Nazistiska krigsförbrytare m fl som kom undan

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: Alien, atoms

Nazistiska krigsförbrytare m fl som kom undan

Inläggav Alien » 2013-05-22 18:18:41

Hur Sverige behandlade krigsförbrytare efter andra världskriget är ingen uppbygglig historia.

SvD 2010-04-15 skrev:Efter andra världskriget slut ställdes krigsförbrytarna inför rätta – om de inte redan lyckats gå under jorden. Många lettiska krigsförbrytare fann en fristad i Sverige. Historikern Mats Delands gedigna forsknings­arbete visar hur de skyddades av de svenska lagarna.
http://www.svd.se/kultur/understrecket/ ... 567819.svd

Efter krigsslutet ställdes naziregimens ledare inför en internationell tribunal i Nürnberg under amerikansk ledning. Av de 23 anklagade dömdes tolv till döden och hängdes. De huvudansvariga Hitler, Goebbels, Himmler och Göring hade dessförinnan begått självmord.

De allierade genomförde också rättegångar mot naziförbrytare i sina respektive ockupationszoner. Stalin gick hårt fram. I den sovjetiska zonen dömdes cirka 600 tyskar till döden, och ett stort antal omkom i fängelserna, många av dem demokrater som begått brottet att kritisera den kommunistiska regimen. Stalin röjde också brutalt upp bland kollaboratörer i de sovjetiska delrepublikerna.


Stalin straffade även de oskyldiga. I andra änden finner vi Sverige som inte straffar några krigsförbrytare alls.

”Purgatorium” består av två delar. I den första delen skildrar Deland de brott som begicks i Lettland under kriget och visar att krigsförbrytare som kom till Sverige skyddades av de svenska lagarna. I del två beskriver han olika internationella försök att hantera krigsförbrytarfrågan och sätter dessa i relation till hur man har handskats med problemet i Sverige.

Det är ingen lätt lektyr. Man måste ha starka nerver för att inte förtvivla inför de fasor som skildras och dessutom god orienteringsförmåga för att inte gå vilse i den juridiska djungeln och drunkna i informationsflödet. Den idoge läsaren får dock lön för mödan.


Man har trott att de flesta rymde långt bort, t ex till Argentina. Men krigsförbrytarna behövde inte alls fly så långt.

De flesta blev kvar i Europa, och av dessa sökte sig många till Sverige. På grund av vår lagstiftning var vårt land en trygg hamn för internationella brottslingar som ville komma undan rättvisan.

Sverige, en fredlig oas mellan krigförande och ockuperade länder, var ett huvudmål för såväl offer som förövare på flykt. Våra lagar tillät oss att avvisa judar med argumentet att de ju inte förföljdes av politiska skäl och därför inte kunde klassas som politiska flyktingar – och följaktligen inte kunde göra anspråk på asyl. För förövare på flykt fanns det inga sådana restriktioner. Ett stort antal misstänkta krigsförbrytare kunde därför ta sig in i Sverige.

Här hade de alla chanser att komma undan oskadda. Det fanns starka högerradikala kretsar som gav dem stöd. De anlitades för olika uppdrag av den svenska underrättelsetjänsten och av säkerhetspolisen. I vissa fall fick de också aktiv hjälp från regeringens sida. Något intresse att ställa dem inför rätta fanns inte.

Deland går inte in på ”baltutlämningen” till Sovjet 1946, men den är ett bevis för det problem han behandlar: Vi gjorde ju inte ens ett försök att skilja krigsförbrytare från unga soldater, som tjänat i den tyska armén därför att de aldrig accepterat att Stalin hade annekterat deras land 1939 och inte ville kämpa på hans sida.


Sverige - en trygg hamn för krigsförbrytare. Om inte Stalin krävde utlämning av dem, då lydde vi utan att öht kontrollera om de var förbrytare el ej. Det viktiga var att slippa besvär och konfikter.

Visserligen var Sverige inte ensamt om detta.
När det kalla kriget bröt ut 1947 stod det som skett under nazitiden inte längre i fokus, och intresset att förfölja krigsförbrytare avtog snabbt i alla europeiska stater.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47323
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Sverige och krigsförbrytare

Inläggav HGJ » 2013-05-22 18:47:32

SvD skrev:Efter krigsslutet ställdes naziregimens ledare inför en internationell tribunal i Nürnberg under amerikansk ledning. Av de 23 anklagade dömdes tolv till döden och hängdes. De huvudansvariga Hitler, Goebbels, Himmler och Göring hade dessförinnan begått självmord.

