Frågade politikerna inför valrörelsen
1 inlägg
• Sida 1 av 1
Frågade politikerna inför valrörelsen
Jag hoppas ni andra engagerar er politiskt i valrörelsen. 22 mars skickade jag följande brev till samtliga riksdagspartier :
"Jag är förbryllad över debatten om att minska antalet personer som har glädje av personlig assistans. Det finns nämligen ett enkelt sätt att skaffa pengar.
Många personer som deltar i Daglig Verksamhet enligt Lagen om Stöd och Service är både arbetsföra och vill bli överförda till arbetsmarknadspolitisk insats. Men personalen vägrar för att trygga sina egna jobb.
Just det ja, överför klienter till arbetslivet så frigörs resurser till dem som behöver assistansersättning."
S, M och KD har inte svarat.
*
Från C fick jag följande svar :
"Vi håller med dig om att det behövs ett större fokus på hur personer med funktionsnedsättning kan få bättre möjligheter att delta i samhället och försörja sig själva. Ett av de viktigaste sätten att få fler människor i arbete handlar om att sänka kostnaderna för att anställa genom exempelvis sänkta arbetsgivaravgifter. Centerpartiet har länge drivit frågan om att konkurrensutsätta Arbetsförmedlingen och låta fler aktörer få förmedla jobben. På detta sätt kan utförare specialisera sig på att förmedla jobb åt särskilda grupper, som exempelvis personer med funktionsnedsättning.
Också företagande är ett bra sätt för människor att bryta sitt utanförskap. Men personer med funktionsnedsättning har idag nästan inga möjligheter att starta eget företag. Även om både viljan, kunskapen och idéerna finns, är risken stor att bli av med det stöd man har behov av eller att stödet inte är anpassat för eget företagande. Möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att driva företag måste därför förbättras. Det kan exempelvis handla om att få färdtjänst i samband med företagandet eller anpassning av arbetsplatsen.
Det behövs också förbättrade möjligheter till utbildning för personer med funktionsnedsättning. För den som går eller har gått i gymnasiesärskolan måste det bli enklare att studera vidare och komma ut på arbetsmarknaden. Det handlar bland annat om möjligheten att finansiera sina studier."
Så jag skrev :
"Ditt svar fick mig att tänka på sociala kooperativ. För att hitta på ett exempel. Kommunen sluter avtal med patientförening och arbetsmarknadsverket. De som deltar i det sociala kooperativet har i uppgift att hålla kommunal idrottsanläggning bemannad, men kommunen bryr sig ej om vilken person som faktiskt finns på plats, bara driften fungerar."
*
Från MP fick jag följande svar :
"Frågor gällande LSS och assistans är givetvis ytterst viktiga. På grund av att dessa frågor är så avgörande för de individer som berörs är det viktigt att förändringar av lagar och regler görs med försiktighet och med goda underlag. Regeringen har tidigare tillsatt en utredning med uppdrag att se över assistansersättningen i socialförsäkringsbalken (SFB) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), vars resultat ska presenteras senast 1:a oktober 2018.
Den senaste tiden har det dock blivit uppenbart att de domar som kommit från högsta förvaltningsdomstolen (HFD) om personlig assistans har lett till en praxis som får stora personliga konsekvenser för brukarna, och för deras möjligheter att leva ett självständigt liv på ett sätt som inte var tanken med LSS-lagstiftningen från början. Detta är naturligtvis allvarligt och något som Miljöpartiet menar behöver åtgärdas så fort som möjligt. Regeringen tar nu därför skyndsamt fram förslag på en lagändring som ska säkra assistans även för väntetid och beredskap – så som är intentionen med LSS. Regeringen planerar att ha lagförslagen på plats redan innan jul. Miljöpartiet vill att alla människor ska kunna leva värdiga liv, oavsett funktionsförmåga.
Vi utvecklar ständigt vår politik inom sociala frågor och ser ett behov av fortsatt politikutveckling internt när det kommer till assistans och LSS, för att kunna uppnå Miljöpartiets vision om ett samhälle som är tillgängligt för alla. På vår senaste kongress (våren 2017) röstades följande beslut på området igenom och är därigenom från och med nu en del av MP:s politiska arbete:
1. att MP ska verka för att regelverket förändras så att medicinering i form av exempelvis sondmatning inte ses som egenvård och därigenom blir assistansberättigad tid.
