Nya riktlinjer skärper kraven för sjukpenning (beslutsstöd)

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, atoms

Nya riktlinjer skärper kraven för sjukpenning (beslutsstöd)

Inläggav Alien » 2012-07-13 13:55:54

Två representanter för LO-TCO Rättsskydd resp Handikappförbunden skriver i en debattartikel på DN:
Förra veckan släppte Socialstyrelsen en ny version av kommentaren till det försäkringsmedicinska beslutsstödet. Beslutstödet är en viktig del av dagens sjukförsäkringssystem och vi är djupt bekymrade över den nya versionen. Vi upplever att den innehåller betydande brister ur såväl demokrati- som rättssäkerhetsperspektiv.

Socialstyrelsens försäkringsmedicinska beslutsstöd är riktlinjer för läkare i sjukskrivningsprocessen. Syftet med beslutsstödet är att vara stöd vid sjukskrivningsbedömningar. Beslutsstödet går inte att enbart se som ett arbetsverktyg för läkare utan måste numera – oaktat om vi gillar det eller inte – betraktas som en del av sjukförsäkringssystemet och bedömningen av rätten till sjukpenning. Försäkringskassan nekar ofta individer sjukpenning med hänvisning till att kassan inte anser att sjukskrivningen följer beslutsstödet. Beslutsstödet, och kommentaren till beslutsstödet, är ofta viktigt vid sjukpenningprövningen i domstol.
http://www.dn.se/debatt/nya-riktlinjer- ... jukpenning

Vad är en "kliniskt mätbar diagnos", något som ses i blodprov och på röntgen?

Enligt Socialstyrelsen ska läkarna eftersträva att sjukdomen/diagnosen ska kunna vara klinisk mätbar. Kravet strider mot hur sjukdomsbegreppet inom sjukförsäkringen ser ut. Det är besvären, symtomen som sådana och hur de tar sig uttryck hos individen som är det centrala. Bland annat har tillstånd som oro, sömnsvårigheter, handlingsoförmåga och koncentrationssvårigheter samt smärtor i höfter, ländrygg och symfyser godtagits av Högsta förvaltningsdomstolen som sjukdomstillstånd som berättigar till sjukpenning. Dessa tillstånd har hittills enbart byggt på den försäkrades uppgifter, läkarens bedömning, och inte på klinisk mätbarhet.

Det finns också diagnoser som tar tid att ställa, undersökning och utredning kan pågå länge innan någon klinisk mätbar sjukdom kan fastslås. Sjukdomsbegreppet kan därför inte vara beroende av några objektiva eller verifierbara fynd eller kliniskt mätbara tillstånd. Det som Socialstyrelsen ger uttryck för. De som drabbas i slutändan av Socialstyrelsens restriktiva tolkning är de försäkrade.


Och vad är "arbetsförmåga":
När det gäller försäkrade som saknar arbete ska arbetsförmågan jämföras mot sådant arbete som är ”normalt förekommande” på arbetsmarknaden vid sjukskrivning. Socialstyrelsen skriver att det kan vara en svår uppgift att definiera de krav som dessa tänkbara arbeten ställer. Vi menar att gällande rätt är oerhört tydlig när det gäller vilka krav som kan ställas; Högsta förvaltningsdomstolen har fastslagit att detta är arbeten med krav på normal prestation där ringa eller ingen anpassning behövs med hänsyn till funktionshinder eller medicinska besvär hos en arbetstagare. Det är detta läkaren har att utgå ifrån vid sjukskrivning. Det är anmärkningsvärt att detta inte finns med i Socialstyrelsens kommentar.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47829
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Re: Nya riktlinjer skärper kraven för sjukpenning (beslutsst

Inläggav Zombie » 2012-07-13 14:32:45

Tycks vara exakt vad man kunde vänta sig: ännu ett led i pågående väl etablerade politik att med administrativa medel i möjligaste mån avskaffa sjukdom så att det på kort sikt blir ännu mer pengar över åt de friska. (Varpå andra delar av samma politik ser till att välja ut friska över en viss inkomstnivå som de enda som har råd att istället spara tills de blir sjuka, och så vidare.)