Göring hörde till dem som dömdes till döden. Han tog dock livet av sig innan domen hunnit verkställas.

En annan av de dödsdömda, Bormann, kunde man inte hänga eftersom man inte visste var han befann sig.
HGJ
Assistent
 
Inlägg: 5470
Anslöt: 2007-06-02

Sverige och krigsförbrytare

Inläggav Flawed » 2013-05-22 20:40:21

Efter att det kalla kriget hade kommit igång ordentligt så blev man ganska förlåtande.
Även Stalin var snäll mot vissa lite otippade personer som Ferdinand Schörner som verkligen borde ha hängts upp någonstans.
Angående dessa personer som för egen maskin flydde till Argentina helt på egen hand helt utan någonsomhelst inblandning av den amerikanska säkerhets tjänsten så har jag inget att tillägga.
Flawed
Inaktiv
 
Inlägg: 3880
Anslöt: 2007-05-04

Sverige och krigsförbrytare

Inläggav LordNelson » 2013-05-22 21:01:05

På nittiotalet när arkiven i öst blivit tillgängliga och utlämning åter var aktuellt sa Ingvar Karlsson något om att vi måste förlåta och glömma. Samtidigt har budskapet från sossarna, speciellt Göran Persson, varit att samma brott aldrig ska glömmas. Förvirrande för en aspergare.
LordNelson
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 4790
Anslöt: 2010-06-25

Sverige och krigsförbrytare

Inläggav plåtmonster » 2013-05-22 21:19:48

Har man missat detta innan så kan de som fortfarande finns kvar ställas till svars nu som avskräckning för framtida onda regimer?
Misstänker att en hel del nutida övergrepp är relaterade till att man ej gjort upp med nazitiden.
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Sverige och krigsförbrytare

Inläggav Alien » 2013-05-23 1:34:14

Från Aftonbladet 2000:

Nazistiska krigsförbrytare och massmördare har en fristad i Sverige.
Efraim Zuroff, chef för Simon Wiesenthal-centret i Jerusalem, rasar mot statsminister Göran Persson och den svenska regeringen:
– Sverige är det enda land som av princip vägrar att utreda de här brotten. Det är skandalöst och djupt omoraliskt.
Redan 1986 sammanställde Efraim Zuroff en lista med 12 misstänkta krigsförbrytare i Sverige. Samtliga var balter som hade fått en fristad i Sverige.
Flera av personerna anklagades för mord eller tortyr av judar och andra civilpersoner.
Listan gick till statsminister Ingvar Carlsson som tillsatte en utredning.

”Det här är inte klokt”
Slutsatsen blev att brotten var preskriberade och att man inte skulle rota i det hela:
”Att i nuvarande läge verkställa en utredning i ämnet skulle från principiell synpunkt vara tveksamt och från saklig synpunkt knappast vara meningsfullt”.
Efraim Zuroff som sett hur land efter land över jordklotet har tagit itu med de nazistiska krigsförbrytarna har ingen förståelse för den svenska hållningen:
– Det är inte klokt. De vägrar till och med att utreda det här. De säger att de inte kan göra något, oavsett vem det gäller och vilka krigsförbrytelser det handlar om.
– Jag tycker det här är mycket omoraliskt.
Simon Wiesenthal-centret jobbar med att ta fram uppgifter om misstänkta nazistiska krigsförbrytare och bödlar. Numer får de respons till och med i Sydamerika, där många länder har låtit ökända nazistledare hålla sig gömda.
– Ja, i Argentina har det till exempel på mindre än tio år utlämnats tio krigsförbrytare för att ställas inför rätta.
Efraim Zuroff skickade den 4 januari ett officiellt brev till Persson och bad om ett möte.
– Men han har inte svarat.
Vad vill du prata om med Göran Persson?
– Jag vill fråga honom om han gör allt han kan för att de misstänkta krigsförbrytare som finns i Sverige ska ställas inför rätta.
När Aftonbladet i går sökte Göran Persson hade han ”inte tid” att svara på frågor om de misstänkta krigsförbrytarna som har levt i Sverige.
http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0001/12/nazi.html

Nu lär det inte finnas många kvar överlevande krigsförbrytare kvar från andra världskriget.