2. att MP ska verka för att Försäkringskassan ges huvudansvaret för att föra en dialog med kommunernas socialtjänst om de ärenden där de bedömer att assistanstiden understiger 20 timmar i syfte att så få som möjligt ska hamna mellan stolarna.
3. att alla universitet och högskolor ska ha tillgång till funktionshindersamordnare.
Vårt arbete med att se till att människor inte hamnar mellan stolarna fortsätter och vi kommer fortsatt att stå upp för alla människors lika värde och en rättvis välfärd."
Så jag skrev :
"På vilket sätt vill partiet straffa de anställda som åsidosätter sin skyldighet att hjälpa arbetsföra klienter att bli överförda till arbetsmarknadspolitisk insats?"
*
Från V fick jag följande svar :
"Tack för ditt mejl. För Vänsterpartiet är människors lika värde en grundläggande utgångspunkt och alla människor har kunskaper, förmågor och erfarenheter som är viktiga för samhället. Tillgänglighet och delaktighet är en fråga om att ge alla medborgare samma demokratiska rättigheter och möjligheter i samhället.
Vänsterpartiet ser med mycket stor oro på den utveckling som sker idag. Vi anser att situationen är så akut att alla partier måste ta sitt ansvar och samarbeta för att få fram en ny lagstiftning. Det är varken acceptabelt eller värdigt ett välfärdsland som Sverige att människors vardag och tillvaro kullkastas på det sättet vi nu bevittnar. Vänsterpartiet kommer fortsätta kämpa för en väl utbyggd välfärd och en LSS att lita på.
Ur vår valplattform: ”Vår gemensamma välfärd ska skapa frihet för alla, ge oss möjlighet att leva goda liv. Den som lever sitt liv med en normbrytande funktionalitet ska förstås ha samma möjlighet till ett gott liv som alla andra. Därför måste lagstiftningen om LSS efterlevas. LSS är en frihets- och rättighetsreform som måste värnas och förstärkas. Vi vill se ett statligt huvudmannaskap för LSS för att kunna värna en jämlik hantering över hela landet.”
Valplattformen i sin helhet hittar du här:
http://www.vansterpartiet.se/assets/Val ... ut-ren.pdf
Här kan du läsa mer:
http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lag ... g_H5022942
http://www.vansterpartiet.se/hojd-ersat ... -assistans
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/JP7 ... lss-krisen "
Så jag skrev :
"På vilket sätt vill partiet straffa de anställda som åsidosätter sin skyldighet att hjälpa arbetsföra klienter att bli överförda till arbetsmarknadspolitisk insats?"
*
Från L fick jag följande svar :
"LSS är en hjärtefråga för oss Liberaler. Självklart ska de som vill och kan jobba få göra det. Vi är också för att man ska få pröva att jobba, utan att förlorar sitt ersättningstillstånd. Om man inte behöver hjälp finns det massa som gör - så det råder ingen brist på personer i behov."
Så jag skrev :
"På vilket sätt vill partiet straffa de anställda som åsidosätter sin skyldighet att hjälpa arbetsföra klienter att bli överförda till arbetsmarknadspolitisk insats?"
Nytt brev från L :
"Partiet har inte tagit ställning till hur detta ska hanteras. Troligen sköt det bäst på lokal, eller möjligen länsnivå, inte riks-nivå. Vad tror du om det?"
Nytt brev från mig till L :
"Vad jag tror? Att personalen kommer att fortsätta sköta sitt jobb. Arbetsföra klienter begär överföring till arbetsmarknadspolitisk insats. Men inget händer eftersom personalen vill behålla de patienter som innebär föga arbetsinsats.
Om du kontaktar patientorganisationer så lär du nog få ytterligare info om hur tokigt det är.
Och från skattebetalarnas sida är det heltokigt. Att deltaga i daglig verksamhet enligt LSS kostar en hel del men bidrar ej till BNP."
