Autism, gener, ärftlighet och dito forskning.

Vårdfrågor, medicinska aspekter samt forskning- och vetenskapsämnen.

 Moderatorer: Alien, atoms

Re: Släng ut de främlingsfientliga en gång för alla!

Inläggav tahlia » 2017-04-26 13:37:17

Det där med barn senare i livet fallerar totalt i min släkt. Sett till min farfar, hans sex barn och deras femtiotolv barn samt barnbarn där en klar majoritet är NPF så har samtliga män fått sina barn tidigt (yngre än 35, de flesta yngre än 30). Kvinnorna likaså.
Nu är en enda släkt inte bevis för mycket men vi lär ju knappast vara ensamma eller unika.
tahlia
 
Inlägg: 10774
Anslöt: 2007-06-28
Ort: The Skog

Släng ut de främlingsfientliga en gång för alla!

Inläggav Toblerone » 2017-04-26 17:58:07

Vildsvin skrev:
Psykofarmaka tidigt i livet påverkar också:
Barn till kvinnor som tog antidepressiva mediciner under slutet av graviditeten löper 87 procents högre risk att utveckla autism, enligt en ny studie.


Då vet man dock fortfarande inte om det är antidepressiva mediciner som ORSAKAR autism, eller om det är helt enkelt så att mamman också har NPF och därför är mer benägen att få depression och ta antidepressiva. Det är samma sak med rökningen: Orsakar rökningen NPF, eller har mamman också NPF och röker därför. I det fallet är det fortfarande ärftligheten som är orsaken.
Toblerone
 
Inlägg: 6366
Anslöt: 2010-11-19
Ort: Stockholm

Autism, gener, ärftlighet och dito forskning.

Inläggav Vildsvin » 2017-04-28 18:19:28

rdos skrev:Fast det är lika många män som kvinnor som är neurodiversa. Att det är olika könsfördelning tyder på effekter av diagnoserkriterier eller urval.

Men hur du än vrider och vänder på det så lär ett tillstånd som orsakas av tillräckligt många gener ha åtminstone en av dem placerade på X-kromosomen. Män som ärver en avvikande genvariant på X-kromosomen kommer att drabbas mycket kraftigare än kvinnor där bara den ena X-kromosomen avviker. Kvinnor där samma gen på båda X-kromosomerna avviker är sällsynta såvida inte inavel skett.

Toblerone skrev:Då vet man dock fortfarande inte om det är antidepressiva mediciner som ORSAKAR autism, eller om det är helt enkelt så att mamman också har NPF och därför är mer benägen att få depression och ta antidepressiva. Det är samma sak med rökningen: Orsakar rökningen NPF, eller har mamman också NPF och röker därför. I det fallet är det fortfarande ärftligheten som är orsaken.


Läs längre ned på sidan:

Risken kvarstod även efter att forskarna kompenserat för mammans historia av tidigare depressioner.

Andra klasser av antidepressiva medel än SSRI, så som serotonin- och noradrenalinåterupptagshämmare, SNRI, och monoaminooxidashämmare, MAOI, var inte statistiskt associerade med ökad risk för autism. Inte heller hittades någon koppling mellan kvinnor som tog antidepressiva åren innan graviditeten eller under första trimestern av graviditeten och ökad risk för autism.


Att effekten inte är knutet till vilket antidepressivt medel som helst när som helst under graviditeten utan specifikt till SSRI under graviditetens senare del talar för att det inte enbart handlar om arv utan om att SSRI stör en process som sker i hjärnans utveckling under denna tidsperiod.

Det kan ju förstås vara så att deprimerade NT föredrar icke-SSRI-preparat och deprimerade NPF-are föredrar SSRI, men den förklaringen tycker jag är långsökt. Tvärt om verkar ju personer med ADHD/ADD föredra noradrenerga preparat.

Sedan länge finns det dessutom studier som visar att nyfödda råttor som får klomipramin (en icke-selektiv SRI) uppvisar ett avvikande beteende i vuxen ålder:
In 1982 our laboratory proposed a new animal model of endogenous depression. The proposal was that in rats, neonatally administered clomipramine (CLI) will produce adult animals that model endogenous depression. We summarize here several tests of the validity of the model. Results were that after neonatal CLI, adult male rats showed behavioral abnormalities of the human disorder: decreased sexual, aggressive, and intracranial self-stimulation activities, as well as motor hyperactivity in a stressful situation.
http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 3405801642
Vildsvin
 
Inlägg: 2291
Anslöt: 2011-01-03

Autism, gener, ärftlighet och dito forskning.

