Förhöjt kolestererol, bra mat man kan äta.

Om livet i relation till sig själv och samhällets förväntningar.

 Moderatorer: Alien, atoms

Förhöjt kolestererol, bra mat man kan äta.

Inläggav elle » 2013-06-02 17:13:38

Flawed skrev:Var jag full när jag startade den där tråden?

minneslucka ?
elle
 
Inlägg: 8128
Anslöt: 2011-01-09
Ort: Supernova

Förhöjt kolestererol, bra mat man kan äta.

Inläggav Kruppe » 2013-06-02 19:05:02

Potatis har högre glykemiskt index än pasta som är al dente (kanske 1-2 minuter kortare tid i uppkokat vatten - men inte kokande efter man lagt i pastan). Det kan ju vara ett tips ifall man vill ha långsamma kolhydrater istället för snabba. Sedan finns det visst en effekt beträffande stärkelse att den tas upp långsammare ifall maten fått svalna lite först. Fast kalla potatisar är ju inte goda. Ljumma kanske?
Kruppe
Inaktiv
 
Inlägg: 147
Anslöt: 2013-05-20

Förhöjt kolestererol, bra mat man kan äta.

Inläggav Wine » 2013-06-03 9:17:49

Kanin skrev:
barracuber skrev:
Kanin skrev:Jag rekommenderar alla att undvika den sidan.
Menar du hela sajten eller just den sidan ?

Hela sajten. Den är fulla av råd och påståenden som framställs som sanningar utan solid vetenskaplig grund, samt ren propaganda.


Skulle du kunna ge några exempel på innehåll, exempelvis råd och påståenden som framställs som sanningar utan solid vetenskaplig grund samt propaganda som är publicerade på sajten?

Poängen med länken jag postade var att det finns bra information om hur man ska tolka kolesterolvärden på sidan. Här är en annan sida med information om detta:

Betania - Blodfetter

Nedan får ni en unik möjlighet att ta del av Göran Walldius och Ingmar Jungners blodfettsforskning. Göran är specialist i kardiologi och medicin och professor vid KI, Ingmar har varit chef för CALAB-laboratoriet. De har under 25 år visat att blodfetterna kan mätas ännu noggrannare med de så kallade "apolipoproteiner". Dessa metoder har använts på Betania sedan 1987. Göran förklarar nedan hur man utreder och behandlar blodfettsrubbningar.

Ett flertal stora studier har visat att triglycerider, kolesterol, apoB, apoA-I samt kvoten apoB/apoA-I är de viktigaste riskmarkörerna för hjärtinfarkt, känt och använt på Betania sedan 1987.


Noggranna mätningar av risker med apolipoproteiner

Balansen mellan LDL-kolesterolet och HDL-kolesterolet, som man enkelt kan uttrycka som apoB/apoA-I-kvoten, populärt förkortat som ”apo-kvoten”, har i en rad vetenskapliga undersökningar under de senaste åren visat sig vara ett noggrannare mått på risken för hjärt-kärlsjukdom än de vanliga LDL- och HDL-värdena. Fördelarna med dessa nyare metoder är att mät- och metodfelen för apoB och apoA-I är låga och att man inte behöver vara fastande när man tar blodproverna. Mätvärdena reflekterar dessutom de skadliga blodfetternas sammansättning även vad beträffar mängden triglycerider.


Det är också bra att känna till att en del människor har en ökad risk att drabbas av kronisk muskelvärk, myalgi, myopati samt rabdomyolys av behandling med statiner:

Kostdoktorn - Riskerna med statiner

Sönderfallande muskler är en ovanlig och farlig biverkan av blodfettsänkande medicin. Lindrigare muskelvärk och muskelsvaghet är desto vanligare.


Riskerna med statiner

Statiner ger inte sällan besvär med värk och muskelsvaghet. Särskilt som äldre kan det då bli svårare att komma ut och gå. Och kanske behövs mediciner mot värken, som ger mer ostadighet på benen och andra biverkningar, som kräver än fler mediciner.



Läkemedelsverket - Statiner och muskelsvaghet
den 7 juni 2006

Muskeltoxicitet och nervskada t.ex. myopati, myalgi, muskelkramper, perifer neuropati och asteni är välkända biverkningar av statiner. I det svenska biverkningsregistret (SWEDIS) är vanligaste rapporterade muskelbiverkningen för statiner myalgi.
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10883
Anslöt: 2010-12-21

Förhöjt kolestererol, bra mat man kan äta.

Inläggav barracuber » 2013-06-03 10:15:31

Kruppe skrev:Potatis har högre glykemiskt index än pasta som är al dente (kanske 1-2 minuter kortare tid i uppkokat vatten - men inte kokande efter man lagt i pastan). Det kan ju vara ett tips ifall man vill ha långsamma kolhydrater istället för snabba. Sedan finns det visst en effekt beträffande stärkelse att den tas upp långsammare ifall maten fått svalna lite först. Fast kalla potatisar är ju inte goda. Ljumma kanske?

