Hållbarhet på vatten
3 inlägg
• Sida 1 av 1
Hållbarhet på vatten
Hur länge håller sig vatten i hyfsat bra skick?
Om t.ex. skulle rengöra en plastdunk (avsedd för livsmedel) riktigt ordentligt och
sköljer med kokande vatten och sen fyller den med kokt vatten så mycket att det inte
finns nästan någon luft alls och sen stänger korken och förvarar mörkt men inte
svalt t.ex. i en garderob.
Om t.ex. skulle rengöra en plastdunk (avsedd för livsmedel) riktigt ordentligt och
sköljer med kokande vatten och sen fyller den med kokt vatten så mycket att det inte
finns nästan någon luft alls och sen stänger korken och förvarar mörkt men inte
svalt t.ex. i en garderob.
Hållbarhet på vatten
Ha klor så håller det sig längre.
http://www.civil.se/tips-rad/vatten/
http://www.civil.se/tips-rad/vatten/
Vatten som är rent, rätt behandlat och förvaras svalt och mörkt kan hållas fräscht i närmare ett halvt år.
Hållbarhet på vatten
Konserveringsmedel som Micropur anger att vattnet ska vara OK c:a ett halvår, så vill man ha ett säkerhetslager bör man byta till nytt vatten en gång i halvåret sådär. Istället för att använda kokande vatten i plastbehållare kan man använda Klorin för desinficering, se bara till att skölja ur ordentligt efteråt. Lite kvarvarande Klorin är i och för sig inte farligt (det kan i nödfall användas som vattenrenare) men ger rätt mycket klorsmak.
Vill man inte slösa med dyra medel som Micropur eller Xinix Aqua Care (som har fördelen att det inte smaksätter vattnet så mycket) kan man spara så rent vatten som möjligt, och så koka eller tillsätta vattenrenare då man faktiskt behöver använda vattnet.
---
Sen finns det en formulering hos civil.se som jag funderar över:
Det hänger inte ihop. Kokning av vattnet dödar (i likhet med flera vattenreningspreparat) bakterier samt svampar och parasiter. Men hur var det nu med partiklar och kemikalier, som nämns i den mening som "däremot" tycks syfta till, i jämförelse med vatenreningspreparat? De går väl inte bort vid kokning heller?
Vill man inte slösa med dyra medel som Micropur eller Xinix Aqua Care (som har fördelen att det inte smaksätter vattnet så mycket) kan man spara så rent vatten som möjligt, och så koka eller tillsätta vattenrenare då man faktiskt behöver använda vattnet.
---
Sen finns det en formulering hos civil.se som jag funderar över:
Ovan nämnda preparat tar dock inte bort dålig, smak, partiklar eller kemikalier i vattnet. Kokning av vattnet dödar däremot de flesta bakterier och även parasiter och dess sporer. Det räcker med att vattnet kokar upp.
Det hänger inte ihop. Kokning av vattnet dödar (i likhet med flera vattenreningspreparat) bakterier samt svampar och parasiter. Men hur var det nu med partiklar och kemikalier, som nämns i den mening som "däremot" tycks syfta till, i jämförelse med vatenreningspreparat? De går väl inte bort vid kokning heller?
Återgå till Intressanta intressen