Äldrevanvården - vad beror den på? Artikelserie i DN m m

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, atoms

Äldrevanvården - vad beror den på? Artikelserie i DN

Inläggav Alien » 2013-03-07 17:56:38

När man kommr in på "hemmet" är man så dålig att man inte längre kan tala för sig.

SR skrev:Medan antalet platser på dyra äldreboenden blir allt färre så får hemtjänsten ett allt tyngre och stressigare arbete, upplever personalen.

Och missnöjet bland dem som använder sig av hemtjänsten visade sig inte minst i den rapport som Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och landsting nyligen presenterade
http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=5428550

--Vårdtyngden ökar ju eftersom de gamla nästan aldrig kommer in på hemmen numera. Alla förväntas vara kvar hemma . Alla vill vara kvar hemma, säger man ju. Det säger undersköterskan och arbetsplatsombudet Gunnel Mattsvik på Ekparkens äldreboende.
Hon märker att hemtjänsten tvingas ta hand om allt sjukare äldre.
När de kommer till oss, de kroppsligt sjuka som ändå fått en plats, så är de så jättesvårt sjuka att vi knappt får kontakt med dem.
Då måste de ju ha varit riktigt dåliga hemma dessförinnan och fått hjälp av hemtjänsten
--Ja, så är det. Med den ena stroken eller hjärrtinfarkten efter den andra med grava hörsel-eller synnedsättningar. Det har inte kunnat kommunicera med andra på flera år, säger Gunnel Mattsvik.

Undersköterskan Johanna Lehnert får snabba på ytterligare när det är läggdags för en gammal dam.
--Förr så hade hon 50 minuter på sig att gå och lägga sig och vi hjälpte till Från årsskiftet ska hon göra detta på 30 minuter istället. Har man då kanske haft en stroke och är långsammare. Då tar det längre tid och det är inte så lätt att skynda på, säger Johanna Lehnert.

Före kommande årsskifte ska kommunens rapport om hemtjänsten vara klar.
Men undersköterskan Gunnel Mattsvik tror inte på några mirakelmediciner.
--Det finns bara en enda sak som kan hjälpa våra äldre, konstaterar hon. Det är fler människor som hjälper dem!


Ja, vad är värst när man blir gammal och skröplig? Att vanvårdas hemme el på ett äldreboende? Problemet är att man inte avsatt pengar till alla multisjuka äldre, varken i kommunen el i landstinget.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47490
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Äldrevanvården - vad beror den på? Artikelserie i DN

Inläggav plåtmonster » 2013-03-08 0:35:40

Det kan vi tacka politikerna som röstade igenom ATP för. Ett system där skatt för pension går direkt till pensionsutbetlningar fungererar jättebra så länga demografin ger stöd för det. Sedan blir det megaproblem.
Det är klart som korvspad att den pensionsskatt man tar måste fonderas annars blir det obalanser i systemet.
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Äldrevanvården - vad beror den på? Artikelserie i DN

Inläggav Alien » 2013-03-21 3:07:46

En ideell organisation låter som ett bra alternativ, när man misstror privata företags vinstintressen, och den kommunal kolossens tröghet. Som t ex Röda Korset.

Men Röda Korset anser att de inte längre kan hålla god kvalitet med den ersättning Stockholms stad betalar. De slutar därför driva äldreboendena Kattrumpstullen (vilket namn!) och S:t Erik.

Direktören säger:

DN Sthlm skrev:För att få vården att gå runt måste man spara på personalen, ha många timanställda och många som arbetar deltid.

- Vi vill att de av vår personal som önskar ska kunna jobba heltid. vi har fått skjuta till egna pengar under många år, det är inte hållbart i längden.
http://www.dn.se/sthlm/roda-korset-lamnar-aldreboenden

Ersättningen från staden beror på beläggning och de boendes vårdnivå.

De äldre delas in i tre nivåer. Nivå 3 ger mest pengar och gäller dem som behöver mest hjälp.

– När vi måste be om nivåändring går staden efter omsorgspersonalens journaler över hur de äldre klarar vissa saker. I ett fall hade personalen skrivit ”behöver mer hjälp” och inte ”måste ha mer hjälp” och då blev det ingen höjning, säger Eva von Strauss.

Det gäller att uttrycka sig rätt i byråkratins papper.

