Det stora matsvinnet (t ex i matsalar o restauranger)
44 inlägg
• Sida 1 av 2 • 1, 2
Det stora matsvinnet (t ex i matsalar o restauranger)
http://www.naturvardsverket.se/Miljoarb ... gram/Mat/#Den svenska livsmedelshanteringen svarar för en stor del av vår totala miljöpåverkan. Till exempel står den för cirka 50 procent av den totala övergödningen och 20-25 procent av den totala klimatpåverkan. Livsmedelsproduktionen ger också upphov till spridning av gifter, bland annat bekämpningsmedel. Livsmedelssektorn är också en av de mest vattenkrävande sektorerna.
Det måste ju bekämpas på många olika nivåer.
Här börjar man med barnen i skolmatsalen. Det gäller att få dem att kasta mindre. Och varför kastar man mat? För att man inte var så hungrig som man trodde, dvs man tog för mycket mat. Eller den var inte så god som man trodde.
I en skola observerade en engagerad lärare hur mycket som slängdes. Hon började väga det bortslängda och fann att 35 kg/vecka slängdes. Hon tog upp det på mattelektionen. Hur mycket slängs per elev? Och per dag? SO-läraren tog också upp ämnet på sina lektioner. Eleverna fick prata om hur jordens resurser är fördelade. Skolkökets personal involverades också.
Ett mål sattes för projektet "Tänk först - ta sen".. Om mindre än 20 kg sopor/vecka slängdes, skulle alla elever få efterrätt på fredagen.
Kommentarer från eleverna:
"- Förr tänkte jag inte på hur mycket mat jag tog. Jag tog nog ofta rätt mycket för det är så lång kö till maten. Om det inte var gott så slängde jag, säger hon."
"- Nu smakar jag först och om det är gott så tar jag mer."
"- Det är kul, det blir som en utmaning. Och man vill ju få efterrätten"
"- Ja, det finns liksom lagom mycket mat i världen, men den fördelas inte rättvist. Om vi inte slänger så kanske inte affärerna behöver ha så mycket mat och då kan de som levererar mat till Sverige leverera till fattiga länder stället." (UNT "Mindre sopor belönas med chokladpudding")
Det sista argumentet tror jag inte håller. De fattiga har helt enkelt inte råd att köpa maten. Däremot borde det vara en miljömässig vinst om t ex färre skogar behöver huggas ner för att ge bete till köttdjuren, vars kött vi konsumerar.
Det räcker inte med att eleverna får kunskap, det behövs en morot också, dvs efterrätten. Men tillsammans med vad de lärt sig kan det faktiskt påverka dem på lång sikt.
Det stora matsvinnet
Alien skrev:Här börjar men barnen i skolmatsalen. Det gäller att få dem att kasta mindre. Och varför kastar man mat? För att man inte var så hungrig som man trodde, dvs man tog för mycket mat. Eller den var inte så god som man trodde.
Eller så trodde man aldrig att maten var god och ville överhuvudtaget inte äta av den men var ändå tvingad av de vuxna att ta för sig. Jag är förvånad över att inte ha sett denna förklaring.
Det stora matsvinnet
Även i skolan? Hemma hos somliga går det så till, vet jag. Och barnen straffas om de inte äter upp. Hos mig var det tvärtom, man uppmuntrades att ta om, många gånger. "Ta lite först, och om du tycker om det, så ta mer!"HGJ skrev:Eller så trodde man aldrig att maten var god och ville överhuvudtaget inte äta av den men var ändå tvingad av de vuxna att ta för sig. Jag är förvånad över att inte ha sett denna förklaring.
Det stora matsvinnet
HGJ skrev:Alien skrev:Här börjar men barnen i skolmatsalen. Det gäller att få dem att kasta mindre. Och varför kastar man mat? För att man inte var så hungrig som man trodde, dvs man tog för mycket mat. Eller den var inte så god som man trodde.
Eller så trodde man aldrig att maten var god och ville överhuvudtaget inte äta av den men var ändå tvingad av de vuxna att ta för sig. Jag är förvånad över att inte ha sett denna förklaring.