Citerar ännu ett par viktiga poänger:
Kerstin Burman och Mikael Klein skrev:Socialstyrelsen har tagit fram den nya kommentaren till beslutsstödet utan att samråda med den grupp som beslutsstödet verkligen är avgörande för. De som någon gång råkar ut för sjukdom i livet och därmed förlorar sin arbetsförmåga eller de som föds med en nedsatt arbetsförmåga. De som är beroende av att vår gemensamt finansierade sjukförsäkring fun­gerar; de försäkrade. Detta anser vi är ett djupt odemokratiskt förfarandesätt.

Vi uppfattar också att den nya kommentaren i flera frågor strider mot dagens rättsläge och hur sjukpenningbedömningen ser ut i dag. En mycket restriktiv tolkning av sjukskrivning till grund för sjukpenning införs nu. Här är några exempel.

I den nya kommentaren fastslår Socialstyrelsen att hälso- och sjukvården har ett ansvar för att inte bidra till en glidning och vidgning av sjukdomsbegreppet. Men lagstiftaren har sagt att sjukdomsbegreppet ska vara ett öppet begrepp. Det ska följa medicinska rön och forskning, det kan innebära en vidgning, inskränkning eller glidning. Sjukdomsbegreppet kan inte vara fast eller statiskt utan öppet.

Socialstyrelsens skrivning kring sjukdomsbegreppet är restriktiv och sänder signaler om ett annat syfte än vad lagstiftaren avsett. De som drabbas av detta i slutändan är de försäkrade.

Kerstin Burman presenteras som förbundsjurist vid LO-TCO Rättsskydd AB och Mikael Klein som intressepolitisk chef på Handikappförbunden.

Sedan, även bortsett från otroheten mot demokratiskt (? men dock) stiftade lagar och den väl beprövade metoden att kuppa igenom saker utan samråd, kan man ju också fråga sig hur mycket administrativa enheter alls ska ge sig in och fuska i rent politiska frågor – vilket de tycks ha gjort här.

Jag skulle också vilja se en analys (gjord av några med klinisk, historisk och politisk djupsyn) av den här nypositivistiska trenden i medicinen – det här raseriet med "evidens" och att allt ska vara kvantitativt mätbart. Den har så starka politiska implikationer och går så flagrant emot vad varje erfaren kliniker eller forskarnatur en gång i tiden visste att det är svårt att inte bli misstänksam.
Zombie
 
Inlägg: 18092
Anslöt: 2007-12-26

Re: Nya riktlinjer skärper kraven för sjukpenning (beslutsst

Inläggav Alien » 2012-07-13 15:04:21

Det beslutsstöd som socialstyrelsen införde 2008 har redan sänkt både antalet sjukskrivna och längden på sjukskrivningen:

De nya rekommendationer för sjukskrivningar som infördes för tre år sedan har betytt mer för sjukskrivningstalen än de nya sjukreglerna, enligt Försäkringskassan. Det är framför allt de nya riktlinjerna som fått ned antalet sjukskrivna och kortat ned sjukskrivningslängden.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/farre- ... ska-besvar

Det är ju fantastiskt att reglerna kan få människor (mest kvinnor) att bli psyskiskt friska! :roll: Nej, de simulerade förstås. :x icon

Det rasade dock en hetsig debatt kring beslutsstödet i samband med införandet, speciellt kring rekommendationerna för sjukskrivning för personer med psykiska diagnoser, till exempel utbrändhet. De största minskningarna av sjukskrivningar har sedan införandet skett just i diagnosgruppen psykiska sjukdomar, men också rörelseorganens sjukdomar, enligt Försäkringskassan.


Men sjukskrivningstalen har visst ökat igen.

