Nu har vi kommit till vad är det godaste att äta, enl dig?
Nu har vi kommit till vad är det godaste att äta, enl dig?
antonius skrev:Är det mammas bullar, eller farmors smörstekta vaktlar, själv gillar jag glass i alla dess former med choklad och nötter i. En efterrätt räknas som mat.
Wienernougat.
- dasunbedingte
- Frivilligt inaktiverad
- Inlägg: 2690
- Anslöt: 2012-07-23
- Ort: Kibbutz.
Nu har vi kommit till vad är det godaste att äta, enl dig?
Pata negra
Rysk kaviar
Roquefort
Kalamataoliver
Serrano
Rökt renkött
Smörstekta kantareller
Rysk kaviar
Roquefort
Kalamataoliver
Serrano
Rökt renkött
Smörstekta kantareller
- KrigarSjäl
- Frivilligt inaktiverad
- Inlägg: 33157
- Anslöt: 2006-08-10
Nu har vi kommit till vad är det godaste att äta, enl dig?
Sushi!!
Annars så älskar jag också laxpastan jag ibland gör, supergott
Annars så älskar jag också laxpastan jag ibland gör, supergott
- Kevlarsoul
- Inlägg: 5748
- Anslöt: 2006-12-08
- Ort: Nybro
Nu har vi kommit till vad är det godaste att äta, enl dig?
Havrebröd, havrekakor och pannkakor gjorda på skrädmjöl.
Purjolök.
Purjolök.
Nu har vi kommit till vad är det godaste att äta, enl dig?
Allt med gratinerad ost är vansinnigt gott. Lasange,pizza,varma mackor och olika gratänger. Jag kan nästan äta ihjäl mig på detta.
Nu har vi kommit till vad är det godaste att äta, enl dig?
Jag har lite svårt att välja en rätt av ordentlig mat (borträknat efterrätter, snacks, godis, tilltugg etc).
Det går i perioder - kan bli insnöad på vissa födoämnen, maträtter etc i par veckors tid (äter dock varierat, gör oftast olika varianter).
Det finns vissa rätter som jag gärna äter när som:
- Linsgryta.
Finns hur många varianter som helst på denna enkla gryta. Med eller utan ris, bönor, nötter, potatis, torkade sojaprodukter, med eller utan bröd...
- Burgartallrik.
Burgare med bröd samt hemmagjord majonnäs, vitlöks -och/eller chilisås, sallad och ev pommes/rotfruktsstrips eller kikärtor. Ska helst vara surkål och-/eller vitkål till alternativt avocado på själva biffen (halvsmält... mums).
Spelar ingen roll vad för gryn, mjöl, nötter, baljväxter en gör burgarna på - ska helst vara grillade. Bröden ska helst vara hembakade - mycket färg och smak, glutenfria bröd blir lätt bleka i färgen, så tillsätta krossade tomater, ajvar, färska (gröna) kryddor gör bröden mer estetiskt tilltalande.
- Tofugryta.
Den ska vara välkryddad och ha flera distinkta smaker. Svamp skadar sällan i tofugrytor (Buddistisk tempelgryta! Svamparna som används finns, vad jag vet, endast hos oerhört välsorterade livsmedelsaffärer - eller hos vilken asiatisk livs som helst), den ska vara förvälld och brynd (lätt) innan den tillsätts i grytan.
Eftersom tofugrytor brukar vara energikompakta (hög proteinhalt dessutom), så behövs inget tilltugg eller ris/potatis till, måhända att en vill ha citrusfrukter som tillbehör (mandarin, apelsin -och ananas med färska kryddor och rödlök). Inget som en äter innan en ska träna eller bege sig ut bland folk, kan vara gasbildande! ^^
- Marinerade kikärtor.
Marinera de a la Punjab, Gujarati, Iranska vårkryddblandningar, östra Medelhavssmak, Italienskt... det kvittar, hur gott som helst och enkelt. Rena kikärtor är gott också - kan trycka i mig en hel påse (1kg) på 1-2 dagar om det är så.
How to:
Sväll kikärtorna över natten (8-12h), koka upp (ca 40-50 minuter) med salt, skölj av och svalna. Innan har en förberett marinaden, tillsätt marinaden i en bunke, häll över kikärtorna, rör om så alla kikärtor marinerad - låt stå minst par timmar i kylen (helst en hel dag eller två).
Min favoritmarinad är Punjab - beställer en detta (Ccholey Punjabi, tror jag det heter) på indisk restaurang och ogillar potatis, fråga servitören om det innehåller det. Oftast är potatisen tillsatt med kikärtorna i marinaden och måste handplockas bort i sådana fall (brukar sällan vara något problem) - när jag råkat få potatis med, så har det faktiskt varit ätbart (vilket har lett mig till uppskatta potatis i indisk matlagning). Rätten brukar innehålla flera olika smaker och sting - så inget för känsliga.
