Fritös är inte dyrt.?
34 inlägg
• Sida 1 av 2 • 1, 2
Fritös är inte dyrt.?
blev shockad när jag såg detta hade för mig att de låg över 2000 lappen
http://www.jula.se/search-result/?q=FRIT%C3%96S
349:-
299:-
Ps
Man lär väl spara många tusen kr i månaden istället för att gå ut och betala upp till 80-90 kr per måltid på värdelösa skit ställen där de är super otrevliga när man kan göra det stjälv hemma istället
Man kan väl fritera pommez och Falafel och allt man vill med den.?
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Falafel_small.jpg
Sådan där frityrolja går väl att köpa på Konsum eller liknade.?
Eller kan man använda vanlig hederlig raps-olja .?
såg här
¤ Olivolja 190°C
¤ Sesamolja 215°C
¤ Majsolja 236°C
¤ Rapsolja 238°C
¤ Solrosolja 246°C
Men i vilken temp skall man fritera pommez eller liknade då.?
![Surprised :o](http://www.aspergerforum.se/images/smilies/icon_surprised.gif)
http://www.jula.se/search-result/?q=FRIT%C3%96S
349:-
![Bild](http://s1.postimage.org/vb2w9.jpg)
299:-
![Bild](http://s2.postimage.org/oRMCr.jpg)
Ps
Man lär väl spara många tusen kr i månaden istället för att gå ut och betala upp till 80-90 kr per måltid på värdelösa skit ställen där de är super otrevliga när man kan göra det stjälv hemma istället
![Wink :wink:](http://www.aspergerforum.se/images/smilies/icon_wink.gif)
Man kan väl fritera pommez och Falafel och allt man vill med den.?
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Falafel_small.jpg
Sådan där frityrolja går väl att köpa på Konsum eller liknade.?
Eller kan man använda vanlig hederlig raps-olja .?
![Bild](http://s1.postimage.org/vbrsA.jpg)
såg här
¤ Olivolja 190°C
¤ Sesamolja 215°C
¤ Majsolja 236°C
¤ Rapsolja 238°C
¤ Solrosolja 246°C
Men i vilken temp skall man fritera pommez eller liknade då.?
En vanlig standardfritering görs på 190°C med köpta frysta pommes.
En mer avancerad men godare fritering görs på rå potatis.
1. Skär potatisen i stavar.
2. Koka i fem minuter och låt svalna.
3. Fritera på 130°C i fem minuter och låt svalna.
4. Fritera på 190°C tills de får en fin färg.
5. Salta och ät.
Solrosolja är den bästa oljan att fritera med. Den har en lång livslängd. Olivolja ska aldrig användas till fritering eller stekning. Den bildar farliga ämnen vid upphetttning.
Fritering kan vara en livsfarlig sysselsättning. Ha alltid ett lock i närheten om en brand skulle uppstå. En brandsläckare rekommenderas också. Motorisk klumpighet och fritering ska ej kombineras.
En mer avancerad men godare fritering görs på rå potatis.
1. Skär potatisen i stavar.
2. Koka i fem minuter och låt svalna.
3. Fritera på 130°C i fem minuter och låt svalna.
4. Fritera på 190°C tills de får en fin färg.
5. Salta och ät.
Solrosolja är den bästa oljan att fritera med. Den har en lång livslängd. Olivolja ska aldrig användas till fritering eller stekning. Den bildar farliga ämnen vid upphetttning.
Fritering kan vara en livsfarlig sysselsättning. Ha alltid ett lock i närheten om en brand skulle uppstå. En brandsläckare rekommenderas också. Motorisk klumpighet och fritering ska ej kombineras.
- junkandshit
- Inlägg: 465
- Anslöt: 2007-09-05
Går också att fritera i vanlig kastrull, men lite besvärligare att håla temperaturen.
Man har kastullen på inre plattorna för att minska risken att välta ut oljan. Potatis strimlorna tas upp med en hålslev.
Blir jäkligt god pomes, särskilt på färskpotatis. Har inte gjort på säkert 8 år, men ungarna älskade den hemmagjorda.
Man har kastullen på inre plattorna för att minska risken att välta ut oljan. Potatis strimlorna tas upp med en hålslev.
Blir jäkligt god pomes, särskilt på färskpotatis. Har inte gjort på säkert 8 år, men ungarna älskade den hemmagjorda.
