Laga mat - era bästa recept
37 inlägg
• Sida 1 av 2 • 1, 2
Laga mat - era bästa recept
missbutterfly skrev:Saknar ett bra recept på pizzadeg, kan du avslöja ditt, nasse? Blev så sugen,får nog bli pizza på menyn imorgon...
Oki. Måste göra en snabb genomgång dock (det är inte degen som gör att den blir 'riktig').
Klassiska degreceptet (ursp. 1889, får en mer brödaktig, rustik smak):
4 pizzor:
50 gram jäst
833 gram vetemjöl (gärna idealmjöl)
4,16 dl fingervarmt vatten
0,5 msk salt
1,5 msk olivolja
Lös upp jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt salt och olivolja. Rör om. Tillsätt mjöl och knåda.
Låt degen jäsa i 30-60 min. under handduk (låter du den jäsa i 30 min. kanske du tvingas kavla ut degen, ska den jäsa längre än så är det bättre om du delar upp den och lägger den i fryspåsar med gott om utrymme för luft så att den inte torkar ut). Det som du inte använder kan du dela upp och frysa in för senare bruk, faktum är att degen blir bättre om den får efterjäsa vid en upptining (tar ca: 4 timmar för den att tinai påse + nån timme för efterjäsning, funkar alldeles utmärkt att slänga in den i kylen på morgonen innan jobbet t.ex.). Orkar du, så gör två satser på en gång, då behöver du bara ta fram och tina upp degen nästa gång du blir sugen. Så länge du har lite fryst, riven ost, tomatpure, peppar, pizzakrydda och något att slänga på den har du alltså dina behov täckta. Det är själva baket som är jobbigt i min mening och jag brukar dra 4 satser på en gång (16 pizzor ). Håller sig utmärkt i frysen i åtminstone två månader. Delar du upp satsen i 8 stycken har du små mini-pizzor (typ Billys eller Originale).
Fyllning...
- 1 hackad eller skivad mozarella (skivar du den tunt och fördelar den så tenderar det att bli områden med bara tomatsås vilket kan ge variation, hackar du den täcker den bättre och blir mer homogen, på så sätt är det inte heller lika stor chans att du biter av stora 'flak' med mozarella eller försöker manövrera in 4 dec. långa mozarellatrådar i munnen samtidigt som du vrider dig i smärta). Annan riktigt fet eller fryst(!), riven ost funkar också.
- Tomatpure, vitlök, olivolja (tomatsås)
- Pizzakrydda (om torkad, finns att köpa i butik) eller enbart oregano (om färsk, traditionellt var det bara färsk oregano), samt peppar.
Vill du göra din egen pizzakrydda så innehåller den normalt oregano, basilika, paprika och salt (varianter med vitlök, bellpeppar, mejram och rosmarin finns också). Pizzakryddan är enormt viktig för smakupplevelsen och att bara slänga på lite torkad oregano funkar inte.
- Valfria kondomenter
Tillagning:
-* Platta ut pizzan på mjölat underlag med händerna så gott det går genom att trycka på den med händer och fingrar. När du fått den någotsånär platt lyfter du upp degen och håller den mot exempelvis en lampa eller annan ljuskälla. Om du är riktigt avancerad kan du ju testa att snurra den och använda centrifugalkraften (lycka till), annars funkar det att hålla den som en våt handuk och låta den tänjas ut av gravitationskraften. Rotera den på så sätt så att alla de mörka partierna i kanterna försvinner. Det mörka partiet i mitten fixar du genom att lägga pizzan över händerna (med händerna i mitten) och dra ut den lite försiktigt (föreställ dig att du sträcker en våt handuk från mitten och ut). När du är klar slänger du upp den på det mjölade underlaget, formar handen runt kanten och trycker med andra handens fingrar så att det blir en naturlig 'uppfluffning' på ca: 2-3 cm runtom hela pizzan (på så sätt får kanterna mycket luft och blir fluffiga och spröda).
Skälet till att man drar ut den (istället för att kavla ut den) är för att fibrerna inte ska komprimeras (vilket då kan göra pizzan för hård). Om du nu skulle dra ut pizzan och fibrerna delar sig (det blir en massa hål och projektet verkar omöjligt) så tvingas du dock att kavla den. Nyckeln då är att kavla den så lite som möjligt. Se ändå till att fluffa upp kanterna i vilket fall.
