Mera tips om insändare till tidning eller dylikt

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, atoms

Mera tips om insändare till tidning eller dylikt

Inläggav Ganesh » 2008-04-03 19:04:45

Varför misshandlas handikappade?

I torsdagens HN fick min insändare ett fel i sin rubrik. Ordet mentalvård smög sig in. I själva verket handlade texten I huvudsak om LSS-verksamhet hos kommunerna. Två fall från Uppsala är välkända från programmet Uppdrag Granskning. Men övergreppen är inte begränsade till Uppsala. Skånska Dagbladet skriver 28/3:

Ett gruppboende för handikappade i Helsingborg har anlitat ett vaktbolag för att hålla fast personer med autism.
Fasthållning av funktionsnedsatta på det sätt som skildrades i tv-programmet Uppdrag Granskning tidigare i veckan har förekommit även i Skåne, dessutom med hjälp av vaktbolag. Länsstyrelsen gjorde i december klart för det aktuella LSS-boendet i Helsingborg att den här typen av frihetsberövande inte får förekomma, och ärendet ska följas upp under april.

Det handlar om funktionshinder. Det kan vara neuropsykiatriska problem som ADHD eller Asperger Syndrom. Eller så kan det vara tex personer med Downs Syndrom. Det är vanligt att dessa grupper hamnar i kommunernas LSS-boenden eller verksamheter typ ”daglig verksamhet”. Ibland hänvisar kommuner till privata alternativ.Ett av dessa företag är Enigma Omsorg som på sin hemsida skriver:

”Aversiva metoder: avskräckande metoder, till exempel fysisk bestraffning, el-chocker eller borttagande av mat.”
http://www.enigmaomsorg.se/default.asp?id=1162
”…öppna behandlingshem eller i familjehem som inte har samma möjlighet att begränsa ungdomarnas frihet när de uppvisar ett våldsamt beteende…” Skriver Susanne Frode i GP 28/3. Och förespråkar ju också lagbrott (”begränsa ungdomars frihet”)

Dessa formuleringar är bara två exempel. Inom kommunal verksamhet förekommer samma sak. Dock ej i Varberg enligt försäkringar från ansvarig chef. Anledningen till att denna typ av våld används, och används systematiskt på sina håll, är att det är en del av en metod som kallas ”Beteendemodifikation”, ”Beteendeterapi” och likartat. Den har en stor fördel, och det är att den är billig. Och då kan kommuner och andra vårdgivare uppenbarligen ta att den innebär systematiska övergrepp. Att det är olagligt spelar bevisligen ingen roll.

Tanken bakom dessa metoder går tillbaka på figurer som Ivan Pavlov och BF Skinner. Och bakom Skinner och Pavlov finns en människosyn som är en rysare. De individer som drabbas av dessa metoder betraktas inte som fullvärdiga medmänniskor. För det är bara när man betraktar andra som icke fullvärdiga som man kan begå övergrepp på dem.

Nu är det dags för länets kommuner och landstinget att rannsaka sina egna och eventuella inköpta verksamheter. Och det är hög tid för Länsstyrelsen att inspektera och kontrollera.
Senast redigerad av Ganesh 2011-05-04 13:32:28, redigerad totalt 1 gång.
Ganesh
 
Inlägg: 3688
Anslöt: 2007-11-16
Ort: Varberg

Inläggav KrigarSjäl » 2008-04-03 22:33:27

Bra att du tar upp det här, Ganesh! Ser att du har gjort seriösa efterforskningar, vore bra om fler gjorde det. Du har stigit oerhört i mina ögon.
Respekt!
Senast redigerad av KrigarSjäl 2011-05-04 13:32:28, redigerad totalt 1 gång.
KrigarSjäl
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 33157
Anslöt: 2006-08-10

Inläggav Inger » 2008-04-04 1:34:13

Instämmer!

Blev också väldigt glad när en av kvinnorna i Debatt faktiskt hade modet att ifrågasätta den heliga kon (dvs beteendeterapi). Minns inte om hon var psykolog eller politiker men hon hade genomgående vettiga åsikter och lät dem inte heller bara sopas bort utan envisades, vilket jag tyckte var fantastiskt.

Det farliga med behaviorismen är att den försöker applicera 'objektivism' där den inte hör hemma. Istället för att applicera empati och inlevelseförmåga så betraktar man enbart utifrån och objektifierar den man studerar och/eller vill modifiera.

Eftersom man inte alls intresserar sig för personens inre utan bara för dens handlingar så blandar man lätt ihop verkliga beteenden, dvs medfödda eller inlärda handlingsmönster & vanor, med reaktioner & känslor.

Vanor & handlingsmönster kan man ibland framgångsrikt och utan alltför stor plåga modifiera genom positiv förstärkning, t ex som mamma gjorde genom att belöna mig för att borsta tänderna. Motivationen gjorde att jag fick in en ny vana som varit av godo för mig. Så långt inget större problem. Vissa behöver lite extra motivation för att idas anstränga sig.