Så var det i alla fall för mig, hela låg- och mellanstadiet var lunchen dagens ångest. Läraren tvingade en att äta trots att man inte ville och man fick inte gå från bordet innan man ätit upp. Alla andra blev färdiga och försvann och där satt jag kvar när nästa klass kom för att äta. Man fick ju inte kasta maten heller, men gjorde det ändå när lärarna inte såg. Fy fan vilken jobbig period i livet det var.
På högstadiet fick man välja själv om man ville äta så då höll jag mig undan. Lärarna tog upp saken med mina föräldrar på kvartssamtalet och var oroliga för att jag hade anorexia
Det stora matsvinnet
HGJ skrev:Alien skrev:Här börjar men barnen i skolmatsalen. Det gäller att få dem att kasta mindre. Och varför kastar man mat? För att man inte var så hungrig som man trodde, dvs man tog för mycket mat. Eller den var inte så god som man trodde.
Eller så trodde man aldrig att maten var god och ville överhuvudtaget inte äta av den men var ändå tvingad av de vuxna att ta för sig. Jag är förvånad över att inte ha sett denna förklaring.
Nej, det föll mig aldrig in. Nuförtiden finns det t ex vegetariska alternativ, så alltid finns det något att äta, trodde jag. Min dotter gillade skolmaten. Hon klagade inte som jag gjorde när jag kom hem från skolan "det var ingen god mat idag heller".
På min tid däremot förväntades man äta upp. Vilket gjorde att jag först åt det som var godast (el iaf säkrast), dvs knäckebrödet. Sedan satt jag resten av lunchrasten och kämpade med att få i mig resten av maten. Det var väl inte så att jag tyckte att maten alltid var dålig, men den smakade aldrig lika bra som hemma. Dessutom var det bullrigt i matsalen.
Re: Sv: Det stora matsvinnet
Trollmor skrev:Hos mig var det tvärtom, man uppmuntrades att ta om, många gånger. "Ta lite först, och om du tycker om det, så ta mer!"
Det växte jag upp med jag med. Man skulle äta mycket och fylla tallriken gång på gång och det ställdes fram mat i stora grytor. Sen var det fika och man skulle äta alla olika sorters kakor. Proppmätt var nåt bra.
Det stora matsvinnet
Jag har exakt samma erfarenhet av skolmatsbespisningen. I högstadiet började jag fara hem och äta fil o mackor istället om maten var äcklig. (Bodde nära skolan).Huggorm skrev:HGJ skrev:Alien skrev:Här börjar men barnen i skolmatsalen. Det gäller att få dem att kasta mindre. Och varför kastar man mat? För att man inte var så hungrig som man trodde, dvs man tog för mycket mat. Eller den var inte så god som man trodde.
Eller så trodde man aldrig att maten var god och ville överhuvudtaget inte äta av den men var ändå tvingad av de vuxna att ta för sig. Jag är förvånad över att inte ha sett denna förklaring.
Så var det i alla fall för mig, hela låg- och mellanstadiet var lunchen dagens ångest. Läraren tvingade en att äta trots att man inte ville och man fick inte gå från bordet innan man ätit upp. Alla andra blev färdiga och försvann och där satt jag kvar när nästa klass kom för att äta. Man fick ju inte kasta maten heller, men gjorde det ändå när lärarna inte såg. Fy fan vilken jobbig period i livet det var.
På högstadiet fick man välja själv om man ville äta så då höll jag mig undan.
- sugrövmanövern
- Inlägg: 11110
- Anslöt: 2007-01-12
- Ort: Marianergraven
Det stora matsvinnet
Jag hade mattvång både hemma och i skolan. Förbaskat onödigt var det och jag hade nog fått i mig det jag behövde ändå. Än idag har jag svårt att lämna något på tallriken och det kanske på sätt och vis är bra men det är inte bra att lära sig och disciplintvinga i sig mat som man inte kan tillgodogöra sig heller. Bättre att lära sig känna efter hur stora portioner man behöver.
