Viner - ekologiskt och rättvisemärkt?

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, atoms

Viner - ekologiskt och rättvisemärkt?

Inläggav Alien » 2013-08-03 15:10:07

DN skrev:Svenskarna har redan druckit över 16 miljoner liter sydafrikanskt vin i år. Men arbetarna i Sydafrika får inte smaka på vinsten från försäljningen. Trots Systembolagets etiska riktlinjer fortsätter problemen med låga löner och dåliga arbetsförhållanden.
http://www.dn.se/ekonomi/favoritvinerna ... hallanden/

Vet inte om populariteten beror på att sydafrikanska viner är speciellt billiga el speciellt bra. Men vinarbetarna har inte bra villkor.

Arbetsförhållandena för syd­afrikanerna som förser de törstiga svenskarna med vin har länge varit urusla. Löner som inte går att leva på, långa arbetsdagar och fackmed­lemmar som förföljs och hotas, berättar Karel Swart på lantarbetarfacket CSAAWU.

– Medan de vita vingårdsägarna kör dyra bilar och bor i lyxvillor tvingas arbetarna jobba som slavar och bo i läckande skjul, säger han.


Det verkar iaf som Systembolaget gör sitt för att förbättra förhållandena.

För att förbättra villkoren införde man därför en uppförandekod den förs­ta januari 2012, tillsammans med de andra nordiska alkoholmonopolen. Minimilön, dugliga arbetstider och rätt att ingå i fackföreningar var krav som ställdes på hela produktionskedjan i vinländer som Sydafrika.

Men arbetet har gått trögt. När Systembolaget i år gjorde uppföljningar hos nio sydafrikanska producenter fann de avvikelser från uppförandekoden hos alla.


Kort sagt, bättre men inte bra.

Fackförbundsmannen Karel Swart säger att han inte ser någon skillnad alls. Den enda stora förändringen i Sydafrika är en höjning av minimilönen, från 46 kronor om dagen till 70 kronor. Höjningen kom efter månader av strejk och våldsamma protester. Men de sydafrikanska arbetarna fick inte glädjas länge.

Samtidigt som lönerna höjdes tog flera arbetsgivare plötsligt mer betalt av de anställda som bor på deras gårdar. Hyran ökade, elkostnaderna tredubblades och de kostnadsfria transporterna drogs in.

– Löneökningen var en stor seger, en seger gårdsägarna nu stjäl ifrån oss, säger Karel Swart.


Systembolaget funderar nu på att inkludera levnadsförhållanden i sin uppförandekod.

DN skrev:Minst två av de utpekade gårdarna levererar till vinproducenten Robertson, vars vita chardonnay är Systembolagets elfte mest sålda vin alla kategorier. Förra året drack svens­karna över 1,2 miljoner liter av vinet.

På en av gårdarna som levererar till Robertson ska sex anställda ha fått sparken efter att ha deltagit i de fackliga protesterna. Samtidigt har arbetarna tvingats betala för hyra, el och transporter, något de inte behövt tidigare.

”Vi förfäras över dessa attacker på arbetarnas demokratiska rättigheter och livsuppehälle”, skriver facket.

Robertson säljs till Systembolaget av en av Sveriges största vinimportörer, Primewine. Företaget har precis som Systembolaget anslutit sig till den internationella organisationen BSCI, som jobbar med sociala rättigheter för arbetarna.
http://www.dn.se/ekonomi/systembolaget- ... ningsbrev/

Men varken Systembolaget el Primewine tror på någon bojkott.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47829
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Viner - ekologiskt och rättvisemärkt?

Inläggav Alien » 2013-08-03 15:33:26

Det skulle nog gå fortare om Systembolagets kunder valde bort de populäraste viner för Fair Trade viner i stället.

Trots den hårda situationen för sydafrikanska vinarbetare är svenskarnas intresse för rätt­visemärkt vin lågt. Antalet viner är få och utgör bara en knapp procent av Systembolagets försäljning.