(tyvärr såg jag först i efterhand att jag råkade skriva "sköta" i stället för "missköta)
*
Från SD fick jag följande svar :
"Vi strävar efter ett samhälle där personer med funktionsnedsättning (vare sig det handlar om fysisk eller psykisk sådan) får det stöd som behövs och ges möjligheter till goda levnadsvillkor. Det är vår åsikt att staten, landstingen och kommunerna har ett gemensamt ansvar för att personer med funktionsnedsättning ska kunna vara delaktiga i samhället på lika villkor som alla andra. Vi har därför förslag och gör satsningar både inom kommunpolitik, landstingspolitik och rikspolitik som syftar till att förbättra livssituationen för personer med funktionsnedsättning. Inte minst är det viktigt att de som kan och vill arbeta i viss utsträckning ska få möjlighet att göra det. Därför föreslår vi bland annat något som kallas för flexjobb.
Istället för att återge alla våra olika förslag som syftar till att förbättra för funktionsnedsatta lämnar jag länkar till tre dokument, och hänvisar till de relevanta sidorna. Jag tror att du får en någorlunda god inblick i vad vi vill göra för de som har funktionsnedsättning genom att läsa dessa sidor.
Vår budgetmotion för 2018 (riksdagen) sidorna 43, 54, 69-71, 79: https://sd.se/wp-content/uploads/2017/1 ... t-2018.pdf
Vårt kommunpolitiska inriktningsprogram sidorna 48-49: https://sd.se/wp-content/uploads/2017/0 ... m-2016.pdf
Vårt landstingspolitiska inriktningsprogram sidorna 8-14, 37: https://sd.se/wp-content/uploads/2017/0 ... m-2016.pdf "
Så jag skrev :
"På vilket sätt vill partiet straffa de anställda som åsidosätter sin skyldighet att hjälpa arbetsföra klienter att bli överförda till arbetsmarknadspolitisk insats?"
Nytt brev från SD :
"Vi som parti har inte ett arbetsgivaransvar och kan därmed inte agera gentemot anställda som missköter sitt jobb. Vi förutsätter dock att arbetsgivaren vidtar lämpliga åtgärder i de fall då anställda inte sköter sina åtaganden och/eller inte följer direktiv och regelverk.
I de fall det handlar om tjänstemän i den offentliga sektorn så föreslår vi att det görs en utredning gällande tjänstefelslagstiftningen och att tjänstemannaansvar återinförs. Genom detta vill vi komma åt problemet med att tjänstemän kan missbruka eller försumma sitt ansvar. Läs gärna mer om våra förslag gällande tjänstemannaansvar i denna motion: http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lag ... t_H5023843 "
"Jag är förbryllad över debatten om att minska antalet personer som har glädje av personlig assistans. Det finns nämligen ett enkelt sätt att skaffa pengar.
Många personer som deltar i Daglig Verksamhet enligt Lagen om Stöd och Service är både arbetsföra och vill bli överförda till arbetsmarknadspolitisk insats. Men personalen vägrar för att trygga sina egna jobb.
Just det ja, överför klienter till arbetslivet så frigörs resurser till dem som behöver assistansersättning."
S, M och KD har inte svarat.
*
Från C fick jag följande svar :
"Vi håller med dig om att det behövs ett större fokus på hur personer med funktionsnedsättning kan få bättre möjligheter att delta i samhället och försörja sig själva. Ett av de viktigaste sätten att få fler människor i arbete handlar om att sänka kostnaderna för att anställa genom exempelvis sänkta arbetsgivaravgifter. Centerpartiet har länge drivit frågan om att konkurrensutsätta Arbetsförmedlingen och låta fler aktörer få förmedla jobben. På detta sätt kan utförare specialisera sig på att förmedla jobb åt särskilda grupper, som exempelvis personer med funktionsnedsättning.
Också företagande är ett bra sätt för människor att bryta sitt utanförskap. Men personer med funktionsnedsättning har idag nästan inga möjligheter att starta eget företag. Även om både viljan, kunskapen och idéerna finns, är risken stor att bli av med det stöd man har behov av eller att stödet inte är anpassat för eget företagande. Möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att driva företag måste därför förbättras. Det kan exempelvis handla om att få färdtjänst i samband med företagandet eller anpassning av arbetsplatsen.
Det behövs också förbättrade möjligheter till utbildning för personer med funktionsnedsättning. För den som går eller har gått i gymnasiesärskolan måste det bli enklare att studera vidare och komma ut på arbetsmarknaden. Det handlar bland annat om möjligheten att finansiera sina studier."