- Bjäbbmonstret
- Inlägg: 10578
- Anslöt: 2007-11-15
- Ort: Mälardalen
Det stora matsvinnet
Trollmor skrev:Även i skolan?HGJ skrev:Eller så trodde man aldrig att maten var god och ville överhuvudtaget inte äta av den men var ändå tvingad av de vuxna att ta för sig. Jag är förvånad över att inte ha sett denna förklaring.
Det var skolan jag tänkte på, ja. Även om maten var dålig så slapp man inte undan att få en viss mängd av den på sin tallrik. Det var dock betydligt svårare för de vuxna att se till att det som fanns på tallriken också åts upp. När ingen lärare eller mattant såg tog man tillfället i akt och gick iväg och slängde. Tallriken var av engångsmodell, så man slängde den i sopsäcken tillsammans med det som fanns på den. För säkerhets skull kunde man täcka över med en servett innan för att undvika uppmärksamhet. Den helt övervägande delen av det matsvinn jag stod för var av denna typ.
Huggorm skrev:På högstadiet fick man välja själv om man ville äta så då höll jag mig undan.
Ja, när man blev äldre var det inte lika noga längre från de vuxnas sida. Därför förvånas jag av detta:
http://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer/978-91-620-5979-8.pdf
I de lägre årskurserna var tallriksavskrapet endast några få procent medan det i gymnasiet uppgick till ca 20 %, se även bilaga 1.
Jag hade väntat mig det omvända.
Märkligt är även detta:
Malmö Skolrestauranger har vid bland annat Söderkulla skola bemannade serveringsdiskar som serverar t.ex. fisk, köttbullar och andra styckelivsmedel. Det innebär att eleverna inte själva lägger upp maten på tallrikarna utan serveras av personal. Maträtter som grytor och gratänger lägger eleverna själva upp. Genom att personalen lägger upp styckelivsmedel på elevernas tallrikar har personalen sett att svinnet minskat av dessa rätter.
De gånger då det stod en mattant och la upp och maten var dålig så riskerade man bara att få ännu mer som man sedan fick se till att göra sig av med.
Alien skrev:Nej, det föll mig aldrig in. Nuförtiden finns det t ex vegetariska alternativ, så alltid finns det något att äta, trodde jag. Min dotter gillade skolmaten. Hon klagade inte som jag gjorde när jag kom hem från skolan "det var ingen god mat idag heller".
Ja, riskerna minskar om det finns flera rätter att välja mellan. Det fanns det inte när jag gick på låg- och mellanstadiet.
Det stora matsvinnet
Kan misstänka att aspiga elever, som är extra noga med maten, kastar extra mycket.
Men om svinnet minskar när personalen lägger upp kan det bero på att hungriga elever överskattar sin aptit och själva lägger upp för mycket. Eftersom maten är mer omväxlande/ godare idag.
Det var jobbigt att stå ute och köa så länge också, minns jag. Jag fick ont i magen av det, vilket förstås kunde minska aptiten.
Långa köer kan också göra att barnen lassar på mera mat på tallriken.
Man ska analysera varför maten slängs.
Jag kommer ihåg att jag tyckte den skalade och kokta poatisen inte var något vidare. Den hade liksom en hinna över sig. Det är kanske en orsak till att jag själv alltid vill ha skalpotatis, som man skalar själv. Det skulle förstås inte hinnas med i skolmatsalen. Inte alla som har motoriken heller. Det kanske är en utdöende konst att skala potatisen vid matbordet?
Här är miljöargumentet:
Men om svinnet minskar när personalen lägger upp kan det bero på att hungriga elever överskattar sin aptit och själva lägger upp för mycket. Eftersom maten är mer omväxlande/ godare idag.
http://www.unt.se/uppsala/matsvinnet-sk ... 98901.aspxUNT skrev:Även eleverna har ansvar och faktum är att mest mat slängs när det serveras populära rätter.
– Då tänker eleverna wow och så tar man extra mycket, som man sedan inte orkar äta upp, säger Margareta Frost-Johansson.