Såväl Röda korset som Ersta diakoni och Stockholms borgerskap har hoppat av. Misstanken att staden avsätter för lite pengar, att de inte vill betala vad god vård kostar lägger nära.

Mera byråkrati:
DN Sthlm. skrev:”De utförare som är populärast hos de gamla och deras anhöriga är inte alltid de som är bäst på att skriva eleganta anbud”, skriver politikerna i Östermalms stadsdelsnämnd. Inför den nya upphandling som ska göras vill de att referenser – hur företagen har skött sig tidigare och hur de har uppfyllt sina löften – ska få större betydelse.

I november 2011 delade stadsdirektören ut Katarinagården till Attendo. Då protesterade politiker och anhöriga på Södermalm, de hade i färskt minne hur de gamla hånats och blivit utskällda när Attendo drev Vintertullen.

Problemet var att tjänstemännen på Södermalm hade kryssat i fel ruta när de gav Attendo betyg. De skrev att företaget inte levererade vård av ”normal/god kvalitet”. Det hade ingen betydelse alls, de borde ha skrivit att företaget ”inte alls bedöms kunna utföra uppdraget”.
http://www.dn.se/sthlm/ostermalm-sager-nej-till-carema

Det gäller verkligen att kryssa i rätt ruta.

Attendo har nu överklagat stadens beslut att ta över i egen regi.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47490
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Äldrevanvården - vad beror den på? Artikelserie i DN

Inläggav Wine » 2013-07-30 9:45:47

Personalens arbetsbelastning lär säkert öka med tiden då det tydligen är så att den nya generationen pensionärer har en betydligt högre alkoholkonsumtion än den förra, enligt Socialstyrelsen och allt fler äldre vårdas också med en alkoholrelaterad diagnos:

SvD - Alkohol större problem bland äldre
29 juli 2013 kl 13:51 , uppdaterad: 29 juli 2013 kl 14:05

Problemet med alkoholmissbruk bland äldre ökar och ställer nya krav på vården.

Personal inom äldreomsorgen ställs inför svåra situationer och ofta brister samarbetet med missbruksvården.


Enligt Berit Jeppsson, enhetschef inom äldreomsorgen i Landskrona innebär utvecklingen svåra dilemman för dem som arbetar inom äldreomsorgen:

- Vi ser en ökad tendens till alkoholmissbruk. Vi har ett ansvar för att personer mår bra, samtidigt som de måste ha möjlighet att leva sitt eget liv. De ska ha möjlighet att dricka, men när drickandet går över till missbruk blir det väldigt svårt.


Utvecklingen leder till att att det händer fler fallolyckor och konflikter med andra på äldreboenden.
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10883
Anslöt: 2010-12-21

Äldrevanvården - vad beror den på? Artikelserie i DN

Inläggav Mountain_lion » 2013-07-30 10:36:18

Beror den på riskkapitalismen? Kommunernas flathet? De anställdas inkompetens el bristande civilkurage?
Jo, dels beror det på privata marknadens girighet. Ingen nyhet, då deras jobb=vinst. Däremot beror det också dels på kommun- och riksdagspolitikers brist på omdöme i kombination med girighet (egen anställning).
Sedan får vi nog lägga till att allmänheten behöver riskera lite av sig själva för att få till en ändring.
1. Det behövs anhörigföreningar med representanter, ev jurister, som kan ta diskussionen med kommunpolitikerna och eventuellt även riksdagspersoner. Se om det finns möjlighet att stämma dem till eftertanke och beslutsändring, i de fall det är möjligt.
2. Det mindre trevliga, och troligen mindre effektiva(ibland), att göra tillvaron mindre lugn för aktuella politiker.
Mountain_lion
 
Inlägg: 1255
Anslöt: 2013-07-18
Ort: Halland

Äldrevanvården - vad beror den på? Artikelserie i DN

Inläggav Miche » 2013-07-30 11:03:14

Det beror helt klart mycket på att kommunerna saknar kompetens att köpa rätt tjänster samt kompetensen att följa upp, bl.a. beroende på att besluten att privatisera kom uppifrån men möjligheten att skapa de resurserna aldrig har givits.
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Äldrevanvården - vad beror den på? Artikelserie i DN

Inläggav Alien » 2013-08-06 16:35:54

Ännu ett exempel på ett vårdboende som verkade så bra:

Metro skrev:Personalen på äldreboendet pratade samma modersmål som Heba Elkhabirys mamma. Det serverades orientalisk mat och sedvänjorna under ramadan respekterades. Men det perfekta äldreboendet i Vårby i Huddinge kommun blev till en skräckupplevelse.