Inläggav Toblerone » 2017-04-28 18:41:48

Okej, det är iofs intressant. Men det är fortfarande mycket vi inte vet, det förklarar inte saker och ting särskilt tydligt än. Det här förstår jag inte riktigt:

Det kan ju förstås vara så att deprimerade NT föredrar icke-SSRI-preparat och deprimerade NPF-are föredrar SSRI, men den förklaringen tycker jag är långsökt. Tvärt om verkar ju personer med ADHD/ADD föredra noradrenerga preparat.


Menar du att personer med ADHD/ADD snarare tar centralstimulerande mediciner? Visserligen, men även dessa påverkar serotonin något. Och det finns många som tar både centralstimulerande OCH SSRI-preparat.
Toblerone
 
Inlägg: 6366
Anslöt: 2010-11-19
Ort: Stockholm

Autism, gener, ärftlighet och dito forskning.

Inläggav rdos » 2017-04-30 16:34:45

tahlia skrev:Det där med barn senare i livet fallerar totalt i min släkt. Sett till min farfar, hans sex barn och deras femtiotolv barn samt barnbarn där en klar majoritet är NPF så har samtliga män fått sina barn tidigt (yngre än 35, de flesta yngre än 30). Kvinnorna likaså.
Nu är en enda släkt inte bevis för mycket men vi lär ju knappast vara ensamma eller unika.


Nu är det ju så att denna effekt bara funnits de senaste decennierna, med den "sexuella revolutionen", dejting och sånt som npfare inte hanterar så bra. Förr i tiden så hade npf-killar inte svårare än NT-killar att hitta tjej. Kanske rent av lättare då hårt jobb, driv och sånt värderades som positiva egenskaper.
rdos
 
Inlägg: 14158
Anslöt: 2005-10-14
Ort: Eslöv

Re: Autism, gener, ärftlighet och dito forskning.

Inläggav tahlia » 2017-04-30 17:38:50

Flera av oss släktingar som fått NPF-barn och dessutom tidigt har också bara funnits de senaste decennierna. ;)
tahlia
 
Inlägg: 10774
Anslöt: 2007-06-28
Ort: The Skog

Autism, gener, ärftlighet och dito forskning.

Inläggav rdos » 2017-04-30 18:12:19

tahlia skrev:Flera av oss släktingar som fått NPF-barn och dessutom tidigt har också bara funnits de senaste decennierna. ;)


Flera? Låter inte som ett statiskt säkerställt underlag. :wink:
rdos
 
Inlägg: 14158
Anslöt: 2005-10-14
Ort: Eslöv

Autism, gener, ärftlighet och dito forskning.

Inläggav Vildsvin » 2017-04-30 21:19:40

Toblerone skrev:Okej, det är iofs intressant. Men det är fortfarande mycket vi inte vet, det förklarar inte saker och ting särskilt tydligt.


Det är anmärkningsvärt att så få studier gjorts på människor fram till de senaste åren med tanke på att effekten på gnagare är så välutforskad. En sökning på "rodent neonatal SSRI" ger 1370 träffar på US National Library of Medicine:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term= ... natal+ssri

Nyfödda råttor och möss är blinda och hårlösa, de befinner sig på samma utvecklingsstadium som ett 6 månader människofoster och är därför känsliga för för preparat som påverkar ett 6 till 9 månaders människofoster.

Toblerone skrev:Menar du att personer med ADHD/ADD snarare tar centralstimulerande mediciner? Visserligen, men även dessa påverkar serotonin något. Och det finns många som tar både centralstimulerande OCH SSRI-preparat.


Jag menade att om deprimerade NPF-mammor föredragit SSRI mer än vad deprimerade NT-mammor gör så hade kopplingen mellan SSRI och NPF inte berott på SSRI självt utan på en underliggande ärftlighet.

Men någon förkärlek för SSRI hos NPF-are känner jag inte till, tvärt om är ju de centralstimulerande ADHD/ADD-personer använder noradrenerga preparat.
Vildsvin
 
Inlägg: 2291
Anslöt: 2011-01-03

Återgå till Aspergare och vården



Logga in