Lite större problem blir det när någon har en vana som inte är socialt accepterad, t ex att peta sig i näsan, sniffa på folk, klia sig i skrevet eller ta av sig kläderna offentligt. Det är alltid lättare att locka någon att göra något nytt än att låta bli att göra något den är van vid. En del av föräldrars och vårdares ansvar är att lära barn vilka saker man bör spara tills man är ensam om man måste göra dem och det är inte så lätt ifall det inte räcker med att informera och/eller föregå med gott exempel. Då är det lätt att bestraffningar börjar komma in för att avskräcka.

Men det riktigt farliga blir när man även betraktar känslor & reaktioner som 'beteenden' - särskilt viljemässiga beteenden och börjar bestraffa såna man godtyckligt har bestämt är 'fel', inkl att reagera över faktiska orättvisor och övergrepp (såsom man såg i filmen). Om man ständigt får veta att ens känslor & reaktioner är 'fel' så kan man bli skadad för livet och aldrig våga lita på det man känner. Särskilt när vårdare inte ens betraktar reaktionen som en reaktion på något utan som ett viljestyrt 'beteende'.

Man får alltså inte ha känslor & reaktioner, man ska vara en robot som bara lyder, ett dresserat djur som bara gör si eller så utan egen vilja, utan egna känslor eller behov. Man är ett objekt och inget annat. Om man trilskas så är det alltid bara för att jävlas, testa gränser och provocera.

Tycks aldrig ha slagit någon in att det kan vara för att man (ibland på goda grunder) är upprörd, ledsen, förvirrad, livrädd eller förtvivlad och inte vet hur man ska uttrycka det på annat sätt än att explodera och kasta nåt eller skada sig själv. -> "Skit in - skit ut", som nån här ungefär uttryckte det för länge sen (undrar om det inte var Nassepuh t o m, han sa en hel del kloka saker ibland). Ingen tycks ha kommit på den geniala lösningen att man skulle kunna undvika hela problemet genom att modifiera sitt eget beteende gentemot denna person och ta reda på vad den behöver för att må bra. Ibland är det bara nåt litet som för personen betyder jättemycket.

Sen fattar jag inte hela grejen med att man blir livegen så fort man hamnar på institution. Det är detsamma om det är sjukhus eller whatever. Hemma kan man gå och ta en tupplur när man är trött, en macka när man är hungrig, se på TV när man har tråkigt och ta en dusch när man har lust (eller ingen alls om man inte har lust). Men på insitution så kan man plötsligt inte det utan att det betraktas som allvarliga beteendestörningar som måste registreras och modifieras.

"Å, men rutiiiiner, autister och utvecklingsstörda mår sååååå bra av rutiner!" Undrar bara vem det är som behöver rutinerna mest, autisterna eller personalen? Visst, många gillar rutiner, men inte alla, och inte nödvändigtvis varenda sekund av dagen. Och inte behöver patienterna på vanliga sjukhus några rutiner, men ändå är det rutiner som gäller och nåde den som blir hungrig fel tid på dygnet, då får man snällt svälta tills de behagar servera nästa måltid. Ju mer psykiskt ömtålig man är, detso mindre frihet får man, som om man plötsligt inte kan tänka själv eller har rätt att ha en egen vilja bara för att man mår dåligt eller behöver hjälp?

Anyway, tillbaka till behaviorismen, Skinner, Lovaas och gänget. Blev glad när jag läste att Temple Grandin också ifrågasätter behaviorismen, som ju används inom djuruppfödning och dressyr också. Hon, den förmodat 'empatilösa' autisten, löste problem som ingen annan lyckats komma på, nämligen att kor inte trilskas för att vara besvärliga eller av en slump, utan att det alltid fanns något i miljön som skrämde dem (och som oftast var lätt att rätta till, varvid problemet genast försvann). Hon kunde nämligen det som ingen annan kunde; att helt enkelt leva sig in i hur det är att vara ko.

Hur jävla svårt kan det vara att lista ut eller leva sig in i att även autister och utvecklingsstörda är människor inuti, och har känslor och inre behov precis som andra? Borde inte krävas någon Einstein eller Moder Teresa för det tycker man. Ändå tycks häpnadsväckande få fatta det.

Ursäkta den långa 'ranten'.

Läs även Michelle Dawsons brillianta artikel The Misbehavior of Behaviorists

Och smakprov på Temple Grandins Animals in Translation
Senast redigerad av Inger 2011-05-04 13:32:28, redigerad totalt 1 gång.
Inger
Inaktiv
 
Inlägg: 17333
Anslöt: 2006-06-30

Inläggav Ganesh » 2008-04-04 10:29:29

http://www.autistics.org/

Inger med flera. Pröva denna sida. Också skojig.

Mycket om beteendeterapi/ABA.
Ganesh
 
Inlägg: 3688
Anslöt: 2007-11-16
Ort: Varberg

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in