Det står om detta även i denna tråd finns-det-en-tysk-arvsynd-pga-nazismen-t29282.html, men jag tycker ämnet förtjänar en egen tråd.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47323
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Sverige och krigsförbrytare

Inläggav Gripandekylig » 2013-05-23 2:45:06

Alien skrev:Sverige - en trygg hamn för krigsförbrytare. Om inte Stalin krävde utlämning av dem, då lydde vi utan att öht kontrollera om de var förbrytare el ej. Det viktiga var att slippa besvär och konfikter.

Möjligen internationellt politiskt... men nej, det är givet vilka som var nazister under 30- och 40-talen. Givetvis överlämnades en grupp till Sovjet efter en viss tids förvaring inom svenskt territorium men att påstå att Sverige skulle vara en hamn för undangömda Nazister är inte korrekt. Simon Wiesenthalinstitutet har haft få så samarbetsvilliga som bland svenskarna. Det finns idag kvar ytterst få svenska nazistiska krigsförbrytare från förintelse- och andravärldskrigstiden i Sverige.

De svenska registren över bokföring av politisk hållning sträcker sig långt längre än vad de juridiskt öppna arkiven medger, i synnerhet efter IB.

Vad anbelangar evidensbaserad forskning kan vi inte visa några vidare insatser än något annat rike men dessa arkiverade fakta är i sammanhanget en bråkdel av vad som efterkom andra världskriget.

Vill man övertyga mig om att nazister gömmer sig i Sverige fordras namn eller i vart fall historik. Den politiska hållning av att vara ett neutralt land utan särskilda politiska förbindelser med varken öst eller väst är en vedertaget protektiv och synnerligen tänjbar hållning. När det gäller att eftersöka nazister tror jag mer på Argentina och de närliggande östeuropeiska länderna
Gripandekylig
 
Inlägg: 1620
Anslöt: 2012-12-27
Ort: Uppsala

Sverige och krigsförbrytare

Inläggav Alien » 2013-05-23 3:23:24

Det gjordes ingen undersökning om vilka som var nazister el inte. Sverige lämnade bara ut tyskarna och balterna för att behaga Sovjet. Alla tyska soldater var inte nazister. Och att balter stred i Tysklands tjänst kunde vara för att de ville strida mot den sovjetiska ockupationen.

Den 2 juni 1945 överlämnade Sovjetunionen en not till den svenska samlingsregeringen att militär och liknande personal från östfronten som internerats i Sverige skulle återbördas till Sovjetunionen enligt de tyska kapitulationsvillkoren. Den 16 juni svarade den svenska regeringen att man inte hade för avsikt att bereda en fristad för tysk- och tyskenrollerad militär och militär personal. Detta trots att Sverige varit neutralt under kriget och inte bundet av de tyska kapitulationsvillkoren.
---
Folkrättsligt fanns det inget krav på utlämning. Enligt Haagkonventionerna behöver en neutral stat efter kriget inte lämna ut någon trupp till någon part.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47323
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Sverige och krigsförbrytare

Inläggav Gripandekylig » 2013-05-23 3:31:50

Ja det stämmer, men det stämmer även att denna töjbarhet inom vår neutralitetspolitik kommit att inverka på även mindre uppmärksammade fall än just baltutlämningarna. Högernationalister har alltsedan andra världskriget kartlagts och i vissa fall fått sin information vidarebefordrad till utlandet (bl.a. till Shin Bet). Men ja, kanske finns det trots allt kvar någon nazist inom landet. Det finns ju i sånt fall lockande incitament att namnge dessa åt Simon Wiesenthal-institutet.
Gripandekylig
 
Inlägg: 1620
Anslöt: 2012-12-27
Ort: Uppsala

Sverige och krigsförbrytare

Inläggav Alien » 2013-05-23 3:36:57

I Aftonbladet beskrivs 12 misstänkta krigsförbrytare som alla fick leva i lugn och ro i Sverige till sin död.

Aftonbladet 12 JANUARI 2000 skrev:Simon Wiesenthal-centret har forskat en hel del sedan listan med krigsförbrytare skickades 1986 till den svenska regeringen.
Nu har de runt 40 namn på misstänkta i Sverige.
http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0001/12/nazi.html

Men det var år 2000, så de flesta av dem har säkert dött.