– Till sist orkade jag inte se mamma lida längre, berättar Heba Elkhabiry.

Hon ringde efter en ambulans som hämtade mamman på äldreboendet Vårbacka Plaza. På Karolinska sjukhuset i Huddinge konstaterade personalen att mamman var uttorkad och kraftigt övermedicinerad. Dessutom hade hon gått ner kraftigt i vikt.
http://www.metro.se/stockholm/jag-orkad ... tNSse5Sbo/

Larmet placerades där mamman inte kunde nå det, eftersom personalen inte hade tid.

Metro har talat med flera personer som har insyn i verksamheten på Vårbacka Plaza. Det är en skrämmande bild som målas upp: personalbrist, bristande dokumentation, dåliga vårdkunskaper och stor personalomsättning. Enligt uppgifter till Metro har minst två sjuksköterskor och tre läkare sökt sig till andra arbetsuppgifter det senaste året.


Verksamhetschefen nekar:
– Det stämmer inte. Vi följer lagar och avtal. Allting är påhittat. Vårbacka Plaza fungerar jättebra, både kommuner och de boende är nöjda.


Den som har en anhörig som kan larma och agera har det ändå bäst. Har man bara en god man kan det gå så här: http://www.metro.se/stockholm/har-holls ... 1tBIavpUA/
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47490
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Äldrevanvården - vad beror den på? Artikelserie i DN m m

Inläggav Alien » 2013-09-16 14:28:09

Ännu ett fall, där valfriheten inte lett till bättre hemtjänst. Själva valfriheten är ett hån. Som gammal och skröplig behöver man god omvårdnad, man orkar inte med en massa val. Och inte heller som anhörig kan man veta hur man ska välja. Biståndshandläggaren får inte råda.

DN Sthlm skrev:Fem gånger samma dag var hemtjänsten inne hos den 90-åriga kvinnan. Ingen slog larm om att hon var dödssjuk. Ingen hjälpte henne att äta, dricka eller ta sina mediciner.
http://www.dn.se/sthlm/mamman-var-sjuk-ingen-slog-larm/

Dottern hade skaffat en anteckningsbok där hemtjänstpersonalen skulle anteckna vad de gjort. Oftast skrev de ingenting. Den dagen hade de skrivit:
"9.49 Personal har frågat om mat till henne. Hon har sagt, hon behöver inte mat, låg i dag."

Men att man inte vill (orkar) ha någon mat kan just vara ett tecken på att man är sjuk.

På onsdagsmorgonen den 17 april ringde mamman till Margaretha och sade att hon kände sig konstig.

– Hon lät sjuk, jag ringde hemtjänsten som sade att de hade tittat till henne och att det inte var något fel på henne.


Dottern ringde många fler samtal och beslöt sig till sist för att åka dit.

– Jag kom dit vid 17-tiden och fick en chock när jag gick in i lägenheten, mamma låg i sängen och såg ut som en liten tuss. Jag ropade "Hej, mamma!", hon svarade inte men rörde lite på sig. Hon var helt omtöcknad och kändes brännhet när jag strök undan håret i pannan.

Det fanns inget vatten vid sängen, mamman hade varken ätit eller druckit och hennes mediciner låg uthällda på köksbordet, bredvid hemtjänstens anteckningsbok. Hon hade försökt men inte orkat ta dem.

Margaretha Levin Blekastad ringde efter en sjuktransport och de åkte till akuten. Hennes mamma hade lunginflammation, vägde 46 kilo och var helt uttorkad.


Efter 13 dagar dog modern.

– Jag kan inte veta om hon hade klarat av infektionen om hon hade fått hjälp tidigare. Men hon skulle inte ha behövt ligga ensam så länge.

När hon ringde till hemtjänstföretaget svarade de: ”Vi sysslar faktiskt inte med sjukvård här”.

