Nöt- och lammkött kan komma från slakt utan bedövning

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, atoms

Nöt- och lammkött kan komma från slakt utan bedövning

Inläggav Alien » 2013-10-24 17:00:38

I Sverige måste enligt lag djuren bedövas före slakt. Men det gäller inte i övriga Europa.

SvD skrev:I övriga EU är det lagligt att skära strupen av fullt medvetna djur och låta dem förblöda.

Det halalkött som tillverkas i Sverige kommer från bedövade kor och lamm, vilket accepteras av det stora flertalet muslimska konsumenter.

Men ute i Europa har den växande marknaden för halal- och kosherslaktade charkvaror skapat en stor överproduktion av kött från obedövade djur som lidit och känt ångest i ett utdraget dödsförlopp. I flera stora producentländer slaktas nästan alla får och lamm, och upp till var sjätte ko, nu utan bedövning.

Till det kommer att hela bakdelen av kosherslaktade djur anses oren av troende judar och därför avyttras som vanligt kött.


Köper man icke-svenskt kött kan man alltså få i sig sådant kött. Men det får konsumenterna ingen information om.

–Obedövad slakt är kvalificerat djurplågeri. Jag vet för jag är en av få svenska veterinärer som jobbat på ett slakteri i Nordafrika som använde metoden, säger Åke Rutegård.


Känsliga varnas!
Spoiler: visa
Han beskriver hur obedövade kor stängs in i en ställning som mest liknar en torktumlare, vänds upp-och-ned på ett för kor helt onaturligt och plågsamt sätt, för att slutligen få strupen avskuren.

–Det är inget litet snitt, som en del försöker göra gällande. Det handlar om ett jättestort operativt ingrepp utan bedövning. I alla andra sammanhang skulle jag som veterinär omedelbart bli fråntagen min legitimation om jag gjorde något liknande.

Trots att nerver, artärer, mat- och luftstrupe skärs av kan djuret vara vid medvetande flera minuter. Kniven når inte två stora artärer bakom halskotpelaren som fortsätter att pumpa upp blod i djurets hjärna.

En fransk kartläggning visade att det tog upp till elva minuter innan djuret dött av blodförlust. I genomsnitt tog det 4–5 minuter.

–Man kan se på ögonens rörelser att djuret är vid medvetande. Ofta försöker de råma, men kan inte då luftstrupen är av. Har man sett det så är det inte något man glömmer, säger Åke Rutegård.


Myndigheterna för ingen löpande statistik men franska siffror visar att upp till 80 procent av lammen och 15 procent av korna slaktas utan bedövning. I Belgien uppskattas andelen obedövade får och lamm till 90 procent av veterinärer, och i Irland 50 procent.

Michel Courat bedömer även att en tredjedel av de brittiska fåren slaktas obedövade. En del slakterier, även på Irland, tycker att det är för dyrt med dubbla produktionslinjer och slaktar alla djur utan bedövning.


Djuren kan förstås lida även vid konventionell slakt pga löpande band-slakten i högt tempo.
Spoiler: visa
När tempot skruvas upp i slakterierna – ofta slaktas ett djur i minuten vid de stora anläggningarna – hinner djuren ofta inte dö innan de släpps lösa.

Följden är att djuren matas vidare längs det löpande bandet eller helt enkelt vinglar runt på golvet i dödskamp.

–Den här typen av problem kan uppstå även vid konventionell slakt. Det är inte ovanligt att bedövningen missar. Om en veterinär finns på plats tar han ansvar för att avsluta djurets lidande, säger Michel Courat.


Kan man äta kött med gott samvete egentligen? Jag vill iaf inte äta något annat kött än svenskt.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47731
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Nöt- och lammkött kan komma från slakt utan bedövning

Inläggav gadas » 2013-10-25 12:42:36

Mycket bra inlägg och upplysning!
gadas
 
Inlägg: 2320
Anslöt: 2012-10-21

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in