(Skulle degen vara omedgörlig och absolut inte gå att dra ut så har den fått jäsa för lite eller har torkat ut... detta fixas sedan när du tinar upp de andra degklumparna och låter dem efterjäsa ((degen är klar efter tining när den svällt och påsen är sprängfylld med luft)), så det är alltså bara första degen som blir lite pajjig.)
-* Dags för tomatsåsen. Om du nu inte är väldigt lat (som jag) så kan du smaksätta tomatpuren med lite vitlök och olivolja (bara så att puren ändrar konsistens lite, lite granna) annars funkar det bra med 'delikatess'-pure (smaksatt tomatpure). Nyckeln till ett lyckat resultat om du har bara pure är att du fördelar det med en sked och lägger ett omväxlande tjock och omväxlande tunt lager (lika mycket tomatsås eller ost överallt gör pizzan tråkig). Lagret ska vara precis så tjockt att det täcker på vissa ställen men så att du ändå knappt kan se botten på andra - ca: en tredjedels tub (om du nu använder det) eller två matskedar om du använder pure på burk. För lite gör pizzan torr, för mycket gör att du får att äta pure med pizza. Lämna kanterna fria från tomatsås.
Vill du bli riktigt avancerad och göra riktig tomatsås tar du ett par tomater, några soltorkade tomater, vitlök, paprika och salt (om det inte redan finns i pizzakryddan) och ett par matskedar olivolja. Hacka och koka tomaterna tills nästan alla vätska är borta, tillsätt finhackade soltorkade tomater, olivolja och kryddor. Konsistensen ska vara något simmigare än tomatpure.
Använd INTE krossade tomater, dessa gör botten degig och simmig.
Använder du pure på tub rekommenderar jag Slotts eller Eldorado, de andra jag testat smakar metalliskt.
-* Kryddning sker efter att tomatsåsen kommit på. Ganska rikligt med peppar och pizzakrydda så att det verkligen täcker (inte snåla), pizzan ska vara grön innan du slänger på osten.
-* Släng på osten (skälet till att osten ska på före kondomenterna är för att de senare har en längre tillagningstid, ett vanligt misstag är att man slänger på osten sist).
-* Släng på kondomenter (vad du än väljer för något: räkor, skinka, musslor, oliver paprika... så är det viktigaste att du ser till att få ut så mycket av vätskan som möjligt. Räkor bör t.ex. vara tinade och urkramade.)
Bakning:
- Högsta värmen på ugnen, helvärme. Låt plåten stå längst upp så att den blir riktigt varm. När ugnen är varm tar du ut plåten, slänger på pizzan och ställer in den igen på näst nedersta falsen. Efter 5 min. börjar pizzan bli klar... Håll koll på den och ta ut den när kanterna börjat bli gyllene och osten smält ordentligt. Det är speciellt viktigt att du verkligen vaktar din pizza om du inte har mozarella eller en riktigt fet ost på den, bränd ost smakar... inte bra.
Vill du ha mer färg på kanterna kan du ta lite olivolja på fingret och smeta ut det runtom. Mjöla gärna plåten lite, då blir botten liten krispigare. Om du inte har pizzaspadar kan du lägga baka ut pizzan på aluminiumfolie och sedan bara lyfta över den på den heta plåten.
Gillar du detta så kan du sedan göra en utmärkt investering:
http://www.siba.se/index.aspx?Identifier=SE85899
Moderator: Avdelat från att-ata-ensidigt-t622.html
Senast redigerad av nassepuh 2011-05-04 10:26:06, redigerad totalt 1 gång.
Tusen tack ! Det får bli pizza ikväll på menyn utan tvekan. Vill bara säga att jag tycker att alla här verkar så snälla och hjälpsamma, och om man undrar något så får man ett redigt detaljerat svar. Jag uppakattar verkligen sådant
Senast redigerad av missbutterfly 2011-05-04 10:26:06, redigerad totalt 1 gång.
- missbutterfly
- Inlägg: 2272
- Anslöt: 2007-02-13
- Ort: Aspberget
Hej, har nu avnjutit denna underbara pizza! Den blev helt enormt god! (Tyvärr inte lika snygg som nasses,men ändå) pizzabotten (brödet) var toppengod och jag valde att toppa min med mossarella,parmaskinka och färska champigioner, när den var färdig la jag på rouccolasallad. Mmm..
Senast redigerad av missbutterfly 2011-05-04 10:26:06, redigerad totalt 1 gång.