- Finsk morotslåda.
Kanske inte en självständig maträtt, utan mer som klassisk del i Finsk husmanskost när det bjuds på buffé (påsk, skolavslutningar/studentexamen, jul, giftermål, dop, nationaldagen, midsommar). Mycket morötter, matfett, matgrädde, salt. Mor lagar gärna en vegetarisk (vegan) variant, enligt henne, mycket bättre än originalet.
- (Karelsk) Pirog.
Egentligen inte heller en självständig maträtt, som ovan. Jag gillar all sorts piroger (inklusive de med potatismjöl i degen och diverse med potatisfyllning (dock inte endast potatisfyllda)), de ska vara rejäla, så grovt mjöl som möjligt, något salta, havremjöl kan tillsättas för mer grynig sötma. Fyllningarna ska helst vara morötter, kålrötter, vitkål, rödkål eller potatis. Sojafärs, linser, kidneybönor går ju an också om en prompt ska ha mycket protein i.
Om Karelska piroger inte äts som en del i buffé, så ska det serveras tillsammans med kokta rotfrukter (fint skivade) som är kryddade med färska kryddor (gräslök, dill, persilja), syrade grönsaker (vitkål, morot, rödbeta, kålrot) och eventuellt potatis (om en äter det). Som tillbehör ska salt och matfett (vilket som, fast eller flytande) serveras.
- Broccoligratäng.
Massa broccoli i en ugnsform tillsammans med matfett och salt. Serveras med vad som helst till. Personligen tycker jag att rätten, med rätt smaksättning (om en så vill krydda), står för sig själv. Möjligtvis vid en lätt variant (om broccolin är blaskig och lågfetts matfett), så är proteinrikt tillbehör ett bra komplement. Exempelvis stekta tempehrutor.
- Tzayspett.
Inte heller kanske en egen rätt, men tzay (inklusive glutenfria varianter) är underbart gott! Matkoma är vanligt förekommande (då en lätt kan äta ett halv kilo tzay på egen hand).
Tzay finns att köpa hos de vanligaste livsmedelskedjorna (alltifrån ICA Nära till CityGross), ligger i frysdisk, Ridderheims importerar, kan finnas vid "exotiska köttavdelningen", läs frysdisken vid charken. Det finns även på större asiatiska livsmedelsbutiker, då utan Ridderheimsetiketter (samt med varierande innehåll, läs noga om du är ute efter ex "fria från allergen X", då översättningen från mandarin till svenska är urusel (oftast är översättningen till tyska, engelska eller holländska korrekt)).
Äts som en del i grillbuffé, dock kan tzaybitar användas hur som. Tzayspett med squash, cocktailtomater, lökar (röd -och sylt) etc är gott att grilla. Potatissallad, surkål, grillade rotfrukter, ajvar, jordnötssås (a la Thai) är ett måste till!
- Spenatsallad.
Som det låter. Färsk spenat i mängder - variera med 4-5 olika sorters ingredienser; alltifrån citrusfrukter, gurka, tomater, avocado... sprinkla sesamfrön över.
- *rullar.
* = Falafel-, gyros-, kebap-, sallads-, tzay-, tofu-, sojafärs-, sojabits-, tempeh-, kikärtsrulle...
Allting blir gott i ett tunnbröd som är inrullat med valfria tuggiga ingredienser och massa sås. Foil wrapped foods. Pommes i rullen är gott med, bara så ni vet. <3
Jag tycker om att göra mash-ups på olika matlagningskulturer - exempelvis tunnbröd (Skandinaviskt smaksatt) med marinerade (Punjabi) kikärtor och en redig chutney på det hela. NOM.
Det går i perioder - kan bli insnöad på vissa födoämnen, maträtter etc i par veckors tid (äter dock varierat, gör oftast olika varianter).
Det finns vissa rätter som jag gärna äter när som:
- Linsgryta.
Finns hur många varianter som helst på denna enkla gryta. Med eller utan ris, bönor, nötter, potatis, torkade sojaprodukter, med eller utan bröd...
- Burgartallrik.
Burgare med bröd samt hemmagjord majonnäs, vitlöks -och/eller chilisås, sallad och ev pommes/rotfruktsstrips eller kikärtor. Ska helst vara surkål och-/eller vitkål till alternativt avocado på själva biffen (halvsmält... mums).
Spelar ingen roll vad för gryn, mjöl, nötter, baljväxter en gör burgarna på - ska helst vara grillade. Bröden ska helst vara hembakade - mycket färg och smak, glutenfria bröd blir lätt bleka i färgen, så tillsätta krossade tomater, ajvar, färska (gröna) kryddor gör bröden mer estetiskt tilltalande.
- Tofugryta.
