Medelhavskost + motion = minskad Alzheimerrisk
12 inlägg
• Sida 1 av 1
Medelhavskost + motion = minskad Alzheimerrisk
Det skriver DN om här:
Och vad är det man ska äta då:
Det låter gott, men måste jag avstå från ost och yoghurt?
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ratt-kost-minskar-alzheimerrisk-1.929158Motion några timmar i veckan tillsammans med Medelhavskost halverar risken att drabbas av Alzheimers sjukdom. Det visar en ny amerikansk studie.
– Det här är ett viktigt resultat. Det visar att kost och motion som är nyttig för hjärtat också är bra för hjärnan, säger Deborah Gustafson, docent i epidemiologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, som själv forskar på dietens påverkan på Alzheimers sjukdom.
Studien publiceras i veckans nummer av den amerikanska läkartidningen Jama och visar att både motion och en god kost var för sig skyddar mot Alzheimers sjukdom. Men bäst effekt blir det när de kombineras. De som både motionerade mycket och åt en Medelhavsliknande kost hade bara hälften så stor risk att drabbas av Alzheimers sjukdom som de som inte motionerade alls och dessutom åt väldigt olikt Medelhavskosten.
Och vad är det man ska äta då:
En Medelhavslik kost innehåller mycket fisk, grönsaker, baljväxter, spannmål och frukt och lite kött och mjölkprodukter. Det är viktigt med en hög andel enkelomättat fett, som uppnås när smör och margarin byts ut mot olivolja eller rapsolja. Alkoholmängden bör var måttlig, motsvarande 1–2 glas vin per dag men inte mer.
Det låter gott, men måste jag avstå från ost och yoghurt?
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 21:00:22, redigerad totalt 1 gång.
Och så finns det de som säger motsatsen (om kosten, inte motionen) och också tycks ha bra på fötterna.
Senast redigerad av Zombie 2011-05-04 21:00:22, redigerad totalt 1 gång.
Re: Medelhavskost + motion = minskad Alzheimerrisk
Alien skrev:Det skriver DN om här:http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ratt-kost-minskar-alzheimerrisk-1.929158Motion några timmar i veckan tillsammans med Medelhavskost halverar risken att drabbas av Alzheimers sjukdom. Det visar en ny amerikansk studie.
– Det här är ett viktigt resultat. Det visar att kost och motion som är nyttig för hjärtat också är bra för hjärnan, säger Deborah Gustafson, docent i epidemiologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, som själv forskar på dietens påverkan på Alzheimers sjukdom.
Studien publiceras i veckans nummer av den amerikanska läkartidningen Jama och visar att både motion och en god kost var för sig skyddar mot Alzheimers sjukdom. Men bäst effekt blir det när de kombineras. De som både motionerade mycket och åt en Medelhavsliknande kost hade bara hälften så stor risk att drabbas av Alzheimers sjukdom som de som inte motionerade alls och dessutom åt väldigt olikt Medelhavskosten.
Och vad är det man ska äta då:En Medelhavslik kost innehåller mycket fisk, grönsaker, baljväxter, spannmål och frukt och lite kött och mjölkprodukter. Det är viktigt med en hög andel enkelomättat fett, som uppnås när smör och margarin byts ut mot olivolja eller rapsolja. Alkoholmängden bör var måttlig, motsvarande 1–2 glas vin per dag men inte mer.
Det låter gott, men måste jag avstå från ost och yoghurt? :(
Jag skulle tro att fetaost och grekisk yoghurt borde ingå i medelhavskosten, för att nämna några mjölkprodukter.
Senast redigerad av Mördarsnigel 2011-05-04 21:00:27, redigerad totalt 1 gång.
- Mördarsnigel
- Inlägg: 928
- Anslöt: 2007-11-30
- Ort: Alnarp
Zombie skrev:Och så finns det de som säger motsatsen (om kosten, inte motionen) och också tycks ha bra på fötterna.
Det är nog också så att många olika slags "koster" är bättre än att skita i vad man äter.