- missbutterfly
- Inlägg: 2272
- Anslöt: 2007-02-13
- Ort: Aspberget
missbutterfly skrev:Hej, har nu avnjutit denna underbara pizza! Den blev helt enormt god! (Tyvärr inte lika snygg som nasses,men ändå) pizzabotten (brödet) var toppengod och jag valde att toppa min med mossarella,parmaskinka och färska champigioner, när den var färdig la jag på rouccolasallad. Mmm..
Parmaskinka...
Senast redigerad av nassepuh 2011-05-04 10:26:06, redigerad totalt 1 gång.
Re: Gott att äta, recept
Färska rödbettor, jag brukar skära dom i stavar en halv cm i fyrkant 3-4 cm långa.
Kokas i 15- 20 min, sen slår man av det mesta av vattnet, tillsätter lite mat olja eller smör, fräser färdigt.
Utmärkt att äta som dom är, med lite smör eller som tillbehör till annan mat.
Vågar inte lägga ut mina mer avancerade rätter, eftersom jag alltid lagar på gehör, så jag har inga egentliga recept.
Det blir alltid att jag tar vad som fins i kyl och frys, lite lagom av det man tycker passar, när jag lagat färdigt en portion blir det oftast till två ytterliga portioner att äta senare.
Kokas i 15- 20 min, sen slår man av det mesta av vattnet, tillsätter lite mat olja eller smör, fräser färdigt.
Utmärkt att äta som dom är, med lite smör eller som tillbehör till annan mat.
Vågar inte lägga ut mina mer avancerade rätter, eftersom jag alltid lagar på gehör, så jag har inga egentliga recept.
Det blir alltid att jag tar vad som fins i kyl och frys, lite lagom av det man tycker passar, när jag lagat färdigt en portion blir det oftast till två ytterliga portioner att äta senare.
- lasseivägen
- Inlägg: 4798
- Anslöt: 2009-07-20
- Ort: På havet kaparkapten inte Rövare
Laga mat
Någon annan som gillar att laga mat?
Jag gillar det mesta med mat, Både att äta, odla mat, näringslära, läsa kokböcker och laga mat.
Jag gillar att laga enkel mat från grunden, inte kanske att göra tre rätters middag eller så (det är inte riktigt tradition att gör sånt här uppe) men som vegetarian får jag ju testa en massa olika saker tex att göra egen tofu (och soja, havre, sesam m.m. dryck), göra färskost till min man, göra seitan från grunden, göra surdegsbröd och såklart göra hela julbordet själv (inte så många som vet om vegetariska alternativ när det gäller det)
Om jag skulle orka skulle jag nog stå i köket betydligt oftare än vad jag gör nu men jag orkar inte särskilt eftersom jag har fått en sjukdom som innebär smärta i lederna med jämna mellanrum så ibland orkar jag knappt gå in i köket på en vecka
Så jag funderar på att börja göra storkok med tex piroger eller liknande för dom perioderna (någon som har tips om vad som blir gott att frysa in? potatis tex vet jag ju inte är det).
nån annan som gillar att laga mat?, som har bra recept kanske? eller tips på hur man ska kunna laga mat trots brist på ork... eller är jag helt ensam om att gilla att laga mat?
mvh/rapchic
Jag gillar det mesta med mat, Både att äta, odla mat, näringslära, läsa kokböcker och laga mat.
Jag gillar att laga enkel mat från grunden, inte kanske att göra tre rätters middag eller så (det är inte riktigt tradition att gör sånt här uppe) men som vegetarian får jag ju testa en massa olika saker tex att göra egen tofu (och soja, havre, sesam m.m. dryck), göra färskost till min man, göra seitan från grunden, göra surdegsbröd och såklart göra hela julbordet själv (inte så många som vet om vegetariska alternativ när det gäller det)
Om jag skulle orka skulle jag nog stå i köket betydligt oftare än vad jag gör nu men jag orkar inte särskilt eftersom jag har fått en sjukdom som innebär smärta i lederna med jämna mellanrum så ibland orkar jag knappt gå in i köket på en vecka
Så jag funderar på att börja göra storkok med tex piroger eller liknande för dom perioderna (någon som har tips om vad som blir gott att frysa in? potatis tex vet jag ju inte är det).
nån annan som gillar att laga mat?, som har bra recept kanske? eller tips på hur man ska kunna laga mat trots brist på ork... eller är jag helt ensam om att gilla att laga mat?
mvh/rapchic
Re: Laga mat
Gillar att laga mat, men lagar nästan alltid på gehör, har ytterst få recept.