- lasseivägen
- Inlägg: 4798
- Anslöt: 2009-07-20
- Ort: På havet kaparkapten inte Rövare
imperativ skrev:Fritera inte inne i din bostad om du vill slippa fettoset! Det luktar vidrigt och tränger in i precis allt. Det är min erfarenhet av att fritera i hemmet.
Fan låter som en perfekt grej att fritera och sedan bjuda polarna på Pommez och till.?
det och några Heniken till detta Wow.
![Wink :wink:](http://www.aspergerforum.se/images/smilies/icon_wink.gif)
![Bild](http://s4.postimage.org/Kb7oJ.jpg)
Fast vete fan om det går att köpa vanlig falafel i tydligen men går sådana att fritera då slänga i fritösen.?
![Bild](http://s3.postimage.org/5Ick9.jpg)
fast då så skall man ha Aioli eller Homus till detta ju går det att köpa i en vanlig affär-.??
![Bild](http://s3.postimage.org/5IBgA.jpg)
![Bild](http://s1.postimage.org/ys_nS.jpg)
MsTibbs skrev:Jag skall undvika att köpa en, inte nyttigt.
så du går hellre ut och betalar 90 kr för lite pommez med Falafel.
![Surprised :o](http://www.aspergerforum.se/images/smilies/icon_surprised.gif)
där jag bor så tar de otrevliga jävlarna så mycket som 90 kr för en liten måltid av detta
![Surprised :o](http://www.aspergerforum.se/images/smilies/icon_surprised.gif)
Pizza ligger också på ca 80-90 kr inte blir det bättre av att min polare vägrar att äta Thai-wok för 65 kr och vill alltid gå till det skit stället av maniska skäl för att äta vanlig fläskfile talrik.
![Mad :x icon](http://www.aspergerforum.se/images/smilies/icon_mad.gif)
90 kr och inte direkt stor måltid heller
![Bild](http://s3.postimage.org/5JAD9.jpg)
Otrevliga,asociala är de också och skriker som en skock apor och är högljuda .!
Bevis på det min bror var på det stället för många år sedan eller 8 år sedan och bad de ta bort Meny skylten utanför som inte gällde längre.
Min bror bekräftade då att de var jävligt spydiga och otrevliga och ville inte käka där .
Varför är vissa kristna syrianer från mellan östern så satans otrevliga.?
De har på sig sådana där stora bling bling Guld Syrian krucifix.
[mod]Mats:
Jag vill bara påpeka vikten av att inte uttrycka sig kränkande och generalisera. Nu tolkar jag det här inlägget som att det handlar om ett specifikt matställe, inte om kristna syrianer i allmänhet. Och att vara kritisk till ett enskilt matställe är tillåtet.
Tänk bara på att inte generellt påstå att de som tillhör någon speciell folkgrupp är "satans otrevliga" eller liknande.[/mod]
claria skrev:vad skall du göra med oljan sen den är förbrukad?
lär bli stopp i avloppet!
hör med din lokala återvinningsstation först.
Oljan är ju brännbar så man kan hälla den i en petflaska eller liknande och slänga i vanliga soporna.
Om man vill kan man såklart åka till sopstationen och lämna den, men det låter (enligt mig) väldigt extremt.
Truly skrev:claria skrev:vad skall du göra med oljan sen den är förbrukad?
lär bli stopp i avloppet!
hör med din lokala återvinningsstation först.
Oljan är ju brännbar så man kan hälla den i en petflaska eller liknande och slänga i vanliga soporna.
Om man vill kan man såklart åka till sopstationen och lämna den, men det låter (enligt mig) väldigt extremt.
har googlat lite.
många kommuner har den policyn att slänga mindre mängder i soporna
handlar det om litrar kan man slänga det i returcontainarna (välbuteljerat förstås) eller i soporna (stenålder).
det börjar dock röra på sig lite i matoljefrågan och en del kommuner vill att man lämnar den i återvinningscentralen (som miljöfarligt avfall)
för har den friterats i måste den dock renas (helst) innan den bränns
http://www.miljohjalpen.se/matolja.php
kommer att hända en del framöver. kostnaderna för avloppsrening kommer till stor del från fett.
intressant tråd detta
Vi har haft fritös nu i många herrans år. Supersmidigt, och väldigt gott. =)
Vi kör alltid bara på högsta temperatur och tills det fått fin färg, funkar alltid.
