E-cigaretter (elektroniska cigaretter) snart tillåtna?

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, atoms

E-cigaretter (elektroniska cigaretter) snart tillåtna?

Inläggav Alien » 2013-12-31 18:28:34

Dotra kom hem från Tyskland för några år sen och berättade om e-cigaretter. Och nu finns de här i Sverige också. Bra el dåligt?

Det är förbjudet men ändå tillåtet.

DN Sthlm skrev:I Sverige klassas e-cigaretter med nikotin som läkemedel, vilket kräver godkännande av Läkemedelsverket. Något som inget av preparaten har. Men när Läkemedelsverket i oktober slog till mot ett Malmöföretag och förbjöd företaget att sälja nikotinprodukter så överklagades domen. Förvaltningsrätten beslutade att företaget skulle få inhibition, det vill säga att säljförbudet är upphävt tills domen avgjorts.

E-cigaretthandlarna har tolkat beslutet som grönt ljus för alla att sälja nikotinprodukter. Under hösten har företagen därför både börjat sälja och även annonsera om nikotin i medier.
http://www.dn.se/sthlm/forbud-stoppar-i ... igaretter/

Vad är nu e-cigaretter och varför är de bättre än vanliga cigaretter? Ja, man utsätter inte andra för passiv rökning och får själv i sig mindre nikotin (el inget nikotin alls).

Elektroniska cigaretter uppfanns först av en kinesisk farmaseut år 2003 vid namn Hon Lik och företaget Ruyan började sälja varan året därpå. Första internationella patentet för detta togs år 2007 av just Ruyan som nu har strider med många andra företag för att de brutit mot patentlagen genom att skapa kopior av Hon Lik's uppfinning.
---
Istället för tobak röker man en slags vätska, som främst är gjord av Propylenglykol (vanligast) och/eller Vegetabiliskt Glycerin (näst vanligast). I vissa fall innehåller vätskan Polyetylenglykol 400, men det är ganska ovanligt..
Svensksålda e-cigg innehåller inget nikotin, eftersom detta är olagligt att sälja i Sverige, men vätskor med nikotin finns helt lagligt i många andra länder.
Vätskorna är dessutom ofta smaksatta och finns i 100-tals olika smaker.
http://e-cigg.blogspot.se/2011/06/vad-a ... arett.html

Nå, om e-cigaretterna i Sverige inte innehåller någon tobak borde det väl vara helt ok?

Inte enligt Folkhälsoinstitutet:
Rökförbuden i barnomsorgen, i hälso- och sjukvården, på allmänna färdmedel, på restauranger och hotell, i offentliga lokaler, på offentliga tillställningar, på skolgårdar och på arbetsplatser bör gälla även elektroniska cigaretter. Det skriver Statens folkhälsoinstitut i ett brevsvar som ska ge vägledning åt bland andra kommunal tillsynspersonal och restaurangägare.

– Det här är ett jätteviktigt besked. Vi får så många frågor hela tiden från skolor, restauranger och andra ställen där e-cigaretterna nu dyker upp. Man tvekar att säga ifrån om e-cigarettrökning eftersom man inte vet vilka regler som gäller, säger Barbro Holm Ivarsson, ordförande i Psykologer mot Tobak som nära följer kunskapsutvecklingen när det gäller elektroniska cigaretter.
http://tobaksfakta.se/nyheter/statens-f ... igaretter/

Så varför vill FHI förbjuda då?

”Följden kan, i annat fall bli, att de rökfria områdena, som är en viktig del i det tobaksförebyggande arbetet, luckras upp, i och med att rökförbuden inte respekteras.”


Men en del säger att e-cigaretterna hjälper folk att sluta röka.

Saken komplicerades ytterligare när EU-parlamentet veckan före jul beslutade att E-cigaretter ska få säljas fritt inom unionen. Troligen med någon form av reglering via tobakslagar och med en maxgräns på 20 mg per milliliter vätska.
---
Det är inte bara Läkemedelsverket som är bakbundet av domar och ofärdiga EU-regler. I höstas beslagtog Tullverket en sändning med nikotinvätskor från Malmöföretaget som väntar på domen i Förvaltningsrätten. Men beslaget hävdes och Tullverket tvingades lämna tillbaka produkterna.


Det som är farligt är om barn får i sig nikotinvätskan.

Förgiftningarna av nikotin från e-cigaretter ökar kraftigt. Hittills i år har 29 fall anmälts till Giftinformationscentralen – och en tredjedel är barn.

– Barn tror att nikotinvätskan smakar gott för att det är frukt på flaskorna, säger apotekare Emma Pettersson.
http://www.dn.se/sthlm/vatskorna-forgiftar-allt-fler/

Ja, påfyllningsflaskor med nikotin ska ha en dödskallebild och inte en fruktbild!

En tredjedel av de drabbade är barn. Sju är barn under tio år som har fått i sig nikotinvätskan av misstag.