Har med åren börjat krydda mindre uppskattar ingrediensernas fina smaker som man lätt dödar med starka kryddor. Har börjat göra någon sorts ersättning till feta såser, består mest av grönsaker typ harecuvert, brokoli, spenat, blomkål och liknande saker, kryddar sparsamt, fräs-kokar med vatten-rapsolja,
Idag gjorde jag wraps på diverse från frysen, bland annat förra årets sista kantarellsås, gick åt.
Så nu hoppas jag på en lyckad svamptur med trevliga vänner nästa helg.
Har med åren börjat krydda mindre uppskattar ingrediensernas fina smaker som man lätt dödar med starka kryddor. Har börjat göra någon sorts ersättning till feta såser, består mest av grönsaker typ harecuvert, brokoli, spenat, blomkål och liknande saker, kryddar sparsamt, fräs-kokar med vatten-rapsolja,
Idag gjorde jag wraps på diverse från frysen, bland annat förra årets sista kantarellsås, gick åt.
Så nu hoppas jag på en lyckad svamptur med trevliga vänner nästa helg.
- lasseivägen
- Inlägg: 4798
- Anslöt: 2009-07-20
- Ort: På havet kaparkapten inte Rövare
Re: Laga mat
jag kör också nästan alltid på en höft. Till och med när det gäller surdegsbröd (annat bröd är jag inte riktigt lika bra på) Jag började också med en massa kryddor men har gått över till mer smaken av råvaran, därför är det superkul att odla eget för det smakar så mycket mer då
Re: Laga mat
lasseivägen: vad är det mest avacerade du har gjort?
för mig är det nog antingen surdegsbröd 8helt utan hjälpjäst) eller seitan.
Tofu och färskost räknar jag själv som enkelt men många blir impade om man säger att man gör "hushållets" ost
för mig är det nog antingen surdegsbröd 8helt utan hjälpjäst) eller seitan.
Tofu och färskost räknar jag själv som enkelt men många blir impade om man säger att man gör "hushållets" ost
Re: Laga mat
rapchic skrev:Både att äta, odla mat, näringslära, läsa kokböcker och laga mat.
Kokböcker är en sån där grej jag ofta fått i julklapp, gillar inte att läsa i dem direkt, tar fram såna mest om jag är för osäker för att våga höfta med nåt särskilt.
Jag gillar också att odla mat själv, var närapå självförsörjande ett tag på grönsaksfronten när jag hade kolonistuga med stora odlingsbara ytor runtom, det var rätt trevligt att gå ut och plocka frukostgrönt på morgonen och sen tyngre saker (squash osv) till lunch och efterrättsbär av massa olika slag på eftermiddag/kväll. Nuförtiden odlar jag mest sånt som är dyrt att köpa och samtidigt inte finns tillgängligt på grönsakstorget i närheten. I år bara ett gäng sorters gröna bönor, haricots verts, butter beans vad de nu heter på svenska, och lite tomat för att kunna skörda dem solvarma och full-söta. Och squash och mangold bara för att det är enkelt.. de kostar ju inget att köpa egentligen.
Göra egen ost lät kul.. farmor brukade göra en fin konjakssmaksatt ost från grunden med kalvlöpe hon fick från nån bondväninna, nuförtiden används mest sån där syntetisk löpe visst.
Re: Laga mat
Verkar snarare vara tvärtom. http://okottslig.blogspot.se/2011/10/fa ... eller.htmlradix skrev:nuförtiden används mest sån där syntetisk löpe visst.
Re: Laga mat
radix skrev:rapchic skrev:Både att äta, odla mat, näringslära, läsa kokböcker och laga mat.
Kokböcker är en sån där grej jag ofta fått i julklapp, gillar inte att läsa i dem direkt, tar fram såna mest om jag är för osäker för att våga höfta med nåt särskilt.
Jag gillar också att odla mat själv, var närapå självförsörjande ett tag på grönsaksfronten när jag hade kolonistuga med stora odlingsbara ytor runtom, det var rätt trevligt att gå ut och plocka frukostgrönt på morgonen och sen tyngre saker (squash osv) till lunch och efterrättsbär av massa olika slag på eftermiddag/kväll. Nuförtiden odlar jag mest sånt som är dyrt att köpa och samtidigt inte finns tillgängligt på grönsakstorget i närheten. I år bara ett gäng sorters gröna bönor, haricots verts, butter beans vad de nu heter på svenska, och lite tomat för att kunna skörda dem solvarma och full-söta. Och squash och mangold bara för att det är enkelt.. de kostar ju inget att köpa egentligen.