Så jag skrev :
"Ditt svar fick mig att tänka på sociala kooperativ. För att hitta på ett exempel. Kommunen sluter avtal med patientförening och arbetsmarknadsverket. De som deltar i det sociala kooperativet har i uppgift att hålla kommunal idrottsanläggning bemannad, men kommunen bryr sig ej om vilken person som faktiskt finns på plats, bara driften fungerar."
*
Från MP fick jag följande svar :
"Frågor gällande LSS och assistans är givetvis ytterst viktiga. På grund av att dessa frågor är så avgörande för de individer som berörs är det viktigt att förändringar av lagar och regler görs med försiktighet och med goda underlag. Regeringen har tidigare tillsatt en utredning med uppdrag att se över assistansersättningen i socialförsäkringsbalken (SFB) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), vars resultat ska presenteras senast 1:a oktober 2018.
Den senaste tiden har det dock blivit uppenbart att de domar som kommit från högsta förvaltningsdomstolen (HFD) om personlig assistans har lett till en praxis som får stora personliga konsekvenser för brukarna, och för deras möjligheter att leva ett självständigt liv på ett sätt som inte var tanken med LSS-lagstiftningen från början. Detta är naturligtvis allvarligt och något som Miljöpartiet menar behöver åtgärdas så fort som möjligt. Regeringen tar nu därför skyndsamt fram förslag på en lagändring som ska säkra assistans även för väntetid och beredskap – så som är intentionen med LSS. Regeringen planerar att ha lagförslagen på plats redan innan jul. Miljöpartiet vill att alla människor ska kunna leva värdiga liv, oavsett funktionsförmåga.
Vi utvecklar ständigt vår politik inom sociala frågor och ser ett behov av fortsatt politikutveckling internt när det kommer till assistans och LSS, för att kunna uppnå Miljöpartiets vision om ett samhälle som är tillgängligt för alla. På vår senaste kongress (våren 2017) röstades följande beslut på området igenom och är därigenom från och med nu en del av MP:s politiska arbete:
1. att MP ska verka för att regelverket förändras så att medicinering i form av exempelvis sondmatning inte ses som egenvård och därigenom blir assistansberättigad tid.
2. att MP ska verka för att Försäkringskassan ges huvudansvaret för att föra en dialog med kommunernas socialtjänst om de ärenden där de bedömer att assistanstiden understiger 20 timmar i syfte att så få som möjligt ska hamna mellan stolarna.
3. att alla universitet och högskolor ska ha tillgång till funktionshindersamordnare.
Vårt arbete med att se till att människor inte hamnar mellan stolarna fortsätter och vi kommer fortsatt att stå upp för alla människors lika värde och en rättvis välfärd."
Så jag skrev :
"På vilket sätt vill partiet straffa de anställda som åsidosätter sin skyldighet att hjälpa arbetsföra klienter att bli överförda till arbetsmarknadspolitisk insats?"
*
Från V fick jag följande svar :
"Tack för ditt mejl. För Vänsterpartiet är människors lika värde en grundläggande utgångspunkt och alla människor har kunskaper, förmågor och erfarenheter som är viktiga för samhället. Tillgänglighet och delaktighet är en fråga om att ge alla medborgare samma demokratiska rättigheter och möjligheter i samhället.
Vänsterpartiet ser med mycket stor oro på den utveckling som sker idag. Vi anser att situationen är så akut att alla partier måste ta sitt ansvar och samarbeta för att få fram en ny lagstiftning. Det är varken acceptabelt eller värdigt ett välfärdsland som Sverige att människors vardag och tillvaro kullkastas på det sättet vi nu bevittnar. Vänsterpartiet kommer fortsätta kämpa för en väl utbyggd välfärd och en LSS att lita på.
Ur vår valplattform: ”Vår gemensamma välfärd ska skapa frihet för alla, ge oss möjlighet att leva goda liv. Den som lever sitt liv med en normbrytande funktionalitet ska förstås ha samma möjlighet till ett gott liv som alla andra. Därför måste lagstiftningen om LSS efterlevas. LSS är en frihets- och rättighetsreform som måste värnas och förstärkas. Vi vill se ett statligt huvudmannaskap för LSS för att kunna värna en jämlik hantering över hela landet.”
Valplattformen i sin helhet hittar du här:
http://www.vansterpartiet.se/assets/Val ... ut-ren.pdf
Här kan du läsa mer:
http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lag ... g_H5022942
http://www.vansterpartiet.se/hojd-ersat ... -assistans
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/JP7 ... lss-krisen "
Så jag skrev :
"På vilket sätt vill partiet straffa de anställda som åsidosätter sin skyldighet att hjälpa arbetsföra klienter att bli överförda till arbetsmarknadspolitisk insats?"