Finns det några nazister som Sverige har lämnat ut öht? (förutom balt- och tyskutlämningen då)

Bosse Schön/Aftonbladet 2009-06-18 skrev:Det är möjligt att några av dessa Förintelsens bödlar i dag lever här och är svenska medborgare. Sverige var ett perfekt gömställe för krigsförbrytare eftersom ingen brydde sig om deras blodiga historia. Några smugglades in av fyra svenska nazistiska livlinor som gömde dem på bondgårdar i Skåne och Gotland. Andra fick hjälp att ta sig till Argentina eller Venezuela. 1945 fanns 1 600 misstänkta krigsförbrytare internerade i sju svenska läger. Inte en enda misstänkt krigsförbrytare lämnades ut. En av de internerade var polischef Evald Mikson som anklagades för massmord på judar och kommunister i Estland. 1946 kom Stockholms rådhusrätt fram till att Mikson var krigsförbrytare. Men eftersom Mikson hotades av dödsstraff kunde han enligt svensk lag inte lämnas ut. I stället fick han permission för att söka inresevisum till Venezuela. Men det panamaflaggade fartyget Rosita som skulle föra honom till Venezuela fick maskinproblem utanför Island. Mikson blev kvar, träffade en isländska, fick tre barn och blev en respekterad medborgare som sponsrade fotbollslandslaget.
---
Varje år publicerar Efraim Zuroff en rapport där han betygsätter olika länders vilja att ställa nazikrigsförbrytarna inför domstol. Av de 27 granskade länderna hamnar Sverige alltid på sista plats.
http://www.aftonbladet.se/debatt/article5402463.ab
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47323
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Sverige och krigsförbrytare

Inläggav Gripandekylig » 2013-05-23 3:39:33

Obehagligt. Ja då får vi se till att agera då. Jag trodde inte detta.
Gripandekylig
 
Inlägg: 1620
Anslöt: 2012-12-27
Ort: Uppsala

Sverige och krigsförbrytare

Inläggav Halveringstid » 2013-05-23 3:44:50

Så länge de sköter sig ser jag inget problem med det, fängelse är väl ändå avsett som rehabilitering för att man ska kunna komma tillbaks till samhället som "anpassad" och inte som ett straff?
Halveringstid
 
Inlägg: 32
Anslöt: 2013-05-23

Sverige och krigsförbrytare

Inläggav plåtmonster » 2013-05-23 4:10:08

Och då ser nästa generation krigsförbrytare att om man begår massmord så är det bara att fly till sverige så kommer man undan alla represalier. Brott lönar sig, typ.
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Sverige och krigsförbrytare

Inläggav Halveringstid » 2013-05-23 4:12:34

Du har en poäng, men personligen stör det mig inte så länge vederbörande sköter sig när de väl har kommit hit.
Halveringstid
 
Inlägg: 32
Anslöt: 2013-05-23

Sverige och krigsförbrytare

Inläggav plåtmonster » 2013-05-23 4:31:14

De kan även nätverka med makthavare vilket är olämpligt med tanke på inställning till andra människor.
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Sverige och krigsförbrytare

Inläggav slackern » 2013-05-23 8:06:31

plåtmonster skrev:Och då ser nästa generation krigsförbrytare att om man begår massmord så är det bara att fly till sverige så kommer man undan alla represalier. Brott lönar sig, typ.


Tror att typ någon krigsförbrytare från krigen i det forna Jugoslavien. Greps här i Sverige och skulle ställas inför rätta. Dom har väll dessutom tagit bort preskriptionstiden för vissa brott som tex krigsförbrytelser? Men o andra sidan spelar ju inte det någon roll om brotten skedde under andra världskriget i och med att dom kan inte gå tillbaks längre än 25 år eller vad det är. Men från och med tror det är 1986 om ett brott har begåtts efter det så kan det aldrig preskriberas. Sedan om personen är Svenskmedborgare så utlämnas dom aldrig om det inte är ett annat EU land.
slackern
 
Inlägg: 44111
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Sverige och krigsförbrytare

Inläggav Alien » 2013-05-24 1:40:47

Halveringstid skrev:Så länge de sköter sig ser jag inget problem med det, fängelse är väl ändå avsett som rehabilitering för att man ska kunna komma tillbaks till samhället som "anpassad" och inte som ett straff?


Om det bara var "rehabilitering" så skulle de flesta mördare gå fria. De gör säkert inte om det och de gör störra nytta utanför fängelset.