Det godaste jag vet att fritera är vanlig kycklingfilé doppad i frityrmixen man kan köpa i kineshyllan, och fritera tills det fått tjusig färg. Kycklingen ska inte kryddas eller förstekas eller något, bara doppa i mixen och släng i fritösen. Servera gärna med hemmagjord aioli (majonnäs + vitlök + salt, peppar och torkad eller färsk persilja). Finns inget godare. =D
Sedan kan man göra langos, munkar, etc etc.
Och har förövrigt aldrig haft problem med stekos eller liknande. Allt sätter sig på locket (som är supersvinigt och jättesvårt att rengöra så jag skiter i det).
Vi kör alltid bara på högsta temperatur och tills det fått fin färg, funkar alltid.
Det godaste jag vet att fritera är vanlig kycklingfilé doppad i frityrmixen man kan köpa i kineshyllan, och fritera tills det fått tjusig färg. Kycklingen ska inte kryddas eller förstekas eller något, bara doppa i mixen och släng i fritösen. Servera gärna med hemmagjord aioli (majonnäs + vitlök + salt, peppar och torkad eller färsk persilja). Finns inget godare. =D
Sedan kan man göra langos, munkar, etc etc.
Och har förövrigt aldrig haft problem med stekos eller liknande. Allt sätter sig på locket (som är supersvinigt och jättesvårt att rengöra så jag skiter i det).
- guilliotine
- Inlägg: 86
- Anslöt: 2009-10-15
guilliotine skrev:Vi har haft fritös nu i många herrans år. Supersmidigt, och väldigt gott. =)
Vi kör alltid bara på högsta temperatur och tills det fått fin färg, funkar alltid.
Det godaste jag vet att fritera är vanlig kycklingfilé doppad i frityrmixen man kan köpa i kineshyllan, och fritera tills det fått tjusig färg. Kycklingen ska inte kryddas eller förstekas eller något, bara doppa i mixen och släng i fritösen. Servera gärna med hemmagjord aioli (majonnäs + vitlök + salt, peppar och torkad eller färsk persilja). Finns inget godare. =D
Sedan kan man göra langos, munkar, etc etc.
Och har förövrigt aldrig haft problem med stekos eller liknande. Allt sätter sig på locket (som är supersvinigt och jättesvårt att rengöra så jag skiter i det).
Men falafel går det att handla var som helst och är det bara att fritera då?
![Bild](http://s2.postimage.org/s4Ezr.jpg)
går alla dessa att fritera eller är det bara vissa av dem.?
guilliotine skrev:Vi har haft fritös nu i många herrans år. Supersmidigt, och väldigt gott. =)
Vi kör alltid bara på högsta temperatur och tills det fått fin färg, funkar alltid.
Det godaste jag vet att fritera är vanlig kycklingfilé doppad i frityrmixen man kan köpa i kineshyllan, och fritera tills det fått tjusig färg. Kycklingen ska inte kryddas eller förstekas eller något, bara doppa i mixen och släng i fritösen. Servera gärna med hemmagjord aioli (majonnäs + vitlök + salt, peppar och torkad eller färsk persilja). Finns inget godare. =D
Sedan kan man göra langos, munkar, etc etc.
Och har förövrigt aldrig haft problem med stekos eller liknande. Allt sätter sig på locket (som är supersvinigt och jättesvårt att rengöra så jag skiter i det).
Men detta lock värkar ju absorbera och stötta bort en del av ångan.?
![Bild](http://s1.postimage.org/yNRU9.jpg)
Lär bli som en Micro.? 340 kr micro kostar dessutom mera
skumt att inte fler har fritös hemma ändå
![Surprised :o](http://www.aspergerforum.se/images/smilies/icon_surprised.gif)
Men det kanske är roligare att gå ut och betala 90 kr för en Falafel talrik?
på vissa ställen så kan man ju få pröjsa ca 60 kr bara för en talrik med Pommez och bearnesås
Ps man kan väl även fritera Schnitzel också eller ska det stekas.?
![Bild](http://s2.postimage.org/s5jYS.jpg)
Ps detta kan kosta uppåt 50 kr på vissa ställen då bara detta.
![Bild](http://s4.postimage.org/KuVz9.jpg)
Jag tror all falafel går att fritera. Kan inte komma på någon anledning till varför det inte skulle fungera. =)
Och schnitzel går också att fritera, utan problem. Likaså kycklingklubbor, diverse grönsaker, vårullar, potatiskroketter, fiskpinnar, etc. När man väl har en fritös så blir att man experimenterar en hel del, det är jättekul. Min pappa friterade potatismos t.ex.