– Men de måste ju ha sett hur sjuk hon var. De måste väl ha ett omvårdnadsansvar? Min mamma var så utlämnad till dem, ju sjukare man är desto viktigare är det att det fungerar.

Hemstjänsten ska då ringa till de som kan sjukvård, antingen det gäller distriktssköterskan eller ambulans till sjukhuset. Det borde man kunna kräva.

Modern hade fått problem med hjärtat och svårt att klara att gå i trappan till sin gamla lägenhet. Då flyttade hon till stt dervicehus.

– Det kändes tryggt. Den dag hon blev sämre skulle det finnas hjälp på nära håll, dygnet runt

Dottern bodde själv i annan stad oh arbetade i en tredje, så hon kunde inte ta sig dit så snabbt. Men så omvandlades serviceboendet till ett trygghetsboende. Det är alltså inte tryggare, tvärtom. Det finns inte längre någon personal i huset, de gamla får välja hemtjänst.

Trygghetsboendet är alltså otryggare och dessutom dyrare. För vilka är trygghetsboendena tänkt? För pigga äldre som känner sig ensamma.

Stockholm kommunfullmäktige klubbade 2009 igenom förslaget om trygghetsboenden. Då var tanken att alla Stockholms 30 servicehus skulle omvandlas. En orsak till beslutet är att Arbetsmiljöverket underkänner lokaler för äldreboende om inte utrymmet på vardera sidan om toalettstolen är minst 80 centimeter och utrymmet framför minst 130 centimeter.
Att bygga om alla servicehus skulle bli mycket dyrt. Trygghetsboende, däremot, räknas inte som äldreboende utan som en vanlig lägenhet.
De första lägenheterna började förmedlas under 2011. Ett av de första servicehusen som byggdes om var Väduren i Vasastan. Efter omvandlingen höjdes hyran kraftigt – en tvåa kostar över 9.000 kronor i månaden. I hyran ingår en kostnad för gemensamhetslokal. Det finns en värd som ordnar samvaro och aktiviteter och dessutom finns möjlighet till gemensamma måltider. Trygghetslarm kostar extra. I dag finns åtta trygghetsboenden på olika platser i staden.


Så här säger enhetschefen för biståndshandläggnling i Bromma:
"- Hemtjänsten ska absolut slå larm. När vi är inne hos de äldre har vi ett ansvar att kontakta vårdcntral ellr disriktsköterska om något inte stämmer" (DN Sthlm 2013-09-16 "Nu ska företagaen granskas")

Under hösten skka Stockholms kvalitetsinspektion undersöka hemtjänsten. Så här säger chefen:

"Dels behöver vi få en bättre uppfatttning om tjänstföretagen, dels är jag som gammal i mitt hem väldigt utsatt och utlämnad, där finns inte samma kontrollsystem om på ett vårdboende.
----
Jag tror att vi baehöver fler inspektioner, vi kräver samma kavlitet i hemstjänstne som på vård- och omsorgsboenden."
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47490
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Äldrevanvården - vad beror den på? Artikelserie i DN m m

Inläggav Miche » 2013-09-16 14:31:20

Valfriheten har blivit ett äkta helvete! Tack för det korkade politiker!
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Äldrevanvården - vad beror den på? Artikelserie i DN m m

Inläggav Huggorm » 2013-09-16 14:44:02

Är det inte normalt att dö när man är 90 då? Då har man redan passerat medellivslängden med ett flertal år.
Huggorm
 
Inlägg: 22601
Anslöt: 2011-12-12
Ort: I en koja i skogen

Äldrevanvården - vad beror den på? Artikelserie i DN m m

Inläggav Alien » 2013-09-16 14:50:41

Det är inte meningen att man ska ligga och självdö ensam hemma, när det finns folk som har till jobb att se till en. En del lever till 100 år och längre än så, denna kvinna kunde ha repat sig om hon kommit tidigare till sjukhuset.

Denna gamla kvinna var benskör och hade svårt att röra sig. Men hon var andligt pigg och läste tidningen varje morgon. Man kan inte utgå från någon slags tänkt medellivslängd och strunta i de gamla som överskridit den.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47490
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Äldrevanvården - vad beror den på? Artikelserie i DN m m

Inläggav Miche » 2013-09-16 14:53:13

Huggorm skrev:Är det inte normalt att dö när man är 90 då? Då har man redan passerat medellivslängden med ett flertal år.