Jag tycker kalla potatisar är goda. T ex på macka :) faktiskt enda gången jag äter potatis numera.
barracuber
 
Inlägg: 10992
Anslöt: 2007-02-11
Ort: Västsverige

Förhöjt kolestererol, bra mat man kan äta.

Inläggav Kanin » 2013-06-03 11:55:28

Wine skrev:
Kanin skrev:Hela sajten. Den är fulla av råd och påståenden som framställs som sanningar utan solid vetenskaplig grund, samt ren propaganda.
Skulle du kunna ge några exempel på innehåll, exempelvis råd och påståenden som framställs som sanningar utan solid vetenskaplig grund samt propaganda som är publicerade på sajten?

Poängen med länken jag postade var att det finns bra information om hur man ska tolka kolesterolvärden på sidan.

Jag ser inga problem med mycket (det mesta) av det som skrivs på den sidan och på hela sajten. Att enbart det totala kolesterolvärdet inte är tillräckligt för beslut om behandling och att förhållandet mellan LDL och HDL (med så bra mätmetod som möjligt) måste tas i beaktning är det knappast någon med kunskap inom fältet som säger emot (inte heller att statiner har mer eller mindre allvarliga och varaktiga biverkningar och inte bör skrivas ut utan god grund).

Problemet uppstår framför allt när "kostdoktorn" som slutsats (ständigt) framställer LCHF som lösningen (på alla problem) och kolhydrater som orsaken. Då blir den vetenskapliga grunden luddig och propagandan tydlig. Jag vill också betona faran i att låta sig imponeras av vetenskapliga källor - genom att medvetet välja ut forskningsresultat kan ofta motsatta åsikter understödjas och framstå som sanningar.

Att hänvisa till mer neutrala texter (som bygger på sammanställningar av ett större antal studier), eller åtminstone från båda sidor LCHF-debatten, istället för enbart dr Eenfeldt, skänker för mig inläggen en betydligt högre trovärdighet.
Senast redigerad av Kanin 2013-06-03 11:58:54, redigerad totalt 2 gånger.
Kanin
 
Inlägg: 2406
Anslöt: 2011-09-20

Förhöjt kolestererol, bra mat man kan äta.

Inläggav Kanin » 2013-06-03 11:57:12

elle skrev:du kan prova medelhavskost . skippa västerländsk kost .

Ja. Medelhavskost är en bra och trygg diet, med god vetenskaplig grund för att den minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Kanin
 
Inlägg: 2406
Anslöt: 2011-09-20

Förhöjt kolestererol, bra mat man kan äta.

Inläggav Flawed » 2013-06-03 16:07:52

Wine skrev:
Skulle du kunna ge några exempel på innehåll, exempelvis råd och påståenden som framställs som sanningar utan solid vetenskaplig grund samt propaganda som är publicerade på sajten?

Ett bra upplägg för en hel tråd.
Eller varför inte en tråd om alla LCHF förespråkares hittepå argument.
Flawed
Inaktiv
 
Inlägg: 3880
Anslöt: 2007-05-04

Förhöjt kolestererol, bra mat man kan äta.

Inläggav Wine » 2013-06-03 19:29:41

Här är mina värden från en provtagning samt referensvärden för ApoB/ApoA1 kvoten, Apolipoprotein A1 samt Apolipoprotein B:

Apolipoprotein B/Apolipoprotein A1 (kvot), P-

P-Apo B/Apo A1(kvot) Referensintervall: < 1

P-Apolipoprotein A1 Referensintervall: 1,10-2,10 g/L

P-Apolipoprotein B Referensintervall: 0,50-1,50 g/L
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10883
Anslöt: 2010-12-21

Förhöjt kolestererol, bra mat man kan äta.

Inläggav Kanin » 2013-06-03 20:45:54

Wine skrev:Här är mina värden från en provtagning samt referensvärden för ApoB/ApoA1 kvoten, Apolipoprotein A1 samt Apolipoprotein B:

Jaha, det var ju bra att dina värden är okej, men jag vet inte varför du berättar det.

Själv har jag inte haft anledning att ta några detaljerade prover då mina triglycerider senast låg på 0,43 (ref.intervall 0,45-2,6 vid fasta) och kolesterol på 3,4 (3,3-6,9). Jag äter som sagt nästan enbart bröd.


"Kostdoktorns" resonemang om små och stora LDL-partiklar relaterat till risk och till mättat fett och kolhydrater är högst tveksamt och bygger på en osäker vetenskaplig grund. Han utesluter dessutom t.ex. sådana väletablerade fakta som att kolhydrater i form av kostfiber höjer nivåerna av HDL och att kolhydratrika livsmedel som frukt och grönsaker ger en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Fleromättade fetter i stor mängd kan dessutom tvärtom ge lägre HDL. Bedrägligt klumpas tillsatt socker ihop med nyttiga kolhydrater och allt fett är plötsligt fantastiskt nyttigt.
Kanin
 
Inlägg: 2406
Anslöt: 2011-09-20

Förhöjt kolestererol, bra mat man kan äta.

Inläggav kiddie » 2013-06-03 23:03:11

I vilket fall är HDL viktigt och vissa läkare verkar helt bortse från det.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15535
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Återgå till Att leva som Aspergare



Logga in