Missbruk av visstidsanställningar mot EU:s visstidsdirektiv
1 inlägg
• Sida 1 av 1
Missbruk av visstidsanställningar mot EU:s visstidsdirektiv
http://www.dn.se/debatt/tco-har-statist ... eu-ratten/DN Debatt skrev:EU-rätten ska ge skydd mot missbruk av upprepade visstidsanställningar. Men Sverige bryter mot EU:s visstidsdirektiv, enligt statistik som TCO har presenterat för EU-kommissionen. Nu kan kommissionen komma att väcka talan mot Sverige i EU-domstolen, skriver Samuel Engblom, chefsjurist vid TCO.
Nuförtiden inleds alla anställningar med sex månaders provanställning (om man inte vikarierat där förut). Arbetsgivaren har också rätt att anställa personal kortare tider för arbetstoppar. Men de nya reglerna som Sverige införde 2007 underlättar missbruk av visstidsanställningar och stider mot EU:s visstidsdirektiv, anser TCO.
I den svenska anställningsskyddslagen finns fyra typer av tidsbegränsade anställningar: allmän visstidsanställning, vikariat, säsongsanställningar och visstidsanställning av personer över 67 år. Därutöver finns möjlighet till sex månaders tidsbegränsad provanställning. För att försvåra att allmän visstidsanställning och vikariat används när det egentligen finns ett permanent behov av arbetskraft har de försetts med tidsgränser. Den som varit anställd hos samma arbetsgivare i mer än två år under en femårsperiod på antingen allmän visstidsanställning eller vikariat har rätt till en tillsvidareanställning. Tid i de båda anställningsformerna räknas dock inte ihop. Det gör att en arbetstagare kan arbeta två år på allmänna visstidsanställningar och två år på vikariat, det vill säga sammanlagt fyra år, hos samma arbetsgivare utan att få rätt till en tillsvidareanställning.
På grund av de glapp på några dagar eller veckor som ofta förekommer mellan tidsbegränsade anställningar kan de fyra årens anställningar spridas ut över en period som är längre än fem år, trots att arbetstagaren arbetar mer eller mindre kontinuerligt för arbetsgivaren. Då ramtiden om fem år har löpt ut börjar allt om på en ny kula. Blandas även säsongsanställningar, för vilken ingen tidsgräns finns, in är detta ännu enklare. Risken är särskilt stor för timanställda och andra med många korta visstidsanställningar.
Dessa regler är till fördel för arbetsgivarna men inte för arbetstagarna. Dessa osäkra anställningar leder till otrygghet, stress och svårigheter att få bostad och lån. Enligt TCO, som givetvis har de vissanställdas perspektiv. TCO anser att Sverige bryter mot EU:s visstidsdirektiv och har anmält detta till EU-kommissionen.
TCO föreslår i stället för dagens regler en övre sammanlagd tid på tre år under en femårsperiod, oavsett vad visstidsanställningen kallas.
Ja, det ska bli intressant att se hur EU-kommissionen reagerar inför TCO:s statistik. Men EU:s kvarnar maler väl långsamt.