Det är väl lämpligt om man kan få lite vård på sluttampen så man slipper lida och den ovärdighet som det skrevs om i artikeln.
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Äldrevanvården - vad beror den på? Artikelserie i DN m m

Inläggav Alien » 2014-07-25 3:42:02

Många som är gamla och skröpliga vill in på äldreboende med får vänta, eftersom det inte finns plats, de inte anses tillräckligt dåliga. Och så när de väl kommer in dör de. Är det pga omställningen?

DN Sthlm skrev:På Kungsholmens omsorgsboenden i Stockholm avlider var fjärde person som beviljats plats efter en dryg månad, visar en forskningsstudie. Fenomenet bekräftas på flera håll i landet.
---
– Situationen är ganska ny. För 4–5 år sedan var andelen som kom in och dog snabbt 5 procent och nu är de 25–30 procent. Det är det som är så märkligt, säger Mårten Lagergren, projektledare vid Äldrecentrum och Aging Research Center på Karolinska institutet som gjort studien tillsammans med Pär Schön.
http://www.dn.se/sthlm/korttidsdoda-oka ... stockholm/

Det är ju inte så att de vanvårdas till döds på äldreboendena, inte generellt iaf.

Det verkar bero på att sjukhusen så snabbt som möjligt vill bli av med patienterna. De ska bara vara kvar där till det akuta är över.

Enligt forskarna finns det två grupper på särskilt äldreboende, äldre med demenssjukdom som lever längre och de med somatisk svikt som kommer in och dör snabbt. Vad förändringen i den senare gruppen beror på har man ännu inget svar på och kan ha flera förklaringar. En är den så kallade kvarboendeprincipen, att gamla bor kvar hemma i allt större utsträckning.

– Det går bra fram tills när man är i så dåligt skick att man måste in på sjukhus. När man skrivs ut måste kommunen ordna plats på äldreboende och då flyttar personen in och dör inom en kort tid. Det är den utvecklingen vi ser, färre sjukhusplatser med kortare vårdtider gör att gamla dör fortare på äldreboenden, säger Pär Schön.


Jag skulle vilja tillägga att det ofta inte finns platser på äldreboendet heller. Så de gamla kommer i stället till ett korttidsboende, när de blivit bättre flyttar de hem igen, sedan blir de akut sjuka igen och åker in på sjukhus.

Nästan 29 000 platser på äldreboenden har försvunnit de senaste tio åren, och Socialstyrelsen senaste rapport visar att antalet platser på särskilt boende har minskat med ytterligare 1 500–1 600 platser det senaste året. Skälen är effektivisering och sparkrav.

– Vill man bo kvar hemma ska man erbjuda en väldigt omfattande och bra vård. Men nu är det brist på resurser i särskilt boende och man erbjuder hemtjänst i stället. Men det fungerar inte tillräckligt bra för de som har stora hjälpbehov, säger Gert Alaby.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47490
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Äldrevanvården - vad beror den på? Artikelserie i DN m m

Inläggav Miche » 2014-07-25 6:26:46

En person som har bott ensam i många år kan ha fått ett nedsatt immunförsvar så när personen hamnar bland en massa andra där det går lite influensor mm så kan denne smittas och avlida av den anledningen.

Det hände en släkting till mitt ex, han var nästan 100 år gammal när han bestämde sig för att acceptera kommunens erbjudande och flytta till ett äldreboende, han var då kärnfrisk och hade skött sig själv i många år sedan frun avlidit men drog på sig en dubbelsidig lunginflammation på boendet och dog inom ett halvår.
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Äldrevanvården - vad beror den på? Artikelserie i DN m m

Inläggav Frimodig » 2014-07-25 19:48:27

Jag tror äldrevanvården beror på 2 grejer.

Dels den blinda tron, från kommunerna, att mångfald garanterar kvalitet.

Dels en lika blind tro på valfrihet. Ibland är det ganska lätt att välja, om man jämför priser på laktosfri mjölk. Ibland är det svårt att välja, om man jämför olika äldreboendens beskrivning av sig själva.