När det gäller krigsförbrytelser tror jag inte på "rehabilitering". Nej, vedergällning och upprättelse för offren är vad som gäller. Och en signal till blivande krigsförbrytare att de kan nås av lagen i framtiden.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47323
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Sverige och krigsförbrytare

Inläggav plåtmonster » 2013-05-24 1:42:40

Krigsförbrytare kan utgöra en säkerhetsrisk så det kan finnas all anledning att ha de under uppsikt.
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Sverige och krigsförbrytare

Inläggav Alien » 2013-05-24 1:47:19

Om senare tiders krigsförbrytare i Sverige:
DN 2010-01-12 skrev:Det åligger varje stat att spåra upp, utreda och lagföra personer som gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser och andra internationella brott. Det fastslår bland annat Genèvekonventionen och Romstadgan.

Det är därför man planerar att ställa den nu gripne 43-åringen inför rätta i Sverige i stället för att utlämna honom till Bosnien-Hercegovina. Romstadgan är ett internationellt fördrag som ska göra det lättare att döma bland annat högt uppsatta krigsförbrytare. Den ligger till grund för den Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC).
http://www.dn.se/nyheter/sverige/brotts ... sparas-upp

DN 2010-01-13 skrev:Ingen vet hur många krigsförbrytare som nu bor i Sverige. Polisen har tidigare uppskattat att det kan röra sig om cirka tusen personer. Rikskriminalpolisen har sedan 2001 en krigsbrottskommission, och detta är första gången den griper en misstänkt.

Som en följd av att Sverige antog Romstadgan, en internationell konvention för att lagföra krigsförbrytare, inrättade polisen 2001 Folkrätts- och krigsbrottskommissionen. Till och med 2006 var det bara en polis som på heltid tjänstgjorde där, sedan förstärktes den. 2008 ombildades kommissionen och har nu tio medarbetare och en budget på nio miljoner kronor.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/tusen- ... -i-sverige

Att spåra och utreda krigsförbrytare är komplicerat, säger poliskommissarie Tomas Ackheim, som är chef för krigsbrottskommissionen.

– Det handlar om brott begångna för länge sedan på andra håll i världen. Det finns sällan några fysiska bevis utan det mesta bygger på vittnesmål. Och det är ofta svårt att få människor att vittna, säger han.

Det har hänt att vittnen blivit hotade och det har hänt att offer inte orkat vittna för att det är så smärtsamt psykiskt. Många känner dessutom skam för det som hände, trots att de var offer och utan skuld.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47323
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Sverige och krigsförbrytare

Inläggav Alien » 2013-05-25 4:07:25

Ur en recension av Mats Delands bok Purgatorium. Sverige och andra världskrigets förbrytare:

Arbetet 13 augusti, 2010 skrev:En tysk sjöman skrev den 15 juli 1941 om vad han sett när ghettot i lettiska Kaunas rensades:
”Vid första anblicken verkar det som ett idrottsevenemang. Vi har råkat hamna på en plats där så eller så många krypskyttar skjuts varje dag … Soldater står runtomkring, jag gissar 600 till 800 man, som tillfredställer sin fasansfulla nyfikenhet.”

Ett stilla duggregn i avlövad skog, kön av dödsdömda som rör sig långsamt framåt, avlägsna skott, dämpade skrik, slag av gevärskolvar, likstanken som dränks i vodka och korv.

Offren fick kliva ner i massgraven och lägga sig med ansiktet mot de tidigare mördades kroppar. Därefter sköts de i nacken. Offren lades omväxlande med huvudet åt andra hållet som sardiner. På detta sätt kunde man mörda 30 000 personer på två dagar. Man använde bara några tiotal skyttar. Den stora styrkan utgjordes av frivilliga som drev folket ur ghettot som renar till slakt. Bödlarna som sköt. Alla frivilliga som hjälpte till. Vart tog de vägen?

Många kom till Sverige, kanske uppemot 1000 krigsförbrytare som alla deltagit i massmord. Av alla dessa är det bara en enda som dömts och utlämnats för brott mot mänskligheten. Resten levde nya liv i Sverige utan att några frågor ställdes.
http://arbetet.se/2010/08/13/krigsforbr ... olkhemmet/

Vi vet förstås inte hur vi själva skulle ha handlat. Men vi vet att de gjorde orätt, och den svenska regeringen gjorde inte heller rätt.

Boken vimlar av fall. Lettiska polischefer, frivilliga medhjälpare som samlade in de dödsdömdas kläder, stridande soldater i Waffen-SS som deltagit i utrensningar. Många kom till Sverige, fick arbete, levde sina liv i skymundan som vanliga svenskar.

Enligt boken har Sverige tagit emot fler tunga krigsförbrytare än Argentina.