Vår fritös är närmast antik, så den har inte tjusiga funktioner som absorberande lock eller liknande, men finns det så låter det ju toppen. =)
Och schnitzel går också att fritera, utan problem. Likaså kycklingklubbor, diverse grönsaker, vårullar, potatiskroketter, fiskpinnar, etc. När man väl har en fritös så blir att man experimenterar en hel del, det är jättekul. Min pappa friterade potatismos t.ex.
Vår fritös är närmast antik, så den har inte tjusiga funktioner som absorberande lock eller liknande, men finns det så låter det ju toppen. =)
- guilliotine
- Inlägg: 86
- Anslöt: 2009-10-15
guilliotine skrev:Jag tror all falafel går att fritera. Kan inte komma på någon anledning till varför det inte skulle fungera. =)
Och schnitzel går också att fritera, utan problem. Likaså kycklingklubbor, diverse grönsaker, vårullar, potatiskroketter, fiskpinnar, etc. När man väl har en fritös så blir att man experimenterar en hel del, det är jättekul. Min pappa friterade potatismos t.ex.
Vår fritös är närmast antik, så den har inte tjusiga funktioner som absorberande lock eller liknande, men finns det så låter det ju toppen. =)
Bra då slipper man sitta och äta på otrevliga kebab ställen.
![Smile :)](http://www.aspergerforum.se/images/smilies/icon_smile.gif)
där det känns som att sitta i någons hem och äta där de skriker och kollar TV på högsta volym.
hoppas verkligen på mera av dessa ställen i framtiden
![Bild](http://s4.postimage.org/KAgir.jpg)
![Bild](http://s1.postimage.org/yXIZJ.jpg)
![Bild](http://s4.postimage.org/KAnMS.jpg)
+
![Bild](http://s4.postimage.org/KAsM9.jpg)
- Savanten Svante
- Frivilligt inaktiverad
- Inlägg: 10005
- Anslöt: 2007-03-13
- Ort: Utility muffin research kitchen
Jag har funderat på fritös eftersom det är säkrare än att fritera i kastrull, men det finns en STOR risk till personligt missbrukande. Så jag tror att det är bäst att jag avstår.
Finns annars många fina mat och bakverk som man kan fritera. Själv minns jag mammas anisbockar vid jul..
Om man friterar potatis kan man skölja av bitarna under vatten och torka dem med hushållspapper för att få bort överflödig stärkelse.
Så torr potatis (stärkelserik) som möjligt är bäst att fritera.
![Smile :)](http://www.aspergerforum.se/images/smilies/icon_smile.gif)
Finns annars många fina mat och bakverk som man kan fritera. Själv minns jag mammas anisbockar vid jul..
Om man friterar potatis kan man skölja av bitarna under vatten och torka dem med hushållspapper för att få bort överflödig stärkelse.
Så torr potatis (stärkelserik) som möjligt är bäst att fritera.
Titti skrev:Truly skrev:Vår fritös låg nog i prisklassen ca 500kr. Tycker den är kalasbra att ha med tanke på att barnen behöver ha MYCKET extra fett.
Jo, barnen behöver mycket mer fett än vuxna (som också behöver mer fett än många tror) men varför ska någon enda äta pommes frites?
Ja, alltså när jag skriver "barnen" så menar jag MINA barn. De har ju sina sjukdomar. De behöver ha ca 50% mer fett än friska barn. Och de behöver också ha mer kolisar än friska barn (och människor).
Att fritera är då att "slå två flugor i en smäll" så att säga.
![Wink ;)](http://www.aspergerforum.se/images/smilies/icon_wink.gif)
hej
de oljor fett som är bra rapsolja(innehåller viss del omega 3) samt olivolja,
går inte att fritera i. finns säkert fler.
det man friterar i är inte de bästa fetterna. ex solrosolja som används till chips ingen människa (stor eller liten) skall leva på hög fett kolisdiet.
finns nåt som heter metabolt syndrom (fått lära mig det i år)
look it up
man skall undvika snabba kolhydrater (ex potatis)....ja detär ju inget nytt precis...
de oljor fett som är bra rapsolja(innehåller viss del omega 3) samt olivolja,
går inte att fritera i. finns säkert fler.
det man friterar i är inte de bästa fetterna. ex solrosolja som används till chips ingen människa (stor eller liten) skall leva på hög fett kolisdiet.
finns nåt som heter metabolt syndrom (fått lära mig det i år)
look it up
man skall undvika snabba kolhydrater (ex potatis)....ja detär ju inget nytt precis...