Lösningen är att kommunerna tar sitt ansvar. De betalar. De är skyldiga att se till att skattepengarna används på ett bra sätt. De måste lära sig bedöma kvalitet med hjälp av egna kontrollanter. Grupper bestående av nån jurist, några sjuksköterskor och vårdbiträden inom äldrevård, och ett par talesmän/kvinnor. Oannonserade besök är en bra metod. När man vet i förväg exakt vad man letar efter. Klagomålshantering är också en viktig grej.

När jag skrivit sånt här så skäms jag lite. Man skall inte förklara självklarheter, det är att sätta sig på folk. Nå, ursäkta.

Frimodig
Frimodig
 
Inlägg: 9703
Anslöt: 2011-07-15

Äldrevanvården - vad beror den på? Artikelserie i DN m m

Inläggav Miche » 2014-07-25 22:00:25

Problemet är att alla enskilda kommuner ska besitta kompetens som de svårligen kan skaffa. Det är helt sjukt att äldrevård och skolor är kommunala ansvar, det är som gjort för att det ska gå åt helvete.
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Äldrevanvården - vad beror den på? Artikelserie i DN m m

Inläggav Frimodig » 2014-07-26 19:37:59

Miche skrev:Problemet är att alla enskilda kommuner ska besitta kompetens som de svårligen kan skaffa. Det är helt sjukt att äldrevård och skolor är kommunala ansvar, det är som gjort för att det ska gå åt helvete.


Benägen att hålla med. Skola, vård och omsorg bör antagligen skötas av staten, enligt gemensamma kriterier.

Frimodig
Frimodig
 
Inlägg: 9703
Anslöt: 2011-07-15

Äldrevanvården - vad beror den på? Artikelserie i DN m m

Inläggav Alien » 2014-07-27 0:44:49

Frimodig skrev:Lösningen är att kommunerna tar sitt ansvar. De betalar. De är skyldiga att se till att skattepengarna används på ett bra sätt. De måste lära sig bedöma kvalitet med hjälp av egna kontrollanter. Grupper bestående av nån jurist, några sjuksköterskor och vårdbiträden inom äldrevård, och ett par talesmän/kvinnor. Oannonserade besök är en bra metod. När man vet i förväg exakt vad man letar efter. Klagomålshantering är också en viktig grej.


Ja, det låter självklart. Men av någon anledning tror jag inte att de gör oannonserade besök. De är säkert inplanerade långt i förväg, och kommunens handläggare talar med chefen och i bästa fall någon mer från personalen, inte med någon av de gamla. Skulle de komma oannonserat, skulle kanske inte chefen finnas där (hen basar över flera äldreboenden).
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47490
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Äldrevanvården - vad beror den på? Artikelserie i DN m m

Inläggav kapuni » 2014-07-28 17:30:42

Frimodig skrev:Jag tror äldrevanvården beror på 2 grejer.

Dels den blinda tron, från kommunerna, att mångfald garanterar kvalitet.

Dels en lika blind tro på valfrihet. Ibland är det ganska lätt att välja, om man jämför priser på laktosfri mjölk. Ibland är det svårt att välja, om man jämför olika äldreboendens beskrivning av sig själva.

Ja, och den tredje saken tror jag är att man inte respekterar de gamla längre.
kapuni
 
Inlägg: 1452
Anslöt: 2010-04-28

Äldrevanvården - vad beror den på? Artikelserie i DN m m

Inläggav Miche » 2014-07-28 18:31:21

kapuni skrev:Ja, och den tredje saken tror jag är att man inte respekterar de gamla längre.
Vad baserar du den uppfattningen på?
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Äldrevanvården - vad beror den på? Artikelserie i DN m m

Inläggav kapuni » 2014-07-28 18:53:53

Miche skrev:
kapuni skrev:Ja, och den tredje saken tror jag är att man inte respekterar de gamla längre.
Vad baserar du den uppfattningen på?
Mina egna ögon.

Om folk kunde tänka lite mer med sina hjärtan och lite mindre på sitt ego och sin plånbok hade man inte behövt se så mycket vanvård som man gör idag.