Den ska vara välkryddad och ha flera distinkta smaker. Svamp skadar sällan i tofugrytor (Buddistisk tempelgryta! Svamparna som används finns, vad jag vet, endast hos oerhört välsorterade livsmedelsaffärer - eller hos vilken asiatisk livs som helst), den ska vara förvälld och brynd (lätt) innan den tillsätts i grytan.
Eftersom tofugrytor brukar vara energikompakta (hög proteinhalt dessutom), så behövs inget tilltugg eller ris/potatis till, måhända att en vill ha citrusfrukter som tillbehör (mandarin, apelsin -och ananas med färska kryddor och rödlök). Inget som en äter innan en ska träna eller bege sig ut bland folk, kan vara gasbildande! ^^
- Marinerade kikärtor.
Marinera de a la Punjab, Gujarati, Iranska vårkryddblandningar, östra Medelhavssmak, Italienskt... det kvittar, hur gott som helst och enkelt. Rena kikärtor är gott också - kan trycka i mig en hel påse (1kg) på 1-2 dagar om det är så.
How to:
Sväll kikärtorna över natten (8-12h), koka upp (ca 40-50 minuter) med salt, skölj av och svalna. Innan har en förberett marinaden, tillsätt marinaden i en bunke, häll över kikärtorna, rör om så alla kikärtor marinerad - låt stå minst par timmar i kylen (helst en hel dag eller två).
Min favoritmarinad är Punjab - beställer en detta (Ccholey Punjabi, tror jag det heter) på indisk restaurang och ogillar potatis, fråga servitören om det innehåller det. Oftast är potatisen tillsatt med kikärtorna i marinaden och måste handplockas bort i sådana fall (brukar sällan vara något problem) - när jag råkat få potatis med, så har det faktiskt varit ätbart (vilket har lett mig till uppskatta potatis i indisk matlagning). Rätten brukar innehålla flera olika smaker och sting - så inget för känsliga.
- Finsk morotslåda.
Kanske inte en självständig maträtt, utan mer som klassisk del i Finsk husmanskost när det bjuds på buffé (påsk, skolavslutningar/studentexamen, jul, giftermål, dop, nationaldagen, midsommar). Mycket morötter, matfett, matgrädde, salt. Mor lagar gärna en vegetarisk (vegan) variant, enligt henne, mycket bättre än originalet.
- (Karelsk) Pirog.
Egentligen inte heller en självständig maträtt, som ovan. Jag gillar all sorts piroger (inklusive de med potatismjöl i degen och diverse med potatisfyllning (dock inte endast potatisfyllda)), de ska vara rejäla, så grovt mjöl som möjligt, något salta, havremjöl kan tillsättas för mer grynig sötma. Fyllningarna ska helst vara morötter, kålrötter, vitkål, rödkål eller potatis. Sojafärs, linser, kidneybönor går ju an också om en prompt ska ha mycket protein i.
Om Karelska piroger inte äts som en del i buffé, så ska det serveras tillsammans med kokta rotfrukter (fint skivade) som är kryddade med färska kryddor (gräslök, dill, persilja), syrade grönsaker (vitkål, morot, rödbeta, kålrot) och eventuellt potatis (om en äter det). Som tillbehör ska salt och matfett (vilket som, fast eller flytande) serveras.
- Broccoligratäng.
Massa broccoli i en ugnsform tillsammans med matfett och salt. Serveras med vad som helst till. Personligen tycker jag att rätten, med rätt smaksättning (om en så vill krydda), står för sig själv. Möjligtvis vid en lätt variant (om broccolin är blaskig och lågfetts matfett), så är proteinrikt tillbehör ett bra komplement. Exempelvis stekta tempehrutor.
- Tzayspett.
Inte heller kanske en egen rätt, men tzay (inklusive glutenfria varianter) är underbart gott! Matkoma är vanligt förekommande (då en lätt kan äta ett halv kilo tzay på egen hand).
Tzay finns att köpa hos de vanligaste livsmedelskedjorna (alltifrån ICA Nära till CityGross), ligger i frysdisk, Ridderheims importerar, kan finnas vid "exotiska köttavdelningen", läs frysdisken vid charken. Det finns även på större asiatiska livsmedelsbutiker, då utan Ridderheimsetiketter (samt med varierande innehåll, läs noga om du är ute efter ex "fria från allergen X", då översättningen från mandarin till svenska är urusel (oftast är översättningen till tyska, engelska eller holländska korrekt)).
Äts som en del i grillbuffé, dock kan tzaybitar användas hur som. Tzayspett med squash, cocktailtomater, lökar (röd -och sylt) etc är gott att grilla. Potatissallad, surkål, grillade rotfrukter, ajvar, jordnötssås (a la Thai) är ett måste till!
- Spenatsallad.
Som det låter. Färsk spenat i mängder - variera med 4-5 olika sorters ingredienser; alltifrån citrusfrukter, gurka, tomater, avocado... sprinkla sesamfrön över.
