller bilder på patienter som har fått fosforföreningar vid cancerbehandling. En del av dem utvecklar Phossy Jaw - en sjukdom som man upptäckte i tändsticksfabriker i slutet av 1800-talet. Där var orsaken dålig ventilation och användning av vit fosfor. Fosforet dödar käkbenet (lång förklaring varför, fråga om ni vill veta..)
Spoiler: visa
SvD: Fosfor i mat kopplas till för tidig död
Millan8950 skrev:Visst är det så. Man behöver inte göra som en jag vet att sätta sig och äta banan med skal och allt som det är då det är där de flesta beskämpningsmedel hamnar.....
Halterna av bekämpningsmedel lär vara höga även i fruktköttet på besprutade bananer (har ingen källa på det) så det bästa är de ekologiska bananerna (och då lär ju skalet vara ganska ofarligt).
SvD: Fosfor i mat kopplas till för tidig död
Här är en källa till det påståendet. Observera dock att det skiljer sig beroende på vilket ämne det gäller.
http://www.testfakta.se/livsmedel/article89206.ece
http://www.testfakta.se/livsmedel/article89206.ece
Testfakta skrev:Resultatet blir att gifterna finns, inte bara i skalet, utan också i bananens fruktkött.
- plåtmonster
- Inlägg: 15480
- Anslöt: 2010-03-23
- Ort: Nära havet
SvD: Fosfor i mat kopplas till för tidig död
Korrelation är inte kausalitet.
Man kan nog koppla dålig njurfunktion till för tidig död också.
Jag gissar på att fosfor ifrån vegetabiliska källor tas upp sämre de ifrån kött och mjölk produkter på grund av fytalaterna och liknade ämnen.
Man kan nog koppla dålig njurfunktion till för tidig död också.
Jag gissar på att fosfor ifrån vegetabiliska källor tas upp sämre de ifrån kött och mjölk produkter på grund av fytalaterna och liknade ämnen.
SvD: Fosfor i mat kopplas till för tidig död
Flawed skrev:Jag gissar på att fosfor ifrån vegetabiliska källor tas upp sämre de ifrån kött och mjölk produkter på grund av fytalaterna
Precis detta står i forskningsmaterialet
(det behöver dock inte vara hela historien)
- plåtmonster
- Inlägg: 15480
- Anslöt: 2010-03-23
- Ort: Nära havet
SvD: Fosfor i mat kopplas till för tidig död
plåtmonster skrev:Flawed skrev:Jag gissar på att fosfor ifrån vegetabiliska källor tas upp sämre de ifrån kött och mjölk produkter på grund av fytalaterna
Precis detta står i forskningsmaterialet
(det behöver dock inte vara hela historien)
Ett högt intag av fosfor ifrån kött och mjölk kommer då att vara ett högt intag av kött och mjölk och då blev det plötsligt lite svårt med kausaliteten.
En hög serumhalt av fosfor indikerar väl att man är döende i njurpaj och om man dör då så är det ju inte så jätte revolutionerande.
Men medias och allmänhetens hunger efter dödsmat tar aldrig slut.
SvD: Fosfor i mat kopplas till för tidig död
Får man inget fosfat så dör man.
Finns det verkligen tillräckligt med fosfat i tillsatsform i maten för att det ska vara relevant att tänka på överhuvudtaget?
2 liter cola innehåller 360mg.
En portion keso innehåller 340mg.
Finns det verkligen tillräckligt med fosfat i tillsatsform i maten för att det ska vara relevant att tänka på överhuvudtaget?
2 liter cola innehåller 360mg.
En portion keso innehåller 340mg.