Ps. Om du ska ignorera mig, gör det gärna fullt ut.
kapuni
 
Inlägg: 1452
Anslöt: 2010-04-28

Äldrevanvården - vad beror den på? Artikelserie i DN m m

Inläggav Frimodig » 2014-07-28 19:08:19

Alien skrev:
Frimodig skrev:Lösningen är att kommunerna tar sitt ansvar. De betalar. De är skyldiga att se till att skattepengarna används på ett bra sätt. De måste lära sig bedöma kvalitet med hjälp av egna kontrollanter. Grupper bestående av nån jurist, några sjuksköterskor och vårdbiträden inom äldrevård, och ett par talesmän/kvinnor. Oannonserade besök är en bra metod. När man vet i förväg exakt vad man letar efter. Klagomålshantering är också en viktig grej.


Ja, det låter självklart. Men av någon anledning tror jag inte att de gör oannonserade besök. De är säkert inplanerade långt i förväg, och kommunens handläggare talar med chefen och i bästa fall någon mer från personalen, inte med någon av de gamla. Skulle de komma oannonserat, skulle kanske inte chefen finnas där (hen basar över flera äldreboenden).


Njaa, mitt förslag bygger på att jag vet ungefär hur det funkar. Praktiska människor som skall kolla kvalitet, skall alltid vara oannonserade, om de inte bara vill få svar på några konkreta frågor.

Man kan säga att utförarna alltid skall känna sig övervakade av de som betalar.

Det är elementärt. Om man inte har den blinda tron på att många utförare garanterar kvalitet och att valfrihet (om något som man har noll aning om) garanterar kvalitet.

Ursäkta att jag är tjatig.

Frimodig
Frimodig
 
Inlägg: 9703
Anslöt: 2011-07-15

Äldrevanvården - vad beror den på? Artikelserie i DN m m

Inläggav Miche » 2014-07-28 20:42:45

kapuni skrev:
Miche skrev:
kapuni skrev:Ja, och den tredje saken tror jag är att man inte respekterar de gamla längre.
Vad baserar du den uppfattningen på?
Mina egna ögon.

Om folk kunde tänka lite mer med sina hjärtan och lite mindre på sitt ego och sin plånbok hade man inte behövt se så mycket vanvård som man gör idag.
Dina egna ögon där du bor nu eller i Sverige? Min mamma bor på äldreboende och jag tycker nog att det fungerar mycket bättre jämfört när min farfar bodde på äldreboende.

Mamma har en egen lägenhet med personal, gemensamma aktiviteter samt mat ingår, när farfar bodde på äldreboende på 80-talet hade de inte mycket till aktiviteter och förebyggande vård, sånt som är självklart där mamma bor.

kapuni skrev:Ps. Om du ska ignorera mig, gör det gärna fullt ut.
Det avgör jag själv. Det är i några trådar jag läser några av dina inlägg med i de flesta trådar gör du mig bara förbannad.
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Äldrevanvården - vad beror den på? Artikelserie i DN m m

Inläggav kapuni » 2014-07-28 21:18:27

Miche skrev:Dina egna ögon där du bor nu eller i Sverige? Min mamma bor på äldreboende och jag tycker nog att det fungerar mycket bättre jämfört när min farfar bodde på äldreboende.

Mamma har en egen lägenhet med personal, gemensamma aktiviteter samt mat ingår, när farfar bodde på äldreboende på 80-talet hade de inte mycket till aktiviteter och förebyggande vård, sånt som är självklart där mamma bor.
Jag utgår från att tråden handlar om svensk äldrevård, därav pratar jag om äldrevården i Sverige.

Jag pratar naturligtvis om dem som blir vanvårdade, inte om sådana som din mamma som lever gott, jag vet att det finns sådana ställen också, tack och lov.

Tror du all äldrevård fungerar som din mammas? Då hade nog inte den här tråden uppstått.

Men om vi nu ska jämföra Sverige med andra länder så tycker jag svenska gamlingar respekteras mindre i jämförelse.

I Sverige utgår man automatiskt från att någon annan ska ta hand om sina gamla släktingar, inte gamlingarnas släktingar själva. Det är nog en av de stora skillnaderna.

Och ja, jag vet att vissa inte har släkt som kan ta hand om dem och självklart ska de få hjälp från yttre instanser, och minska på ensamheten.

Men det är själva tankesättet som stör mig. Att många inte ens tänker tanken på att man själv kan hjälpa till med sina gamlingar.
kapuni
 
Inlägg: 1452
Anslöt: 2010-04-28

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in