Det var jobbigt att stå ute och köa så länge också, minns jag. Jag fick ont i magen av det, vilket förstås kunde minska aptiten.
Långa köer kan också göra att barnen lassar på mera mat på tallriken.
Långa matköer är också en bov som gör att elever lassar på för mycket mat, mat som kanske inte äts upp. Skolorna borde därför schemalägga lunchen så att maten inte konkurrerar med att hinna ut på rast, anser Margareta Frost-Johansson.
---
Det är korta luncher, eleverna har bråttom och lassar på mycket på tallrikarna för att man inte hinner köa igen.
Förra året startades projketet Ta hand om maten, bl a i Uppsala.
Innehållet i var femte matkasse äts aldrig upp, det slängs i stället. Men nu ska svinnet minska på Uppsalas skolor. Ett sätt att lyckas är att ta reda på varför maten hamnar i soporna, menar en expert.
Totalt handlar det om 36 kök på skolor, förskolor och äldreboenden som ska väga sitt matavfall. Projektet kallas Ta hand om maten och målet är att om 20 veckor ha minskat maten som slängs med tio procent.
Man ska analysera varför maten slängs.
– Slängs exempelvis potatis måste man fråga sig varför. Är den är sönderkokt? Beror det på att man valt fel sort? Är det fel temperatur i tillagningen eller har maten hållits varm för länge?
Jag kommer ihåg att jag tyckte den skalade och kokta poatisen inte var något vidare. Den hade liksom en hinna över sig. Det är kanske en orsak till att jag själv alltid vill ha skalpotatis, som man skalar själv. Det skulle förstås inte hinnas med i skolmatsalen. Inte alla som har motoriken heller. Det kanske är en utdöende konst att skala potatisen vid matbordet?
Här är miljöargumentet:
Vad kan vi då vinna på att slänga mindre mat? Förutom att spara pengar skulle miljön tjäna på att mindra mat produceras.
– Minskar vi det vi slänger kan vi också minska vår överproduktion av mat. Då får vi ner den miljöbelastning som produktionen innebär, säger Ingrid Strid, som är forskare vid SLU.
Att producera kött kräver till exempel mycket foder till djuren. Foder som ska odlas med hjälp gödselmedel och traktorer som förbrukar diesel. Odlad mark släpper också ifrån sig växthusgas och djuren själva släpper ifrån sig metan.
Det stora matsvinnet
Vissa personer verkar inte få lära sig att äta upp det man tar till sig. Eftersom jag jobbar på annan ort får vi mat på en enklare restaurang, inte olik en skolmatbespisning. En yngre svensk kille jag jobbade ihop med kastade alltid en del mat. Det spelade ingen roll alls vad för mat det var, han tog alltid för mycket och slängde en tredjedel. En annan arbetskamrat var polack, jag kan lova att inte han kastade något i onödan. Helt klart en uppfostringsfråga.
Det stora matsvinnet
Barn (och vuxna) idag har så förbenat svårt för att äta mat vars bäst före-datum har utgått. Där har vi den stora orsaken till att matsvinnet är så ofantligt stort i vårt land. Inkludera även det, på ett eller annat sätt, i undervisningen.
Alla kan inte vara bakteriefobiska gamar !
Föräldrar och skola måste ta sitt ansvar nu !
"Gammal" mat går att äta !
Alla kan inte vara bakteriefobiska gamar !
Föräldrar och skola måste ta sitt ansvar nu !
"Gammal" mat går att äta !
Det stora matsvinnet
Jag luktar på det mesta om jag är tveksam om ngt har passerat bstf datum, luktar det ok är det oftast det med, är ju delvis därför vi har luktsinne
Det stora matsvinnet
Ja, att automatiskt slänga mat bara för att utgångsdatum passerats är dumt men bekvämt. Är ju inte bara i storhushåll det förekommer mycket svinn.
http://www.unt.se/uppsala/matsvinnet-sk ... 98901.aspxSex tips för mindre svinn
I hemmet:
1. Handla bara det du verkligen behöver, storhandling ger mer svinn än att handla lite ofta.
2. Lita på dina sinnen. Dofta och smaka, gå inte strikt på bäst före-datum. Tre månader är t.ex. inga problem att ha ägg i kylen. Sänk temperaturen till 4-5 grader.