Det var inte så många krigsförbrytare som flydde till Argentina. De flesta bodde kvar i Tyskland, bytte märke på kavajslaget. Eichmanns närmaste medhjälpare Leopold von Mildenstein blev pressekretare för Coca Cola i Västtyskland.
---
Enligt Östen Undén skulle Sverige: ”undvika utlämningsmål som kunde vålla utrikespolitisk förlägenhet.”

Många krigsförbrytare klarade sig ofta eftersom icke svenska medborgare inte kunde dömas här för brott de gått i utlandet. Efter 15 år skyddades de av de rigorösa svenska preskriptionsreglerna.

Dessutom anställde Säpo och våra militära underättelsetjänster krigsförbrytare som medarbetare.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47323
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

9000 tusen nazister stack till Sydamerika.

Inläggav manne » 2013-06-25 4:27:19

läste för något tag sedan i tidnigen populär historia att över 9000 tusen stack till sydamerika och levde gott liv där under lång tid..

MEN de fick aldrig tag i dem både KGB och mussad jagade dem men de överlevde trots alla ods och gömde sig udan..

någon som vet om de tick tag i en del och hur många i så fall..

http://varldenshistoria.se/2a-vaerldskr ... int-node=1
manne
 
Inlägg: 20072
Anslöt: 2007-08-23

Nazistiska krigsförbrytare m fl som kom undan

Inläggav Alien » 2024-10-24 1:34:23

Alldeles för många kom undan.

Men Adolf Eichmann fick Mossad tag i och kidnappade till Israel där han avrättades efter rättegång.

Vatikanen hjälpte nazisterna att fly.

Världens historia skrev:Starka krafter inom kyrkan sympatiserade med fascismen, som de föredrog framför den gudlösa kommunismens konkurrerande ideologi.

Präster, under ledning av den österrikiske biskopen Alois Hudal, organiserade flyktvägar från Tyskland till avgångshamnarna, vanligtvis Genua i Italien.

Flyktvägarna, som kallades Rattenlinien – råttlinjerna, gick via ett antal kloster som härbärgerade nazisterna. Under tiden tillverkade kyrkan falska resehandlingar som nazisterna sedan använde för att få äkta handlingar från Röda Korset.

Hudal, som dog 1963, ångrade sig aldrig: "Jag kände att det efter 1945 var min plikt att genom mitt arbete hjälpa före detta nationalsocialister och fascister och särskilt de s.k. krigsförbrytarna", skrev han i sina memoarer som publicerades 1976.
https://varldenshistoria.se/krig/andra- ... sydamerika
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47323
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Nazistiska krigsförbrytare m fl som kom undan

Inläggav manne » 2024-10-24 8:25:36

Alien skrev:Alldeles för många kom undan.

Men Adolf Eichmann fick Mossad tag i och kidnappade till Israel där han avrättades efter rättegång.

Vatikanen hjälpte nazisterna att fly.

Världens historia skrev:Starka krafter inom kyrkan sympatiserade med fascismen, som de föredrog framför den gudlösa kommunismens konkurrerande ideologi.

Präster, under ledning av den österrikiske biskopen Alois Hudal, organiserade flyktvägar från Tyskland till avgångshamnarna, vanligtvis Genua i Italien.

Flyktvägarna, som kallades Rattenlinien – råttlinjerna, gick via ett antal kloster som härbärgerade nazisterna. Under tiden tillverkade kyrkan falska resehandlingar som nazisterna sedan använde för att få äkta handlingar från Röda Korset.

Hudal, som dog 1963, ångrade sig aldrig: "Jag kände att det efter 1945 var min plikt att genom mitt arbete hjälpa före detta nationalsocialister och fascister och särskilt de s.k. krigsförbrytarna", skrev han i sina memoarer som publicerades 1976.
https://varldenshistoria.se/krig/andra- ... sydamerika


Dr Mengele -



kom också undan :cry: :x icon



de fick aldrig fast honom :cry: :x icon
manne
 
Inlägg: 20072
Anslöt: 2007-08-23

Nazistiska krigsförbrytare m fl som kom undan

Inläggav manne » 2024-10-24 12:26:04

Josef Mengele

Åkte aldrig fast han dog en naturlig död i Sydamerika Argentina det monstret :o :-)063 :?:
de borde ha tagit fast honom och hängt honom för brått mott mänskligheten :cry: :x icon
manne
 
Inlägg: 20072
Anslöt: 2007-08-23

Återgå till Intressanta intressen



Logga in