*
Från L fick jag följande svar :
"LSS är en hjärtefråga för oss Liberaler. Självklart ska de som vill och kan jobba få göra det. Vi är också för att man ska få pröva att jobba, utan att förlorar sitt ersättningstillstånd. Om man inte behöver hjälp finns det massa som gör - så det råder ingen brist på personer i behov."
Så jag skrev :
"På vilket sätt vill partiet straffa de anställda som åsidosätter sin skyldighet att hjälpa arbetsföra klienter att bli överförda till arbetsmarknadspolitisk insats?"
Nytt brev från L :
"Partiet har inte tagit ställning till hur detta ska hanteras. Troligen sköt det bäst på lokal, eller möjligen länsnivå, inte riks-nivå. Vad tror du om det?"
Nytt brev från mig till L :
"Vad jag tror? Att personalen kommer att fortsätta sköta sitt jobb. Arbetsföra klienter begär överföring till arbetsmarknadspolitisk insats. Men inget händer eftersom personalen vill behålla de patienter som innebär föga arbetsinsats.
Om du kontaktar patientorganisationer så lär du nog få ytterligare info om hur tokigt det är.
Och från skattebetalarnas sida är det heltokigt. Att deltaga i daglig verksamhet enligt LSS kostar en hel del men bidrar ej till BNP."
(tyvärr såg jag först i efterhand att jag råkade skriva "sköta" i stället för "missköta)
*
Från SD fick jag följande svar :
"Vi strävar efter ett samhälle där personer med funktionsnedsättning (vare sig det handlar om fysisk eller psykisk sådan) får det stöd som behövs och ges möjligheter till goda levnadsvillkor. Det är vår åsikt att staten, landstingen och kommunerna har ett gemensamt ansvar för att personer med funktionsnedsättning ska kunna vara delaktiga i samhället på lika villkor som alla andra. Vi har därför förslag och gör satsningar både inom kommunpolitik, landstingspolitik och rikspolitik som syftar till att förbättra livssituationen för personer med funktionsnedsättning. Inte minst är det viktigt att de som kan och vill arbeta i viss utsträckning ska få möjlighet att göra det. Därför föreslår vi bland annat något som kallas för flexjobb.
Istället för att återge alla våra olika förslag som syftar till att förbättra för funktionsnedsatta lämnar jag länkar till tre dokument, och hänvisar till de relevanta sidorna. Jag tror att du får en någorlunda god inblick i vad vi vill göra för de som har funktionsnedsättning genom att läsa dessa sidor.
Vår budgetmotion för 2018 (riksdagen) sidorna 43, 54, 69-71, 79: https://sd.se/wp-content/uploads/2017/1 ... t-2018.pdf
Vårt kommunpolitiska inriktningsprogram sidorna 48-49: https://sd.se/wp-content/uploads/2017/0 ... m-2016.pdf
Vårt landstingspolitiska inriktningsprogram sidorna 8-14, 37: https://sd.se/wp-content/uploads/2017/0 ... m-2016.pdf "
Så jag skrev :
"På vilket sätt vill partiet straffa de anställda som åsidosätter sin skyldighet att hjälpa arbetsföra klienter att bli överförda till arbetsmarknadspolitisk insats?"
Nytt brev från SD :
"Vi som parti har inte ett arbetsgivaransvar och kan därmed inte agera gentemot anställda som missköter sitt jobb. Vi förutsätter dock att arbetsgivaren vidtar lämpliga åtgärder i de fall då anställda inte sköter sina åtaganden och/eller inte följer direktiv och regelverk.
I de fall det handlar om tjänstemän i den offentliga sektorn så föreslår vi att det görs en utredning gällande tjänstefelslagstiftningen och att tjänstemannaansvar återinförs. Genom detta vill vi komma åt problemet med att tjänstemän kan missbruka eller försumma sitt ansvar. Läs gärna mer om våra förslag gällande tjänstemannaansvar i denna motion: http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lag ... t_H5023843 "
- GHIJohansson
- Inlägg: 37
- Anslöt: 2011-04-24
Återgå till Övriga Aspergerfrågor