3. Ta vara på rester. Överblivet ris blir risotto och nästan allt kan röras ner i en omelett. Gör matlåda, skapa en ny rätt eller frys in mat i tid.
I storhushållet:
1. Skapa en trevlig och lugn matmiljö där man har tid att äta.
2. Laga mat i omgångar och undvik att varmhålla maten för länge.
3. Håll rätt temperatur i kyl, avsvalning, varmhållning och tillagning. Det är viktigt för att maten ska hålla sig fräsch och god.
40 000 hektar av den odlade marken i Sverige går uppskattningsvis åt för att producera den mängd mat som slängs i svenska storhushåll.
2 miljoner ton växthusgaser, så mycket utsläpp genererar den mat som varje år släng i Sverige från hushåll, restauranger och storkök. Det är lika mycket som utsläppen under ett år från 700 000 bilar.
20–25 procent av den totala klimatpåverkan står den svenska livsmedelshanteringen för.
30 kilo fullt ätbar mat slängs per person och år i Sverige. Det motsvarar kostnaden för en hel månads mat.
1/4 av den klimatpåverkan som svenska hushåll orsakar kommer från maten vi äter.
Källa: Livsmedelsverket och Naturvårdsverket
Det stora matsvinnet
Huggorm skrev:Vissa personer verkar inte få lära sig att äta upp det man tar till sig. Eftersom jag jobbar på annan ort får vi mat på en enklare restaurang, inte olik en skolmatbespisning. En yngre svensk kille jag jobbade ihop med kastade alltid en del mat. Det spelade ingen roll alls vad för mat det var, han tog alltid för mycket och slängde en tredjedel. En annan arbetskamrat var polack, jag kan lova att inte han kastade något i onödan. Helt klart en uppfostringsfråga.
Som tjej som ibland umgås med tjejer ser jag ofta mat kastas. God mat! De är stolta för att de inte äter upp tex hela pizzan eller den indiska maten, utan bara en tredjedel. Då är de "duktiga" och "nyttiga".
Jag brukar på ren jävelskap äta upp det de lämnar ibland. - Ge hit tallriken fågeljävel! säger jag skämtsamt.
Det händer att jag kräks efteråt. Men det är det värt, jag bara hatar den där anorexikulturen så jävla mycket att jag vill göra ett statement. Det kan komma en dag när det inte finns mat! Jag vet att de här brudarna smygäter när jag inte ser. Vem fan håller sig mätt på en pizzaslice eller en dl ris och en kycklingbit?
Jag anser att man skall äta upp det man tagit / fått så länge det är bra och god mat.
- sugrövmanövern
- Inlägg: 11110
- Anslöt: 2007-01-12
- Ort: Marianergraven
Det stora matsvinnet
sugrövmanövern skrev:Jag anser att man skall äta upp det man tagit / fått så länge det är bra och god mat.
Men jag orkar ju inte en hel pizza, och dom blir sura om man vill ha en barnpizza, delvis därför jag går ut och äter så sällan, alla tittar på mig för att jag bara äter lite som en fågel
Det stora matsvinnet
Förr klarade jag helt enkelt inte av att äta upp en hel pizza. Så jag hade inget val, jag var tvungen att lämna nästan halva. Ofta är portionerna på restaurang gjorda för större och mer matfriska personer.
Numera kan jag äta en hel pizza, under förutsättning att jag får sitta länge.
Så just på restaurang, där man inte tar för sig själv utan blir serverad, så är det svårt att äta upp allt.
Numera kan jag äta en hel pizza, under förutsättning att jag får sitta länge.
Så just på restaurang, där man inte tar för sig själv utan blir serverad, så är det svårt att äta upp allt.
Det stora matsvinnet
ElisabetC skrev:Bara att be om en doggy bag om mättnad dyker upp innan måltiden är uppäten..