Göra egen ost lät kul.. famor brukade göra en fin konjakssmaksatt ost från grunden med kalvlöpe hon fick från nån bondväninna, nuförtiden används mest sån där syntetisk löpe visst.
jag gör ju färskost som är löpefritt, jag har testat med citronsaft (funkade fint) och vinäger (katastrof) ska även testa med fil nu snart
konjaksost tror jag jag kan ha recept på i min ostbok (är osäker, som nykterist så brydde jag mig inte så starkt)
vi drömmer ju om att vara näst intill självförsörjande på mat, tex har vi höns (ägg och sen kött till min man), kaniner (mest gödsel men sen kanske kött till min man), odlingarna (potatis, div grönsaker, bärbuskar), "vildmat" (nässlor, svinmålla, bär, svamp m.m.) och just nu håller vi på att "skörda" honungen från våra bin... det blir bara smakprov i år då vi skaffade dom för ca 1 månad sen.
kokböcker älskar jag att läsa men jag följer sällan recepten (om inte det är nått mer avancerat), jag blir snarare inspererad (en tradition i familjen är att läsa kokböcker på dass )
Re: Laga mat
Gillar också att lära mig det mesta från grunden.
Är inte vegetarian, men gör egen tempeh. För det är ju bara för gott alltså, och troligtvis den allra bästa sojaprodukten.
Annars tränar jag emellanåt på äggost och lite sådant. Bakar surdegsbröd när det behövs, samt även surdegsbröd på endast bovete (med lite husk i för att få degen segare).
Har nästan aldrig halvfabrikat. Har väl köpt hamburgare, eftersom det inte blir samma sak för barnen om hamburgarna är tjocka och ojämna som pannbiffar. Men nu skaffade jag en hamburgerpress, så jag hoppas kunna göra finfina burgare. Kanske så jag själv kan äta utan att få magknip som jag får av köpeburgare.
Är mer intresserad av näringslära och "hur man gör" än flashiga middagar. Använder nästan aldrig köttbitar, utan kör färs av olika slag, tre sorters vilt, eller lamm/kor som endast ätit gräs och örter (hårdare än KRAV). Äter ofta makrill eller viltfångad lax, skaldjur, blodrätter och lever. Allt minst en gång i veckan.
Är inte vegetarian, men gör egen tempeh. För det är ju bara för gott alltså, och troligtvis den allra bästa sojaprodukten.
Annars tränar jag emellanåt på äggost och lite sådant. Bakar surdegsbröd när det behövs, samt även surdegsbröd på endast bovete (med lite husk i för att få degen segare).
Har nästan aldrig halvfabrikat. Har väl köpt hamburgare, eftersom det inte blir samma sak för barnen om hamburgarna är tjocka och ojämna som pannbiffar. Men nu skaffade jag en hamburgerpress, så jag hoppas kunna göra finfina burgare. Kanske så jag själv kan äta utan att få magknip som jag får av köpeburgare.
Är mer intresserad av näringslära och "hur man gör" än flashiga middagar. Använder nästan aldrig köttbitar, utan kör färs av olika slag, tre sorters vilt, eller lamm/kor som endast ätit gräs och örter (hårdare än KRAV). Äter ofta makrill eller viltfångad lax, skaldjur, blodrätter och lever. Allt minst en gång i veckan.
- Bror Duktig
- Inlägg: 14352
- Anslöt: 2008-07-18
Re: Laga mat
tempeh har jag velat testa men har inte haft.... tempehkultur eller vad det nu heter. var fick du tag på din?
Jag skulle inte säga nej till receptet på bovetesurdegsbrödet heller (jag misstänker att jag kanske har glutenintollerans)
Jag skulle inte säga nej till receptet på bovetesurdegsbrödet heller (jag misstänker att jag kanske har glutenintollerans)
Re: Laga mat
Jag googlade massor, och vet inte var jag har länken nu. Köpte kultur till 100 kg tempeh, för 150 kr inklusive frakt. Från en svensk. Meddelar om jag hittar var jag köpte det... Annars googlade jag fram det, så du testa det.
Det var lätt att göra, men tradigt att få hål på alla skalen
Bovetesurdegen gör jag precis som vanlig surdeg (utan fuskjäst, och helst inte baka så fort kulturen kommer igång, utan mata gärna på någon vecka).
Enda skillnaden är att man slipper knåda, och att när man bakat in mjölet, ska det INTE INTE INTE jäsa en gång innan det jäser i formen. Vanlig deg kan jäsa om flera gånger, vilket jag upptäckt att denna deg INTE INTE INTE gör. Det jäser bra första gången, och trycker man ihop, så var den jäskraften borta...