Jag frågar mig varför. Kanske blir det något dyrare men om man inte är alkoholberodne behöver man inte räkna så noga på varje krona. Eller är det att man tycker att Fairtredevinerna smakar sämre? Man går efter gammal vana? Eller struntar totalt i vinarbetarnas villkor.

Det största rättvisemärket, Fairtrade, ökade sin försäljning av viner med 23 procent mellan 2011 och 2012. Men det är inte mer än en liten krusning i det svenska vinglaset, och utgör bara 1,3 procent av Systembolagets vinförsäljning.
---

Över lag är svenskarna inte särskilt köpvilliga när det gäller rättvisemärkta produkter. 164 kronor lägger genomsnittssvensken på Fairtrades produkter, varav 20 kronor på vin. Det kan jämföras med Storbritannien där invånarna lägger totalt 245 kronor per år.


Det kanske ligger i tiden att man ska njuta och tänka främst på sig själv?

Jag tycker det har är en parallell till frågan om "etisk choklad" kan-man-ata-choklad-med-gott-samvete-chokladslavar-t31671.html. I bäda fall gäller det njutningsmedel, som alltiså inte är livsnödvändiga. Alltså borde det vara lättare att tänka på ekologi och etik då.

Nu känner jag mig beredd att gå ut och köpa fairtradeviner! Det stupar på att jag inte brukar köpa viner alls.

Fakta: Märkning av vin
På Systembolaget finns två olika etiska märkningar, Fairtrade och Fair for life.
Märkningarna ställer bland annat krav på löner som går att leva på och på demokratiska rättigheter.
Det finns 47 etiskt märkta viner på Systembolaget, varav en tredjedel bara går att beställa.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47829
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Viner - ekologiskt och rättvisemärkt?

Inläggav Alien » 2013-08-03 15:37:58

Däremot tycks konsumenterna mer intresserade av ekologiska vin?

Efterfrågan på ekoviner stiger och Systemets sortiment utökas stadigt.
http://www.dn.se/mat-dryck/dryck/ekofyn ... allt-fler/

Men det viktigaste är förstås att vinet smakar bra:

Ändå finns samma reservation som då: i debatten om det ekologiska har svavel i vin blivit ett oförtjänt slagträ. Förvisso finns en del som är överkänsliga mot detta högst naturliga konserveringsämne, men det är likväl inget mot alla dem som inte bör dricka alkohol över huvud taget. Argumentet klingar därför ihåligt, särskilt med tanke på att svavlet behövs för att inte förvandla vinet till vinäger i ett lappkast. Användningen är dessutom noga reglerad och överanvändning sällsynt.


Vad är ekologiskt vin? Systembolaget informerar:

I Systembolagets sortiment finns idag drygt 500 ekologiska viner. Det utgör ca 3 procent av den totala försäljningen. På papperet, alltså. För det där med vad som är ett ekologiskt vin är inte solklart. Systembolaget ekomärker bara de viner vars etikett är märkta med KRAV eller motsvarande europeisk kontrollorganisation, men många producenter odlar sina druvor ekologiskt utan att göra något väsen av det, av olika skäl.
---
”Vadå ekovin?”
Många fnyser och säger ”Vadå ekologiskt? Ekovinbönderna gör bara som de alltid har gjort!” och till viss del är det sant. Under 1960- och 1970-talen ”revolutionerades” jordbruket med diverse kemiska bekämpningsmedel mot skadedjur och ogräs. Till skillnad från de traditionella medel som använts i samma syfte i många år, som kopparsulfat och svavel, så tränger dessa sorters bekämpningsmedel in i växten och verkar inifrån. Det innebär att de oftast finns kvar som restprodukter i druvan och därmed även i vinet. Det är dessa kemiska bekämpningsmedel som de ekologiska odlarna inte tillåts använda. En begränsad användning av kopparsulfat och svaveldioxid, som lägger sig utanpå växten och sköljs bort när det regnar, är dock tillåten för bekämpning av vissa sjukdomar. Och istället för konventionella bekämpningsmedel används biologiska alternativ, som till exempel naturliga fiender till skadedjur och skadeinsekter.
http://www.systembolaget.se/Dryckeskuns ... gentligen/
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47829
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in