LCHF, medelhavs, japansk, indisk, vegetarisk, stenålderskost/paleodiet o.s.v. o.s.v. o.s.v.
När man blir intresserad av att äta nyttigt, så blir det oftast bättre än att äta skräpmat oavsett man tror att spannmål och baljväxter är bra eller ej.
Av de jag räknade upp ovan, så är ju en del inte särskilt nära medelhavskost.
När det gäller Alzheimers, så kanske det t.o.m. handlar om gifter och tillsatser i skräpmat?
Senast redigerad av Bror Duktig 2011-05-04 21:00:27, redigerad totalt 1 gång.
- Bror Duktig
- Inlägg: 14352
- Anslöt: 2008-07-18
Bror Duktig skrev:Det är nog också så att många olika slags "koster" är bättre än att skita i vad man äter.
Nu har du fått min hjärna att loopa de två första raderna av "Kostervalsen" (med Harry Brandelius dessutom)...
Senast redigerad av Lakrits 2011-05-04 21:00:27, redigerad totalt 1 gång.
Lite dialektalt kan en annars undre vad koster att äte medelhavskost?
Åter till det seriösa.
En, kanske vågad, gissning är att det till stor del handlar om att medelhavskosten är rik på omega-3.
Åter till det seriösa.
En, kanske vågad, gissning är att det till stor del handlar om att medelhavskosten är rik på omega-3.
Senast redigerad av Kvasir 2011-05-04 21:00:27, redigerad totalt 1 gång.
Medelhavskost + motion = minskad Alzheimerrisk
Bump!
Medelhavskosten är still going strong tydligen.
http://www.dn.se/debatt/de-populara-fet ... olkhalsan/DN Debatt skrev:Ett stort antal kostundersökningar visar samstämmigt att de råd om mat som Livsmedelsverket och olika expertgrupper står för, och som ofta kallats Medelhavsliknande mat, leder till en minskad risk för vanliga folkhälsoproblem som hjärtkärlsjukdom, cancer och demens och ett längre liv. Basen i den maten är till exempel mycket grönsaker och frukt, bönor, fisk, skaldjur och kyckling samt omättade fetter i form av oljor, nötter och mandel. Rött kött konsumeras i begränsad mängd liksom mättade fetter från mejeriprodukter.
Medelhavskosten är still going strong tydligen.
Medelhavskost + motion = minskad Alzheimerrisk
Medelhavskosten är bra för njurarna också. Iaf för äldre män enligt en studie på just äldre män (men tror nog den gäller för kvinnor också).
Detta är visserligen den första studien som visar sådana resultat, och det behövs fler kliniska studier innan några officiella rekommendationer kan ges. Men det är tillräckligt för att iaf jag vill (fortsätta) äta medelhavslikt. Grekisk sallad äter jag nästan varje dag under sommaren. Forskaren påpekar också att det inte finns några kända nackdelar med medelhavskosten.
http://www.unt.se/uppsala/mindre-njursj ... 32268.aspxUNt skrev:Äldre män som äter en mer ”medelhavslik” kost har större chans att ha bra njurfunktion än män med mindre hälsosamma matvanor.
Även bland äldre män som redan har dålig njurfunktion är prognosen betydligt bättre för dem som äter Medelhavskosten.
Det visar forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet i en studie bland drygt 1100 äldre män i Uppsala.
– Våra resultat stöder hypotesen att en medelhavslik kost kan skydda mot njursjukdom. För dem som redan är njursjuka ser vi också ett samband mellan att äta en Medelhavsdiet och längre livslängd, säger Juan Jesús Carrero, docent i njurmedicin vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien.
Detta är visserligen den första studien som visar sådana resultat, och det behövs fler kliniska studier innan några officiella rekommendationer kan ges. Men det är tillräckligt för att iaf jag vill (fortsätta) äta medelhavslikt. Grekisk sallad äter jag nästan varje dag under sommaren. Forskaren påpekar också att det inte finns några kända nackdelar med medelhavskosten.