Här uppe tar dom 25kr för en liten folieform eldyl och det anser jag lite för dyrt för en halv pizza för 60kr. I denna del av landet anses det nästan som lite ofint att inte äta så mycket så man nästan kräks. Dom tror att jag knarkar eller är sjuk för att jag är smal. Så det blir ju att jag håller mig på min kant.
Det stora matsvinnet
Jag har aldrig behövt betala för en doggy bag, sjuka jävlar som tar så rejält betalt för en folieform (de flesta har ju ändå möjlighet att få hämta mat och då tar de ju inte extra betalt).
Det stora matsvinnet
Om någon hade försökt tvinga mig att äta upp det jag inte hade tagit själv när jag var liten, då hade jag nog fått anorexi! Nej, mina föräldrar uppmuntrade många små-små omtagningar. Däremot var det noga att man aldrig doppade sin egen gaffel eller sked i det "allmänna" matfatet. Eller nuddade sin egen tallrik med den "allmänna" sleven.
När jag vet att jag ska ut på stan och eventuellt äta där, så försöker jag ta med mig en tom burk att ta det överblivna i. Hittills inga sura miner, fast lite grand smusslar jag kanske.
När jag vet att jag ska ut på stan och eventuellt äta där, så försöker jag ta med mig en tom burk att ta det överblivna i. Hittills inga sura miner, fast lite grand smusslar jag kanske.
Ja, du, om svenska folket kunde lära sig att använda sina näsor hellre än att stirra på Bäst Föredatum, då skulle en smärre revolution inträffa!antonius skrev:Jag luktar på det mesta om jag är tveksam om ngt har passerat bstf datum, luktar det ok är det oftast det med, är ju delvis därför vi har luktsinne
Det stora matsvinnet
ElisabetC skrev:Bara att be om en doggy bag om mättnad dyker upp innan måltiden är uppäten..
Har jag aldrig gjort, inte någon i min familj heller. Skulle skämts för det. Som om jag visat mig supersnål. (Inte särskilt rationellt, jag vet, men när är skamkänslor rationella.) Det är ingen restaurang som erbjudit doggy bag heller.
Däremot finns det på vissa bufférestauranger möjlighet att köpa en extra portion att ta hem. En form med plats för tre olika maträtter, som förseglas, och därtill får man en förpackning kokt ris. Fast där blir ju ingen mat över vid själva restaurangbesöket heller, iom att man själv hämtar så mycket och så ofta man vill.
Det stora matsvinnet
Jag har faktiskt sett en skylt bredvid kassaapparaten: "Om du slänger mycket, kostar det 30 kronor extra. Tag hellre flera gånger." Jag vet inte om det var menat som ett påpekande, eller om restaurangen verkligen brukar ta ut denna extra avgift. Mitt sällskap och jag tänkte till i alla fall, och tog bara lite varje gång.Alien skrev:Däremot finns det på vissa bufférestauranger möjlighet att köpa en extra portion att ta hem. En form med plats för tre olika maträtter, som förseglas, och därtill får man en förpackning kokt ris. Fast där blir ju ingen mat över vid själva restaurangbesöket heller, iom att man själv hämtar så mycket och så ofta man vill.
Det stora matsvinnet
Trollmor skrev:Jag har faktiskt sett en skylt bredvid kassaapparaten: "Om du slänger mycket, kostar det 30 kronor extra. Tag hellre flera gånger." Jag vet inte om det var menat som ett påpekande, eller om restaurangen verkligen brukar ta ut denna extra avgift. Mitt sällskap och jag tänkte till i alla fall, och tog bara lite varje gång.
Och vem definierar mycket? Låter som ett skämt, eller möjligtvis ett taffligt försök att spara mat och pengar. Hade jag sett en sån skylt hade jag valt en annan restaurang alternativt slängt för flera portioner i ren djävulskap.
Ingen har rätten att berätta för mig hur mycket mat jag får ta, speciellt inte en restaurang. Det kan jag bedöma på egen hand.