– Vi skickar alla barn till sjukhus direkt. Vi har haft några med väldigt kraftiga symtom av kräkningar, de blir kallsvettiga och dregliga och får hjärtklappning, det bränner och svider i halsen, men tack och lov inga dödsfall, säger Emma Pettersson.

Påfyllningsflaskorna till e-cigaretter är ofta bara prydda med en bild av en frukt eller växt och många av e-juicerna luktar gott. De har sällan barnsäkra korkar och är därför lätta att öppna.

Dessutom saknar de ofta innehållsförteckning vilket gör det svårt för vårdpersonalen att avgöra hur stor dos nikotin som barnet har fått i sig.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46512
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

E-cigaretter (elektroniska cigaretter) snart tillåtna?

Inläggav Moggy » 2013-12-31 18:35:13

Den där nikotinvätskan säljs ju mer eller mindre öppet fast det egentligen inte är tillåtet.
Moggy
 
Inlägg: 12720
Anslöt: 2007-01-25

E-cigaretter (elektroniska cigaretter) snart tillåtna?

Inläggav Alien » 2013-12-31 19:18:01

I trygg förvissning om att EU kommer att tvinga oss att tillåta det.

Egentligen behöver vi väl inte fler nikotinprodukter. Det använde ju EU som argument mot att Sverige skulle få sälja snus utomlands.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46512
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

E-cigaretter (elektroniska cigaretter) snart tillåtna?

Inläggav Moggy » 2013-12-31 19:35:28

Känns som en rätt onödig produkt det här riskerar att normalisera synen på rökning.
Moggy
 
Inlägg: 12720
Anslöt: 2007-01-25

E-cigaretter (elektroniska cigaretter) snart tillåtna?

Inläggav KrigarSjäl » 2013-12-31 21:40:08

Alien skrev:Egentligen behöver vi väl inte fler nikotinprodukter. Det använde ju EU som argument mot att Sverige skulle få sälja snus utomlands.

1. Jo, bevisligen behöver vi fler nikotinprodukter eftersom man pga efterfrågan börjat importera amerikanska piptobaksmärken det senaste året.
Konnässörer nöjer sig inte med Greve Hamilton.

2. Svenskt snus får betraktas som en ekonomisk framgångssaga och som ett vettigt alternativ till cigaretter.
Vi bore exportera snus över hela världen snarare än möta motstånd från EU-byråkrater.

3. E-cigaretter. Vilket enastående trams!
KrigarSjäl
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 33157
Anslöt: 2006-08-10

E-cigaretter (elektroniska cigaretter) snart tillåtna?

Inläggav Torben » 2014-01-01 5:31:49

Alien skrev:I trygg förvissning om att EU kommer att tvinga oss att tillåta det.
Egentligen behöver vi väl inte fler nikotinprodukter. Det använde ju EU som argument mot att Sverige skulle få sälja snus utomlands.


Det där "vi inte behöver ännu en drog" är ett riktigt skitargument tycker jag. Ett förtäckt lobbyargument. Från ett hälsoperspektiv håller det inte. Det beror väl på om det är bättre produkter eller inte? Är man däremot aktör på nikotinmarknaden, då är det ett toppenargument! Räkna med att både tobaksbolag och producenter av "apoteksnikotin" (typ plåster och tuggummin) kommer att lobba så gott dom kan för att motarbeta varje ny produkt som hotar att ta marknadsandelar.

Från ett rent hälsoperspektiv så är det är halsbloss-baserad röktobak som är den stora cancerboven. E-cig har i princip noll förbränning så det borde åtminstone vara mycket bättre än vanliga cigarretter. Samma som med snus för övrigt.

Sen har vi också den här fallgropen som vi svenskar älskar. Och kanske extra påtagligt bland oss aspisar. Vi älskar att förbjuda droger och det är lätt för oss att köpa argument i stil med att "tillåter vi sånt här så sänder vi fel signaler, som att vi uppmuntrar bla bla"

Speciellt ironiskt blir det att höra förbudsiverns lovsång sjungas när det gäller nikotinprodukter. Nikotin är den enda drogen där man på allvar har lyckats få ner användningen på bred front, jorden runt. Samtidigt är det den enda drogen där man aldrig har mixtrat med kriminalisering och förbud. Nej, där har man kört 100% på reglering, beskattning, åldersgränser, information om skadeverkningar etc. Så i mina ögon borde det vara givet att fortsätta på den vägen med nya nikotinprodukter.

Själv är jag dock 100% nikotinfri sedan drygt ett år, så personligen är nya röketyg inget som lockar. Engagemanget för diskussionen och principerna lär dock kvarstå... :-)Happy

Gott nytt år, tack och godnatt!
Torben
 
Inlägg: 40
Anslöt: 2010-01-17

E-cigaretter (elektroniska cigaretter) snart tillåtna?