Apropå utbrändhet pratade sommarprataren idag, psykologen och författaeren Jenny Jägerfeld om att coaching och mindfulnesskurser kan missbrukas för att få utbrända att tro att det är deras egat fel och ansvar att bli bättre när problemet är ett systemfel, t ex för få anställda.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47829
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Re: Nya riktlinjer skärper kraven för sjukpenning (beslutsst

Inläggav Alien » 2012-07-13 15:10:31

Socialstyrelsen har reagerat på kritiken i debattartikeln:

Nu öppnar myndigheten för att ändra i texten.

– Handboken som finns på webben är riktad mot läkarna, men vi vet att det är många patienter som går in och tittar. Det är självklart väldigt bra om vi kan göra så att även patienterna förstår, säger Mary Nilsson, enhetschef för Socialstyrelsens vägledning.


Men det är bara några få ändringar i några meningar menar de.

Författarna till debattartikeln var också upprörda över det faktum att de inte fått möjlighet att uttala sig om ändringarna.

– Det är hemskt beklagligt att de inte fått delta i förändringsarbetet. Självklart ska vi bjuda in organisationer som representerar patienterna, säger Nilsson.


Nå, väl det iaf.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47829
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Re: Nya riktlinjer skärper kraven för sjukpenning (beslutsst

Inläggav Zombie » 2012-07-13 15:12:40

Alien skrev:Apropå utbrändhet pratade sommarprataren idag, psykologen och författaeren Jenny Jägerfeld om att coaching och mindfulnesskurser kan missbrukas för att få utbrända att tro att det är deras egat fel och ansvar att bli bättre när problemet är ett systemfel, t ex för få anställda.

Vågade hon också vara omodern nog att dra några politiska slutsatser av det då?

Alien skrev:Men det är bara några få ändringar i några meningar menar de.

Omöjligt. Antingen begriper de inte eller så vill de slå blå dunster i ögonen på folk, eller så begrep författarna av debattartikeln ingenting. Alarmerande i alla tre alternativ, men jag tror mest på det andra.

Du glömde visst länken förresten:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/socialstyrelsen-oppnar-for-forandringar
Senast redigerad av Zombie 2012-07-13 15:19:46, redigerad totalt 4 gånger.
Zombie
 
Inlägg: 18092
Anslöt: 2007-12-26

Re: Nya riktlinjer skärper kraven för sjukpenning (beslutsst

Inläggav segdeg » 2012-07-13 15:14:54

Att anställa skadad av sjukförsäkringskaraktär för att råda bot på en illa sjösatt och tokliberal "arbetslinje" som havererat oförsvarligt till ett statistikens diarium, nu med lönedumpande arbetsmarknadspolitiska åtgärder a'la en fria entreprenörers våta dröm om en riskkapitaliserad privatiseringsförsäkring med stöd av lagbok där en anställning snart räknas som ett giltigt skatteavdrag för allmosa ...
segdeg
 
Inlägg: 1788
Anslöt: 2010-12-25

Re: Nya riktlinjer skärper kraven för sjukpenning (beslutsst

Inläggav Alien » 2012-07-13 15:46:07

Zombie skrev:
Alien skrev:Apropå utbrändhet pratade sommarprataren idag, psykologen och författaeren Jenny Jägerfeld om att coaching och mindfulnesskurser kan missbrukas för att få utbrända att tro att det är deras egat fel och ansvar att bli bättre när problemet är ett systemfel, t ex för få anställda.

Vågade hon också vara omodern nog att dra några politiska slutsatser av det då?


Nej, det är väl inte så mycket poltik i Sommar, mer peronsligt. Hon pratade om det i samband med sinnesrobönen:
ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra,
mod att förändra det jag kan,
och förstånd att inse skillnaden


och påpekade att vemsomhelst kan kalla sig coach, det finns inga krav på utbildning, och att talet om "mindulness" ofta urartat till allmänt flum och universalmedicin. Liksom att att ha stort ansvar (som personal i vården) och lite/inget inflytande över sin arbetssituation bäddar för utbrändhet, och då hjälper ingen mindfulness.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47829
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in