- *rullar.
* = Falafel-, gyros-, kebap-, sallads-, tzay-, tofu-, sojafärs-, sojabits-, tempeh-, kikärtsrulle...
Allting blir gott i ett tunnbröd som är inrullat med valfria tuggiga ingredienser och massa sås. Foil wrapped foods. Pommes i rullen är gott med, bara så ni vet. <3
Jag tycker om att göra mash-ups på olika matlagningskulturer - exempelvis tunnbröd (Skandinaviskt smaksatt) med marinerade (Punjabi) kikärtor och en redig chutney på det hela. NOM.
- dasunbedingte
- Frivilligt inaktiverad
- Inlägg: 2690
- Anslöt: 2012-07-23
- Ort: Kibbutz.
Nu har vi kommit till vad är det godaste att äta, enl dig?
Min egen kycklinggryta, senast gjord på kycklingfilebitar, ghi(renat smör), coconut milk - extra creamy, ångkokta grönsaker (zucchini + paprika) champinjoner och bambuskott, serveras med ris.
Nu har vi kommit till vad är det godaste att äta, enl dig?
Rusti
Ryska piroger
Äggröra ( som jag tyvärr inte kan äta längre pga. matallergi)
Champinjonsoppa
Rödbetssoppa med " öron "
Gurksoppa
Ryska piroger
Äggröra ( som jag tyvärr inte kan äta längre pga. matallergi)
Champinjonsoppa
Rödbetssoppa med " öron "
Gurksoppa
Nu har vi kommit till vad är det godaste att äta, enl dig?
Kimmelie skrev:Min egen kycklinggryta, senast gjord på kycklingfilebitar, ghi(renat smör), coconut milk - extra creamy, ångkokta grönsaker (zucchini + paprika) champinjoner och bambuskott, serveras med ris.
Låter gott det!
Nu har vi kommit till vad är det godaste att äta, enl dig?
elle skrev:Rödbetssoppa med " öron "
kiddie skrev:Vad är öronen om man vågar fråga?
Precis det, har jag med undrat?
Senast redigerad av antonius 2013-12-01 22:59:41, redigerad totalt 1 gång.
Nu har vi kommit till vad är det godaste att äta, enl dig?
antonius skrev:Rödbetssoppa med " öron "kiddie skrev:Vad är öronen om man vågar fråga?
Precis det, har jag med undrat?
Buljong såklart där kokar dom ihop vilka rester som helst.
Nu har vi kommit till vad är det godaste att äta, enl dig?
Åh, hade glömt finsk morotslåda. Inte ätit på evigheter. Mkt gott!!!
Nu har vi kommit till vad är det godaste att äta, enl dig?
marxisten skrev:Hemmagjorda kroppkakor!
Jag vill fan testa det.
- Kevlarsoul
- Inlägg: 5748
- Anslöt: 2006-12-08
- Ort: Nybro
Nu har vi kommit till vad är det godaste att äta, enl dig?
marxisten skrev:Hemmagjorda kroppkakor!
Går an, föredrar palt dock.
Nu har vi kommit till vad är det godaste att äta, enl dig?
slackern skrev:Buljong såklart där kokar dom ihop vilka rester som helst.
Ah, nu begriper jag, är en knallkork, haha
Nu har vi kommit till vad är det godaste att äta, enl dig?
kiddie skrev:Går an, föredrar palt dock.
Är man smålänning så är man.
Kevlarsoul skrev:Jag vill fan testa det.
Kan vi nog ordna någon gång.
Nu har vi kommit till vad är det godaste att äta, enl dig?
marxisten skrev:kiddie skrev:Går an, föredrar palt dock.
Är man smålänning så är man.Kevlarsoul skrev:Jag vill fan testa det.
Kan vi nog ordna någon gång.
Ohh här lovar Marxisten att göra hemlagat.
Nu har vi kommit till vad är det godaste att äta, enl dig?
marxisten skrev:Kan vi nog ordna någon gång.
Säger du bara
- Kevlarsoul
- Inlägg: 5748
- Anslöt: 2006-12-08
- Ort: Nybro
Nu har vi kommit till vad är det godaste att äta, enl dig?
slackern skrev:Ohh här lovar Marxisten att göra hemlagat.
Sa inte jag skulle laga dem...
Nu har vi kommit till vad är det godaste att äta, enl dig?
Kevlarsoul skrev:marxisten skrev:Kan vi nog ordna någon gång.
Säger du bara
Den som lever får se.
Nu har vi kommit till vad är det godaste att äta, enl dig?
marxisten skrev:slackern skrev:Ohh här lovar Marxisten att göra hemlagat.
Sa inte jag skulle laga dem...
Bra att ha en mamma eller mormor som tar hand om det. ;
Återgå till Intressanta intressen