Inläggav Ohman » 2014-01-09 4:44:57

Det är roligt när folk säger vad dom tycker när dom inte vet vad och hur en e-cigg funkar, för det första är nikotin inte mer farligt än alkohol eller koffein om man inte dricker det, men det är upp till föräldrarna att förvara dom på ett säkert ställe så som man gör med alla mediciner, e-cigg förbränner inte så man får inte rök i sig, det är ånga, tester som gjorts som säger att dom producerar cancer framkallande ämnen på grund av vätskan är missledande då testerna gjordes av en maskin som översteg 280 grader, e-cigg kommer inte ens i närheten av det för att producera det ämnet, varför nya nikotin produkter ? från en e-cigg får du bara in nikotin i dig och det funkar jämfört med nikotinplåster,tuggummi etc där 90% av användarna går tillbaka till vanliga cigarretter för att det inte funkar som för övrigt kostar enormt mycket pengar, cigaretter dödar ca 700.000 om året.

Så e-ciggen är idag mest hälsosamma nikotin produkten i dag och den funkar, själv har jag testat allt, inget har funkat innan men e-ciggen funkar, så varför mer nikotin produkter ja det kan man ju fråga sig. Snälla gör efterforskningar innan ni uttalar er
Ohman
Ny medlem
 
Inlägg: 2
Anslöt: 2014-01-09

E-cigaretter (elektroniska cigaretter) snart tillåtna?

Inläggav slackern » 2014-01-09 16:39:57

Ohman skrev:Det är roligt när folk säger vad dom tycker när dom inte vet vad och hur en e-cigg funkar, för det första är nikotin inte mer farligt än alkohol eller koffein om man inte dricker det, men det är upp till föräldrarna att förvara dom på ett säkert ställe så som man gör med alla mediciner, e-cigg förbränner inte så man får inte rök i sig, det är ånga, tester som gjorts som säger att dom producerar cancer framkallande ämnen på grund av vätskan är missledande då testerna gjordes av en maskin som översteg 280 grader, e-cigg kommer inte ens i närheten av det för att producera det ämnet, varför nya nikotin produkter ? från en e-cigg får du bara in nikotin i dig och det funkar jämfört med nikotinplåster,tuggummi etc där 90% av användarna går tillbaka till vanliga cigarretter för att det inte funkar som för övrigt kostar enormt mycket pengar, cigaretter dödar ca 700.000 om året.

Så e-ciggen är idag mest hälsosamma nikotin produkten i dag och den funkar, själv har jag testat allt, inget har funkat innan men e-ciggen funkar, så varför mer nikotin produkter ja det kan man ju fråga sig. Snälla gör efterforskningar innan ni uttalar er


Yearight?

Toxicology

The LD50 of nicotine is 50 mg/kg for rats and 3 mg/kg for mice. 0.5-1.0 mg/kg can be a lethal dosage for adult humans, and 0.1 mg/kg for children.[9][14] Nicotine therefore has a high toxicity in comparison to many other alkaloids such as cocaine, which in mice has an LD50 of 95.1 mg/kg.

A person can overdose on nicotine through a combination of nicotine patches, nicotine gum, nicotine inhaler cartridges and/or tobacco smoking at the same time.[15][16] Ingestion of nicotine pharmaceuticals, tobacco products, or nicotine containing plants may also lead to poisoning.[4][5][6] Smoking excessive amounts of tobacco has also led to poisoning; a case was reported where two brothers smoked 17 and 18 pipes of tobacco in succession and were both fatally poisoned.[2] Spilling an extremely high concentration of nicotine onto the skin can result in intoxication or even death since nicotine readily passes into the bloodstream following skin contact.[17][18]

http://en.wikipedia.org/wiki/Nicotine_poisoning
slackern
 
Inlägg: 43884
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

E-cigaretter (elektroniska cigaretter) snart tillåtna?

Inläggav Ohman » 2014-01-10 5:38:32

jag sa aldrig att nikotin var helt ofarligt, jag sa att e-cigg var det mest hälsosamma alternativet som funkar men om du vill att folk ska fortsätta dö av vanliga cigaretter bra för dig, som sagt den "källa" du använt dig av är i ren form ok druckit det, det är omöjligt för mig att röka i mig 65mg till 130mg för övrigt så är informationen du länkat felaktig.

http://link.springer.com/article/10.100 ... ltext.html
Ohman
Ny medlem
 
Inlägg: 2
Anslöt: 2014-01-09

E-cigaretter (elektroniska cigaretter) snart tillåtna?

Inläggav Jeopardy Lane » 2014-04-10 12:54:57

Vi trenger jo egentlig ikke sigaretter i det hele tatt, det er nikotinet vi vil ha. Sigaretter begynner vel å bli gammeldags, en gammeldags måte å få i seg nikotin på. Vi trenger jo egentlig bare en nikotin pille eller noe sånt.

"Svensksålda e-cigg innehåller inget nikotin, eftersom detta är olagligt att sälja i Sverige"

Huh? Det var jo veldig rart, hva er poenget med å røyke e-cigaretter hvis de ikke inneholder nikotin? Da kan man jo like gjerne la være å røyke.
Jeopardy Lane
Inaktiv
 
Inlägg: 1450
Anslöt: 2014-02-23

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in