Blanda bovetemjöl med vatten och antingen svensk (opastöriserad) honung, eller vassla från levande yoghurt- eller kefirkultur för att få igång kulturen lättare (låter man den komma igång av sig själv, så kan det gå snett eller ta längre tid innan balanas infinner sig).
Sedan bara mata på med vatten, mjöl och gärna lite honung eller vassla. Varje dag om den står framme, någon gång per vecka om den är i kylen.
När man bakar, mata upp den till önskad degvätska, ta undan lite som du sparar, tryck i kryddor och allt mjöl du vill ha och lägg i formen. Ha gärna lite husk i om du vill att den ska hålla ihop bättre. Bra om man ska kavla pizzabotten.
Det var lätt att göra, men tradigt att få hål på alla skalen
Bovetesurdegen gör jag precis som vanlig surdeg (utan fuskjäst, och helst inte baka så fort kulturen kommer igång, utan mata gärna på någon vecka).
Enda skillnaden är att man slipper knåda, och att när man bakat in mjölet, ska det INTE INTE INTE jäsa en gång innan det jäser i formen. Vanlig deg kan jäsa om flera gånger, vilket jag upptäckt att denna deg INTE INTE INTE gör. Det jäser bra första gången, och trycker man ihop, så var den jäskraften borta...
Blanda bovetemjöl med vatten och antingen svensk (opastöriserad) honung, eller vassla från levande yoghurt- eller kefirkultur för att få igång kulturen lättare (låter man den komma igång av sig själv, så kan det gå snett eller ta längre tid innan balanas infinner sig).
Sedan bara mata på med vatten, mjöl och gärna lite honung eller vassla. Varje dag om den står framme, någon gång per vecka om den är i kylen.
När man bakar, mata upp den till önskad degvätska, ta undan lite som du sparar, tryck i kryddor och allt mjöl du vill ha och lägg i formen. Ha gärna lite husk i om du vill att den ska hålla ihop bättre. Bra om man ska kavla pizzabotten.
- Bror Duktig
- Inlägg: 14352
- Anslöt: 2008-07-18
Re: Laga mat
rapchic skrev:lasseivägen: vad är det mest avacerade du har gjort?
Du ställer så svåra frågor, min matlagning är nog inte så avancerad, dessutom kommer jag sällan ihåg mina rätter.
T.ex. wok blir alltid olika, beroende på vad jag har.
En enkel favorit, lite fuskig, är fisch & chips, panerar i malda nötter, pomen är halvfabris. till gör jag någon blandning hariicot, broccoli, brysselkål o.s.v gärna någon veganyogurt i kryddas försiktigt. Åsså en god öl till.
Det svåraste jag gjort var nog förlorade ägg, med god sås som toppning.
- lasseivägen
- Inlägg: 4798
- Anslöt: 2009-07-20
- Ort: På havet kaparkapten inte Rövare
Re: Laga mat
nog för förlorade ägg är ju rent utav svårt...
hmm kanske ska göra wok snart, jag har en massa grönsaker i landet som behöver ätas upp som passar i wok.
Bror duktig: gör du ny surdegsgrund för varje nytt bröd? Jag har en och samma surdegsgrund som jag helt enkelt matar (lukas som den heter är snart två år *stolt mamma* ) Jag har funderat på att starta upp en i vete dock (lukas är en rågsurdegsgrund) då aknske jag kan starta en bovete också (i värsta fall får den bo i frysen ofta)
Vet du vad "tempehkulturen" heter på riktigt? då är det kanske enklare att googla tänker jag
hmm kanske ska göra wok snart, jag har en massa grönsaker i landet som behöver ätas upp som passar i wok.
Bror duktig: gör du ny surdegsgrund för varje nytt bröd? Jag har en och samma surdegsgrund som jag helt enkelt matar (lukas som den heter är snart två år *stolt mamma* ) Jag har funderat på att starta upp en i vete dock (lukas är en rågsurdegsgrund) då aknske jag kan starta en bovete också (i värsta fall får den bo i frysen ofta)
Vet du vad "tempehkulturen" heter på riktigt? då är det kanske enklare att googla tänker jag
Re: Laga mat
har meilat om tempehstarter till en i länet som säljer så aknske kan jag testa det snart
Re: Laga mat
En halv näve krossade nötter i en kastrull med grönsaker var inte alls fel. Gjorde test idag med cachew men borde fungera med andra också.
Återgå till Intressanta intressen